Sectorul IT are o reputație ca fiind mai bine plătit decât majoritatea celorlalte. Te-ai întrebat vreodată de ce? Ei bine, unul dintre motive este reprezentat de facilitățile fiscale din România pentru acest domeniu de activitate. Descoperă, în cele ce urmează, tot ce trebuie să știi despre impozitul IT: cât este și ce se întâmplă dacă se elimină scutirile de impozit IT.
- Ce este impozitul IT și cum funcționează scutirea în România
- Scutire impozit IT 2024: Modificări și actualizări importante
- Condiții pentru obținerea scutirii de impozit în sectorul IT
- Ce se întâmplă dacă se elimină scutirea de impozit IT
- Calculul salariului în IT: cu și fără scutire de impozit
- Ce strategii ai la dispoziție, ca angajat în domeniul IT, în contextul modificărilor fiscale
Ce este impozitul IT și cum funcționează scutirea în România
Impozitul IT este, pur și simplu, impozitul pe venit pe care îl plătesc angajații din domeniul tehnologiei informației (IT). În România, acest impozit este de 10% din venitul brut impozabil. Totuși, pentru a încuraja creșterea unuia dintre cele mai promițătoare sectoare economice, statul oferă o scutire de impozit pentru o mare parte dintre specialiștii din IT.
Conform art. 60 din Codul Fiscal, persoanele fizice care obțin venituri din salarii sau asimilate salariilor, ca urmare a desfășurării activității de creare de programe pentru calculator, beneficiază de scutire de impozit până la 31 decembrie 2028 inclusiv.
Scutire impozit IT 2024: Modificări și actualizări importante
Legea nr. 227/2015, cu modificările și completările ulterioare privind Codul Fiscal, ne spune că angajații IT care își desfășoară activitatea în companii cu coduri CAEN 5821, 5829, 6201, 6202, 6209 beneficiază de următoarele:
- Scutire de impozit pentru salariul brut de până la 10.000 lei lunar și impozitare de 10% pentru tot ce depășește plafonul de 10.000 lei brut.
- Cotă redusă de CAS (contribuție la pensie) de 20,25% pentru veniturile brute de până la 10.000 lei și cotă standard de CAS 25% pentru partea care depășește această valoare.
- Impozit CASS (contribuția la sănătate) de 10% din venitul brut – deci aici nu există scutire.
După cum ai observat, pentru CAS beneficiezi de cotă redusă de 20,25%, iar toți banii pe care îi plătești în acest procent merg către sistemul public de pensii, adică pilon I. Cum rămâne cu pensia privată? Ei bine, aici trebuie să știi că, la solicitarea ta, angajatorul este obligat să rețină 25% CAS pentru a vira și fracția de 4,75% la Pilonul II de pensii administrate privat. Practic, ai libertatea de a alege între un salariu ceva mai mare în prezent sau o siguranță financiară mai mare după ce-ți închei activitatea profesională.
👉Descoperă mai multe despre structura sistemului de pensii din Romania și cum poți să contribui la Pensia Pilon 2 de la NN, pentru a obține randamente care să se potrivească nevoilor tale.
Condiții pentru obținerea scutirii de impozit în sectorul IT
Pe lângă reglementările din Codul Fiscal, condițiile în care se acordă facilitățile în domeniul IT sunt reglementate și de Ordinul nr. 20463/2023, cu modificările și completările ulterioare. Iată care sunt cele pe care trebuie să le îndeplinești, pentru obținerea scutirii de impozit în sectorul IT:
- activitatea pe care o desfășori trebuie să aibă loc pe teritoriul României;
- obiectul de activitate al companiei la care lucrezi trebuie să fie unul dintre cele menționate mai sus în acest articol;
- postul tău trebuie să facă parte din lista publicată în Ordinul nr. 20463/2023, adică trebui să fii administrator de baze de date, analist, inginer de sistem software, programator etc.;
- postul tău trebuie să facă parte dintr-un compartiment care are ca obiect de activitate cel puțin unul dintre următoarele domenii, evidențiat în organigrama angajatorului: tehnologia informației și a comunicațiilor, inteligență artificială și tehnologii digitale emergente, administrare fiscală în format electronic, baze de date, servicii de e-guvernare și transformare digitală;
- deții o diplomă de licență obținută în urma finalizării unei forme de învățământ superior de lungă, sau de scurtă durată, sau în urma finalizării ciclului I de studii universitare de licență, eliberată de o instituție de învățământ superior acreditată, sau deții o diplomă de bacalaureat și urmezi cursurile unei instituții de învățământ superior acreditate și prestezi efectiv una dintre activitățile de mai sus;
- angajatorul tău a realizat în anul fiscal precedent și a înregistrat distinct în balanțele analitice venituri din activitatea de creare de programe pentru calculator destinate comercializării;
- veniturile anuale ale angajatorului tău au o valoare care reprezintă cel puțin echivalentul în lei a 10.000 euro (calculat la cursul de schimb valutar mediu lunar comunicat de Banca Națională a României, aferent fiecărei luni în care s-a înregistrat venitul), pentru fiecare angajat care beneficiază de scutirea de impozit pentru programatori. De la îndeplinirea acestei condiții fac excepție, în anul fiscal următor, societățile care se înființează în cursul anului fiscal și cele au făcut în cursul anului obiectul unei reorganizări potrivit legii. Acestea din urmă sunt exceptate de la îndeplinirea condiției în anul în care s-a produs operațiunea de reorganizare.
