Mergi la conţinutul principal
Blog Ghid financiar Top 3 rezoluții 2025 pentru finanțele tale - Cum setezi obiective realizabile

Top 3 rezoluții 2025 pentru finanțele tale - Cum setezi obiective realizabile

de NN
7 minute 20 Dec 2024
Top 3 rezoluții 2025 pentru finanțele tale - Cum setezi obiective realizabile

Ce emoții te încearcă dacă te gândești că anul viitor va fi exact ca și anul acesta? Te simți bucuros? Sau poate ușor nemulțumit? Oricare ar fi răspunsul, știi și tu că mereu e loc de mai bine. Și asta e în regulă.

Da, poate că ai mai făcut rezoluții financiare în trecut, dar ce-ar fi să transformi 2025 în anul în care chiar le îndeplinești? Fără să vorbim despre strategii imposibile sau promisiuni nerealiste, îți prezentăm, în cele ce urmează, câteva rezoluții 2025 pe care le poți adopta și tu pentru finanțele tale, dar și cum să le îndeplinești.

#1. Rezoluții 2025: Fii disciplinat cu economiile - cum să te ții de plan

mana care scrie cu un stilou

Ah, economiile... Știi deja ce trebuie să faci: să pui bani deoparte pentru zile mai bune, pentru vacanțe, pentru un fond de urgență sau pentru viitorul tău. Dar… cum? Cu siguranță ai mai încercat, însă uneori, gândul „mai târziu” sună atât de promițător! 

În anul 2025, decide să rămâi pe drumul cel bun, fără te lași distras de capcanele zilnice. Iată cum poți face asta, pentru a-ți îndeplini una dintre rezoluțiile pentru 2025:

  • Stabilește obiective smart. Cum îți poți da seama dacă ai reușit să economisești suficient? Răspunsul e simplu: trebuie să știi exact ce sumă vrei să economisești și de ce. Fără un scop clar, economisirea devine un proces abstract și rezoluțiile din 2025 greu de îndeplinit.

Poate vrei să economisești pentru un avans la o casă sau pentru o vacanță de vis. Poate vrei să ai un fond de urgență pentru momentele mai dificile. Oricare ar fi scopul tău, scrie-l pe hârtie. Apoi, mai adaugă câteva detalii relevante, cum ar fi perioada de timp în care vrei să economisești și modul în care vrei să faci asta, precum și modalitatea de a măsura rezultatele.

👉Dacă alegi planurile de economisire NN, atasate la asigurarea de viata, te bucuri de duble beneficii: primul – economisești. O parte din prima pe care o plătești merge către un cont de economii. Dacă ești bine pană la finalul contractului, beneficiezi de economiile acumulate în timp. Al doilea beneficiu este protecția oferită de asigurarea de viață. În caz că se întâmplă ceva cu tine, cei dragi beneficiază de banii adunați prin componenta de protecție.

  • Creează un buget lunar și respectă-l. Poți să economisești fără un buget? Poți, dar mai greu. :) Fără un buget clar, e mai ușor să cazi pradă cheltuielilor impulsive și să „uiți” de rezoluțiile din 2025. În schimb, împărțind venitul în categorii (economii, cheltuieli fixe, cheltuieli variabile), îți vei da seama unde poți face ajustări și cum poți economisi mai mult, pentru a-ți îndeplini rezoluțiile din 2025.
  • Automatizează economiile – îți va fi mult mai ușor să rămâi disciplinat. În loc să depinzi de voința ta de a economisi la finalul lunii, lasă tehnologia să lucreze pentru tine. Stabilește o sumă fixă ce va fi transferată automat într-un cont separat în ziua de salariu și astfel economiile vor deveni o rutină de care nici nu-ți dai seama.

#2. Rezoluții 2025: Plătește-ți datoriile - cum să rambursezi anticipat

cuplu care stau impreuna si se uita in telefon

O altă rezoluție pentru 2025, care te poate elibera financiar: plata datoriilor. Indiferent că vorbim de carduri de credit, împrumuturi personale sau credite ipotecare, ele pot deveni o povară greu de gestionat, fără o planificare atentă a rambursării. Însă, partea bună este că există câțiva pași pe care îi poți face în acest sens și pe care ți-i dezvăluim mai jos:

  • Înțelege-ți datoriile. Primul pas pentru a plăti datoriile este să știi exact ce ai de plătit și cât. Cum altfel vei ști în ce direcție să te îndrepți, dacă nu ai o imagine clară a situației tale financiare? Întocmește o listă detaliată a tuturor datoriilor tale: suma de plată, dobânda, data scadenței și creditorul și treci la pasul următor.
  • Alege un plan de atac. Aici, există două strategii populare care te pot ghida în reducerea datoriilor. Prima este strategia bulgărelui de zăpadă. Aceasta presupune să începi cu plata celor mai mici datorii, iar banii pe care îi economisești să-i folosești pentru a plăti următoarea datorie. Aceasta creează un „efect bulgăre de zăpadă” și îți dă o satisfacție imediată, deoarece rezultatele sunt vizibile încă de la prima rambursare anticipată.

