De la începutul unui nou loc de muncă și până la achiziția unei case, fiecare eveniment aduce cu sine bucurie și provocări – inclusiv când vine vorba de bani. De aceea, trebuie să le planifici financiar bine și din timp. Descoperă, în cele ce urmează, sfaturi pentru o planificare financiară inteligentă, în funcție de eveniment.
Un nou început profesional - gestionarea perioadei de tranziție
Perioada de tranziție de la jobul actual, la unul nou este ca un rollercoaster: plină de emoție, nerăbdare, dar și o doză de incertitudine. Pe cât de promițător este începutul, pe atât de important este să îți gestionezi bine bugetul în această perioadă, deoarece poate pune presiune pe finanțele tale.
Iată cum te poți pregăti financiar, pentru a depăși cu succes această perioadă:
- Pune deoparte un fond de urgență. Încearcă să economisești cel puțin 2-3 salarii, înainte de a face tranziția. Acest fond te va ajuta să-ți menții același stil de viață pe perioada tranziției, dar și să gestionezi costurile neașteptate fără stres.
- Analizează pachetul salarial și beneficiile, înainte de a accepta o ofertă de job. Pe lângă salariul brut, beneficiile, precum tichetele de masă, abonamentele de transport, asigurările medicale sau bonusurile, pot face o diferență semnificativă.
- Evită cheltuielile impulsive la început. Dacă accepți oferta și urmează să-ți începi activitatea la noul loc de muncă, evită totuși să te aventurezi în cheltuieli impulsive, cum ar fi o chirie scumpă sau hainele de brand. Poate fi tentant să te răsfeți cu un apartament luxos în centrul orașului sau cu o garderobă complet nouă, cu gândul la primul salariu,. Dar, în acest caz, este mai bine să fii precaut până te adaptezi financiar la noile responsabilități.
Concediul mult visat - strategii de planificare financiară pentru o vacanță fără griji
După ce ai reușit să depășești cu succes tranziția către un job nou, acum este momentul să te răsfeți un pic. Poate că ai visat la acea vacanță de mult timp, ca o recompensă pentru eforturile tale. Dar cum te asiguri că vacanța mult visată devine realitate? Cum să-ți gestionezi bugetul, pentru a te bucura de fiecare moment, fără a te îngrijora de facturi sau economii necontrolate?
Să știi că, așa cum ai învățat mai sus să îți planifici cu grijă tranziția profesională, aceleași principii se aplică și când vine vorba de un concediu de neuitat. Indiferent că alegi o destinație exotică sau o escapadă mai aproape de casă, este important să îți construiești un plan financiar realist. Iată cum să faci asta:
- Întreabă-te ce fel de experiență îți dorești. O escapadă exotică pe o plajă însorită, o aventură în munți sau un city-break cultural? Alegerea destinației și a stilului de vacanță va influența semnificativ bugetul.
- Creează un buget detaliat și include toate categoriile de cheltuieli: transport – bilete de avion, combustibil sau costuri cu trenul/autobuzul, cazare – hoteluri, pensiuni sau apartamente închiriate, mese – prânzuri și cine în oraș, dar și mici gustări, activități – excursii, bilete de intrare la muzee sau alte atracții turistice. Nu uita nici de fondul de rezervă pentru cheltuieli neprevăzute. Indiferent că îl ai disponibil pe card sau în numerar, mereu e bine să-l ai la îndemână.
- Pune bani deoparte, până ajungi să economisești bugetul de care ai nevoie. Creează un cont de economii special pentru vacanță și contribuie lună de lună. În felul acesta, costurile vor fi distribuite în timp și vei acumula și o dobândă, care îți va crește economiile în timp.
👉Ghici ce asemănare există între planificarea concediului și cea a perioadei de pensionare! Dacă nu îți vine nicio idee, descoperă mai multe detalii articolul nostru Pensia ca o vacanta și imaginează-ți cum va arăta viața ta în cea mai mare vacanță după ce te retragi din activitate.