Ce se întâmplă dacă se elimină scutirea de impozit IT
Eliminarea scutirii de impozit pe venit pentru angajații din IT e ca și cum cineva ar închide o aplicație pe care o folosești des, pentru a putea economisi mai mult. Ce ai face în acest caz? Nu-i așa că te-ai gândi puțin să-ți ajustezi bugetul?
👉Descoperă care sunt cele mai comune obiceiuri financiare ale romanilor și de ce sunt motivați să economisească.
Așadar, primul impact pe care l-ai observa, dacă se elimină scutirea de impozit IT, este asupra salariului net. Simplul fapt că ar trebui să plătești impozit de 10% din salariul brut ar scădea valoarea salariului pe care îl încasezi pe lună.
Dacă angajatorul decide să susțină aceste costuri, deci să-ți mărească salariul brut, astfel încât să încasezi același salariu, atunci un alt posibil impact al eliminării scutirii de impozit IT este asupra companiilor. Cu alte cuvinte, dacă angajatorii cresc salariile, automat se reduce marja de profit, ceea ce ar putea descuraja investițiile și expansiunea în țara noastră.
Ce soluții ar putea implementa mai departe? E destul de logic: relocarea operațiunilor în țări cu regimuri fiscale mai avantajoase.
Calculul salariului în IT: cu și fără scutire de impozit
Ca să înțelegi mai bine ce impact ar putea avea eliminarea scutirii de impozit IT asupra salariului tău, haide să considerăm următoarele scenarii.
În scenariul 1, să presupunem că ești un programator junior cu un salariu brut de 10.000 lei.
Iată un exemplu de calcul salariu IT cu scutire de impozit (actual):
- CAS: 10.000 lei × 20,25% = 2.025 lei
- CASS: 10.000 lei × 10% = 1.000 lei
- Impozit pe venit: 0 lei (scutit)
- Salariu net: 10.000 lei - 2.025 lei - 1.000 lei = 6.975 lei
Exemplu de calcul salariu IT fără scutire de impozit:
- CAS: 10.000 lei × 20,25% = 2.025 lei
- CASS: 10.000 lei × 10% = 1.000 lei
- Venit impozabil: 10.000 lei - 2.025 lei - 1.000 lei = 6.975 lei
- Impozit pe venit: 6.975 lei × 10% = 697,50 lei
- Salariu net: 10.000 lei - 2.025 lei - 1.000 lei - 697,50 lei = 6.277,50 lei
Așadar, după cum observi din acest scenariu, fără scutire de impozit ai înregistra o pierdere netă de 697,50 lei (aproape 7% din salariul net).
Ce strategii ai la dispoziție, ca angajat în domeniul IT, în contextul modificărilor fiscale
Ca să te adaptezi rapid la eventuale modificări fiscale care ar putea apărea, este bine să fii informat din timp și să acționezi atunci când trebuie, pentru a-ți proteja veniturile. Iată câteva sfaturi pe care să le pui în aplicare, pe lângă negocierea salariului brut cu angajatorul:
- Discută cu angajatorul tău despre beneficii non-financiare. Există posibilitatea ca businessurile să poată compensa pierderile fiscale prin oferirea unor beneficii extra-salariale, cum ar fi abonamentele la servicii medicale private sau tichetele de masă, de vacanță sau cele culturale.
