Mergi la conţinutul principal
Blog Ghid financiar Idei profitabile: cum să transformi bonusul de sărbători într-o investiție pentru viitor

Idei profitabile: cum să transformi bonusul de sărbători într-o investiție pentru viitor

de NN
9 minute 20 Dec 2024
Idei profitabile: cum să transformi bonusul de sărbători într-o investiție pentru viitor

Hai, recunoaște, și tu ești tentat să folosești bonusul de sărbători pentru plăceri de moment, cum ar fi cadourile extravagante sau o vacanță exotică spontană. Dar, este oare una dintre aceste alegeri responsabilă? Noi credem că există soluții și mai bune. De aceea, îți povestim în acest articol cum poți să-ți transformi bonusul de sărbători într-o investiție de viitor. Și, cine știe, poate sărbătorile de anul viitor chiar te vor prinde într-o țară exotică!

Investiții mici cu potențial mare: de la fonduri mutuale, la acțiuni

Te-ai întrebat vreodată ce ar face un investitor experimentat cu banii tăi? Răspunsul e simplu: ce a făcut, cel mai probabil, și cu ai lui. Cum procedează un investitor de succes? Alege să plaseze capitalul în mai multe instrumente financiare, astfel încât să minimizeze cât mai mult riscul și să maximizeze profitul.

Iată câteva exemple de instrumente financiare pe care le poți lua în considerare și tu, pentru a investi bonusul de sărbători:

Fondurile mutuale și ETF-urile: soluții sigure pentru începători

Dacă ești la început de drum în lumea investițiilor, fondurile mutuale și ETF-urile (Exchange-Traded Funds) sunt alegeri potrivite pentru investirea bonusului de sărbători. De ce? Pentru că oferă un echilibru între siguranță și randament și sunt gestionate de experți.

Atunci când vorbim de fonduri mutuale, imaginează-ți că investești într-un coș cu diferite fructe – mere, pere, banane. Chiar dacă un măr își pierde din prospețime, le ai la îndemână pe celelalte. Așa funcționează fondurile mutuale, care includ diverse active, precum acțiuni și obligațiuni, reducând riscul de pierderi mari. În plus, ele sunt gestionate de profesioniști, care iau decizii în numele tău. Deci știi că banii tăi sunt pe mâini bune.

În ceea ce privește ETF-urile, acestea sunt similare fondurilor mutuale, dar vin cu o flexibilitate mai mare. Sunt tranzacționabile pe bursă, așa că le poți cumpăra sau vinde ca pe acțiuni, în funcție de momentul oportun. În plus, de cele mai multe ori, au și costuri de administrare mai mici, ceea ce le face și mai atractive dacă ești la început de drum și vrei să fructifici cât mai mult din banii de care dispui.

Acțiunile: riscuri ceva mai mari, dar și oportunități de câștig pe măsură

Dacă ești dispus să-ți asumi un risc mai mare, pentru un potențial profit mai generos, atunci și acțiunile pot fi o opțiune atractivă. Practic, atunci când investești în acțiuni, devii coproprietar al unei companii și ai șansa să beneficiezi direct de succesul acesteia.

Chiar dacă de această dată tu ești cel care decide în ce acțiuni să investești, să știi că n-ai nevoie de un doctorat în economie pentru a avea succes. Tot ce ai nevoie este un plan bine pus la punct și puțin timp pentru a învăța. Iată câteva sfaturi care să te ajute să începi:

  • Informează-te. Înainte de a face orice „mișcare”, familiarizează-te cu bazele investițiilor. Citește ghiduri, urmărește tutoriale sau participă la cursuri online. Dacă te-ar întreba cineva: „Ai sări într-un lac fără să știi să înoți?”, probabil ai răspunde negativ. Același principiu se aplică și în investiții.
  • Diversifică. Evită să te afunzi într-un risc total cu gândul la profit. În schimb, diversifică-ți portofoliul – te protejează de pierderile masive.
  • Începe cu sume mici. Fiecare dintre instrumentele financiare prezentate aici permit investiții inițiale mici, începând de la câteva sute de lei. Chiar și așa, având în vedere că succesul nu este garantat, evită să investești banii pe care nu ești dispus să-i pierzi.