Apoi, mai există și strategia „avalanșei”. Ce presupune? Să te concentrezi pe plata datoriilor care au dobânzile cele mai mari, astfel încât să economisești pe termen lung din neplata dobânzilor. Deși este eficientă din punct de vedere financiar, poate dura mai mult până când vei simți progresul.

  • Caută opțiuni pentru refinanțarea datoriilor. Dacă ai mai multe datorii cu dobânzi mari, și refinanțarea ar putea fi o opțiune bună. Ce înseamnă asta? Că accesezi un credit nou, în condiții mai avantajoase și le plătești pe cele inițiale. În final, rămâi cu acest împrumut care, de cele mai multe ori, vine la pachet cu o dobândă mai mică, ceea ce înseamnă că va fi mai ușor de achitat cu ajutorul strategiilor de mai sus. 

#3. Rezoluții 2025: Investește inteligent

fata care sta in fata laptopului

Deși poate părea intimidant, în special atunci când domeniul financiar îți este străin, 2025 poate fi momentul bun pentru un nou început mai îndrăzneț. Realitatea este că investițiile inteligente pot fi făcute și fără să fii expert în finanțe. Ai nevoie doar de un plan clar, răbdare și câteva surse de documentare de încredere.

Însă, înainte de toate, hai să începem cu stabilirea obiectivelor, deoarece acestea vor ghida tipurile de investiții pe care le vei alege. Vrei să investești pentru profit pe termen scurt sau lung? Dacă vrei să investești pentru o vacanță sau un gadget nou, atunci acestea sunt obiective pe termen scurt. Dacă vorbim despre achiziția unei locuințe sau construirea unui viitor sigur pentru pensie, atunci vorbim despre obiective pe termen lung.

👉Descoperă cum poti sa-ti planifici pensia ca o vacanta: 3 pași pe care să-i urmezi pentru un viitor mai prosper, după ce-ți închei activitatea profesională.

Ideea este următoarea: investițiile care îți oferă oportunitatea unui profit pe termen scurt sunt considerate mai riscante, din pricina volatilității prețurilor, în timp ce investițiile care îți promit un profit pe termen lung sunt considerate a fi mai sigure. Iată câteva exemple care se încadrează în ambele categorii:

  • Fondurile mutuale. Acestea îți pot aduce un randament ridicat pe termen lung, deoarece îți permit să investești într-un portofoliu diversificat, administrat de profesioniști. Sunt văzute ca o opțiune de a reduce riscurile, deoarece banii sunt împărțiți între mai multe instrumente financiare.

👉Alege fondurile mutuale disponibile in planurile de investitii NN și obține randamentul dorit pentru îndeplinirea obiectivelor tale. Pe lângă faptul că pui economiile să lucreze pentru tine, alături de experții de fond, îi și protejezi pe cei dragi cu componenta de asigurare de viață. Astfel, în caz că se întâmplă ceva cu tine pe perioada contractului, cei dragi sunt protejați financiar cu indemnizația de deces.

  • Acțiunile. Dacă vrei să ai control direct asupra investițiilor tale, poți cumpăra acțiuni ale unor companii. Deși este mai riscantă decât fondurile mutuale, tranzacționarea de acțiuni poate aduce randamente mari pe termen scurt, dacă reușești să revinzi la prețuri mai ridicate decât cele de achiziție. Sfat: dacă ești începător, încearcă să investești în acțiuni ale unor companii mari, stabile, care au o istorie solidă.
  • Obligațiunile. Dacă preferi să investești într-un instrument mai sigur, obligațiunile sunt o opțiune bună. Acestea sunt titluri de valoare emise de către stat, cu valoare nominală de 1 leu, care îți returnează, la finalul perioadei de maturitate a titlurilor, suma investită plus dobânda.
  • ETF-urile (Exchange-Traded Funds). Acestea sunt similare cu fondurile mutuale, dar se tranzacționează pe bursă, ca acțiunile. Sunt o alegere destul de sigură și bună pentru diversificare, având și costuri mai mici decât fondurile mutuale.

👉Descoperă cum sa investesti inteligent in 2025 și află răspunsurile la cele mai comune întrebări despre acest subiect!

Ține cont că, indiferent de soluția pe care o alegi, investițiile vin întotdeauna cu un anumit grad de risc. De aceea, este important să te gândești bine și să înțelegi ce tip de risc ești dispus să-ți asumi, înainte de a lua decizii financiare importante.

În concluzie, anul 2025 poate fi anul în care te simți cu adevărat stăpân pe finanțele tale, însă asta doar dacă îți pui în aplicare planul și rămâi constant. Așadar, ești gata să începi anul cu dreptul și să-ți îndeplinești rezoluțiile pentru 2025?

Surse foto: Shutterstock, Shutterstock, Shutterstock, Shutterstock.

Descarcă aplicația NN Direct

Cu NN Direct afli ce vrei să știi despre asigurarea sau pensia ta, așa că aici poți descărca aplicația direct pe telefonul tău.