- Construiește un fond de rezervă. Chiar dacă modificările fiscale nu ți-ar afecta stilul de viață într-atât încât să fii nevoit să-ți impui limite drastice, mereu e bine să ai la dispoziție un fond de rezervă. Poate astfel de modificări îți dau curajul să schimbi domeniul de activitate sau să te orientezi spre o firmă care plătește mai bine. În astfel de cazuri, când te afli în perioada de tranziție, un fond de rezervă ți-ar oferi ocazia de a te concentra asupra alegerilor profesionale, fără să fii presat de finanțele personale.
👉Descoperă planul de economisire Regal de la NN, care îți aduce beneficii duble: pe lângă că economisești, tu și familia ta beneficiați și de protecție financiară oferită de asigurarea de viață. Cu alte cuvinte, dacă tu pățești ceva înainte de încheierea contractului, cei dragi vor primi suma asigurată în caz că tu nu mai ești. În schimb, dacă în final totul este bine, suma asigurată de componenta de economisire o primești chiar tu.
- Analizează deschiderea propriului business. Dacă iubești să lucrezi independent și ți-ar plăcea să obții venituri pe bază de proiecte, de la mai mulți clienți, analizează deschiderea unei forme de organizare legale și cine știe, poate vei reuși chiar să construiești un business de succes! Ca forme de organizare legale, te poți gândi la deschiderea unui SRL sau PFA. Conform Legii 227/2015, cu modificările și completările ulterioare, cota de impozit pentru microîntreprindere este de 3% și pentru un SRL care nu îndeplinește condițiile de micro este de 16%. Pentru PFA, impozitul este de 10% la venitul net pentru activitățile impuse în sistem real sau 10% la valoarea normei de venit.[2]
În concluzie, indiferent de forma de organizare pe care o alegi pentru a-ți desfășura activitatea, înțelegerea modului în care se aplică impozitul IT este esențială pentru a-ți planifica eficient veniturile și contribuțiile. Așadar, fii proactiv, analizează-ți opțiunile și alege ceea ce îți oferă cel mai mare beneficiu, atât acum, cât și pe termen lung!
Surse foto: Shutterstock, Shutterstock.
Surse de documentare pentru articol:
- Codul Fiscal 2024 actualizat, noulcodfiscal.ro/titlu-4/capitol-1/articol-60.html;
- Legea nr. 227/2015 privind Codul Fiscal, https://static.anaf.ro/static/10/Anaf/legislatie/Cod_fiscal_norme_2023.html ;
- ORDIN nr. 20.463/3.964/967/1.415/2023, https://legislatie.just.ro/Public/DetaliiDocument/267501;
- Telesalariații scutiți de impozit din zona IT pierd sau nu scutirea de impozit când lucrează din afara granițelor României?, https://www.avocatnet.ro/articol_66328/Telesalaria%C8%9Bii-scuti%C8%9Bi-de-impozit-din-zona-IT-pierd-sau-nu-scutirea-de-impozit-cand-lucreaz%C4%83-din-afara-grani%C8%9Belor-Romaniei.html;
- Ce a mai rămas din scutirile de taxe pentru angajații din IT, construcții, sectorul agro-alimentar, în 2024, https://www.startupcafe.ro/taxe/scutiri-taxe-angajati-itc-constructii-agro-alimentar-2024.html;
- Exceptarea angajaților din domeniul IT de la plata impozitului pe salariu, https://accace.ro/exceptarea-angajatilor-din-domeniul-it-de-la-plata-impozitului-pe-salariu/;
Taxe PFA 2024. CAS, CASS și impozite datorate de PFA și Profesii Liberale în 2024, https://contapp.ro/blog/taxe-pfa-2024-cas-cass-si-impozit-datorat/.
Surse explicative de documentare: https://accace.ro/exceptarea-angajatilor-din-domeniul-it-de-la-plata-impozitului-pe-salariu/ si https://www.avocatnet.ro/articol_66328/Telesalaria%C8%9Bii-scuti%C8%9Bi-de-impozit-din-zona-IT-pierd-sau-nu-scutirea-de-impozit-cand-lucreaz%C4%83-din-afara-grani%C8%9Belor-Romaniei.html
Sursa explicativa de documentare: https://contapp.ro/blog/taxe-pfa-2024-cas-cass-si-impozit-datorat/