👉Acestea sunt doar câteva idei de investiții care te pot ajuta să obții un venit financiar pasiv pe termen lung. Mai există și posibilitatea de a investi în titluri de stat, criptomonede și imobiliare. Descoperă mai multe despre acestea în articolul nostru:  Cum poti sa generezi un venit pasiv: idei si metode pe care sa le pui în aplicare.

Protecția de azi și câștigurile de mâine: obține-le pe ambele cu o asigurare de viață

familie care intinde un aluat in bucatarie

Dacă ți-am spune că, pe lângă randamentele pe care le-ai putea obține investind bonusul de sărbători în instrumentele de mai sus, mai poți obține un beneficiu? Și asta fără eforturi suplimentare.

Da, este posibil, dar, de această dată, cu ajutorul unei asigurări de viață cu componentă de investiție. O astfel de soluție este mai mult decât a-ți pune banii la muncă pentru viitorul tău financiar; este despre a-ți proteja familia în prezent, în fața situațiilor imprevizibile.

Cum funcționează? Este destul de simplu: alegi o asigurare de viata de la NN și te decizi asupra sumei lunare pe care ești dispus să o plătești pentru poliță. Pe parcursul contractului, poți să plătești prime suplimentare. Așa că, în luna decembrie, când primești bonusul de sărbători, poți redirecționa mare parte din acesta către poliță, fără să fii nevoit să păstrezi aceeași valoare în fiecare lună. Așadar, în lunile următoare, poți să revii la plata sumei alese inițial.

Ce se întâmplă cu banii? O parte din valoarea primei merge către asigurarea de viață, iar cu diferența rămasă cumperi unități de fond în programele de investiții disponibile. Poți alege mai multe fonduri – specialistul NN te ajută în acest sens. Astfel, nu numai că pui bani deoparte, dar poți să-ți maximizezi câștigul prin investiții.

👉Alege să-i protejezi pe cei dragi, în timp ce-ți pui economiile la treabă pentru stabilitatea voastră financiară din viitor. Descoperă mai multe despre planurile de investitii cu asigurare de viata disponibile.

Investește în tine și transformă-ți potențialul în prosperitate financiară

Bonusul de sărbători, acea mică sumă în plus care îți face sărbătorile mai frumoase, poate deveni și un instrument puternic pentru dezvoltarea ta. Cum? Alegând să investești în educația și creșterea ta personală. Poate sună a clișeu, dar chiar este o idee care poate da rezultate pe termen lung.

Gândește-te la investiția în tine ca la o sămânță pe care o plantezi și care, în timp, devine un copac puternic. La început pare puțin, dar, pe măsură ce timpul trece, vei vedea roadele.

Fiecare competență nouă pe care o dobândești îți deschide posibilități de a obține un loc de muncă mai bine plătit sau chiar o promovare într-o poziție de leadership. Așadar, pe lângă faptul că vei învăța ceva nou, îți vei crește și șansele de a câștiga mai mult.

În același timp, amintește-ți că piața muncii se schimbă constant. Chiar și față de acum cinci ani, lucrurile stau diferit, nu crezi? Schimbările economice impun competențe inovative – de la digitalizare și programare, până la abilități interpersonale și de leadership. Fără aceste noi cunoștințe, riscul de a rămâne în urmă crește.

Dar aici intervin investițiile în educația ta: te ajută să rămâi relevant și competitiv în fața schimbărilor și poate chiar să te gândești la o idee inovatoare de afaceri.

Dar ce cursuri să alegi când e atât de ușor să te pierzi în opțiunile disponibile? Ei bine, iată câteva domenii care, din punct de vedere profesional, au un potențial uriaș și care îți pot aduce rezultate rapide:

  • Programare. Dacă te gândești la viitor și vrei să ai o carieră pe termen lung, învățarea unui limbaj de programare este un „must”. Chiar și un curs introductiv de programare poate să îți deschidă uși în domenii precum dezvoltarea software-ului sau analiza datelor, domenii cu cerere mare pe piața muncii. Bonusul de sărbători poate fi exact ceea ce îți trebuie pentru a începe!
  • Limbi străine. Să cunoști mai mult de o limbă străină îți poate aduce beneficii semnificative în carieră, inclusiv un salariu mai bun. De aceea, poți începe cu un curs de engleză avansată sau chiar să înveți o limbă mai puțin comună, care să te diferențieze pe piața muncii și care să-ți deschidă uși către noi oportunități.
  • Leadership și management. Dacă te visezi într-o poziție de conducere sau vrei să îți îmbunătățești abilitățile de gestionare a echipelor, un curs de leadership este o investiție ideală. Învață cum să inspiri, să motivezi și să conduci o echipă cu succes. Aceste abilități sunt esențiale pentru a face față provocărilor și pentru a obține o promovare mai rapidă la locul de muncă.

Investește în liniște: de ce merită să constitui un fond de urgență

Știi cum se spune: „Cel mai bun moment să plantezi un copac a fost acum zece ani. Al doilea cel mai bun moment este acum.” Ei bine, la fel e și când vorbim despre economisire. Niciodată nu e prea de vreme să începi și nici prea târziu.

Știm, parcă nu este chiar cel mai interesant mod de a-ți „cheltui” bonusul de sărbători, dar crede-ne, în cazul unei situații neprevăzute, îți vei mulțumi că ai ales să pui în practică această idee din articol.

Așa cum probabil ai dedus deja, un fond de urgență e un fel de pușculiță digitală, în care economisești bani cu scopul de a putea depăși anumite cheltuieli neprevăzute, fără să-ți dai peste cap bugetul în luna respectivă. Te poți gândi la el ca la un colac de salvare pentru momentele în care lucrurile nu merg conform planului.

Acum, sigur te întrebi de unde începi. Ei bine, înainte de toate, stabilește suma de bani pe care dorești să o economisești și pe ce perioadă. Când decizi, analizează de câți bani ai nevoie ca să te simți liniștit, chiar și în fața imprevizibilului, și cât ești dispus să economisești pe termen lung.

👉Regula 50-30-20 poate face ca economisirea să nu pară o povară, ci mai degrabă ca un stil de viață. Află cum poti folosi Regula 50-30-20 in favoarea ta, pentru a economisi constant.

Apoi, alege cele mai bune opțiuni de economisire. Poți alege să depui banii într-un cont de economii, care să-ți ofere o dobândă lunară. Sau, și mai bine, poți opta pentru o asigurare NN, care să-ți aducă beneficii duble: economisire și protecție oferită de asigurarea de viață. Cu alte cuvinte, în timp ce economisești, îi asiguri și pe cei dragi în caz că se întâmplă ceva cu tine până la încheierea contractului. Dacă totul este bine, primești chiar tu banii economisiți.

👉Descoperă mai multe detalii despre planurile de economisire cu asigurare de viata de la NN și începe chiar de azi să pui bazele planului tău de viitor!

În concluzie, așa cum ți-am demonstrat pe parcursul acestui articol, bonusul de sărbători poate fi mai mult decât o cheltuială impulsivă; poate deveni o oportunitate de a-ți construi un viitor financiar stabil și prosper. Fie că alegi să-l folosești pentru a-ți asigura un fond de urgență, pentru a investi în educația ta sau pentru a începe să economisești pe termen lung, fiecare decizie te aduce mai aproape de obiectivele tale financiare pe termen lung.

Surse foto: Shutterstock, Shutterstock.

Descarcă aplicația NN Direct

Cu NN Direct afli ce vrei să știi despre asigurarea sau pensia ta, așa că aici poți descărca aplicația direct pe telefonul tău.