- Rezervă din timp și fii flexibil cu datele pe care le alegi. Pentru rezervările anticipate, care sunt și în extrasezon, beneficiezi de obicei prețuri mai mici pentru zboruri și cazare. În plus, ai timp să analizezi opțiunile și să eviți deciziile de ultim moment, care sunt adesea mai scumpe.
Gata de ziua cea mare? Cum să economisești pentru nuntă
La fel ca și vacanța visată, ziua cea mare presupune o planificare a bugetului bine gândită, care să-ți permită să te concentrezi pe momentele frumoase, fără a te îngrijora de cheltuieli neprevăzute sau de presiunea financiară.
Până la urmă, când vine vorba de nunți, costurile pot exploda mai repede decât artificiile de la finalul serii. Iată câțiva pași pe care să-i urmezi, pentru a-ți crea un buget realist:
- Stabilește prioritățile. Ce contează cel mai mult pentru voi? Muzica live, un fotograf talentat sau locația de vis? Fă o listă cu lucrurile la care nu ești dispusă să renunți.
- Creează un buget detaliat: locația, cateringul, rochia de mireasă și costumul de mire, decorul, invitațiile, florile și muzica – fiecare dintre aceste detalii trebuie bine puse la punct. Și ca să te asiguri că beneficiezi de cele mai bune prețuri, cere mai multe oferte și consultă-te cu prieteni care au făcut deja nuntă. Ei sunt în măsură să te ajute cu sfaturi, pentru că au făcut deja „cercetări de piață”.
- Adaugă și o marjă de 10-15%, pentru cheltuieli neprevăzute, în planificarea ta financiară. Indiferent că e nevoie să suplimentezi numărul de meniuri sau să asiguri transport imediat unor rude mai îndepărtate, toate acestea costă bani, pe care e important să-i ai la dispoziție în apropierea nunții.
👉Lasă economiile să lucreze pentru tine și organizează-ți o nuntă fără compromisuri! Cu planurile de investitie disponibile, alături de asigurarea de viață NN, ai posibilitatea de a face asta fără efort. În timp ce o parte din valoarea primei merge către asigurarea de viață, cu diferența rămasă cumperi unități de fond în programele de investiții NN. Poți alege mai multe fonduri, în funcție de profilul tău de risc – specialistul NN te va ajuta să alegi. Iar dacă te răzgândești pe parcurs, poți să muți unități de fond dintr-un program de investiții în altul simplu și rapid, cu ajutorul aplicației NN Direct.
Achiziția unei case - planificarea unui vis financiar important
Haide să vorbim acum despre momentul în care „te așezi la casa ta” la propriu. Cu sau fără nuntă înainte, achiziția unei case este un pas uriaș în viața oricărui adult. Însă poate părea și o provocare destul de mare din punct de vedere financiar, mai ales în contextul în care prețurile de pe piața imobiliară par să fie în continuă creștere.
Partea bună aici este că împrumuturile bancare sunt accesibile oricui are un job stabil, așa că îți mai rămâne doar să începi să economisești pentru avans. Iată cum poți face asta:
- Stabilește un obiectiv clar. Primul pas este să știi exact ce vrei și cât îți trebuie. De obicei, avansul necesar pentru un credit ipotecar pleacă de la minimum 15% din valoarea locuinței. Însă, pe lângă acest cost, mai e necesar să te gândești și la cheltuieli bancare de administrare a dosarului de credit, cheltuieli notariale etc. Cumulează-le pe toate și obține o sumă finală, pe care să o transformi într-un obiectiv de economisire.
- Fii realist cu termenele și suma necesară. Este esențial să îți dai seama cam în cât timp îți dorești să faci această achiziție și să îți creezi un plan de economisire în funcție de acest termen. Poți folosi regula 50-30-20 de gestionare a finanțelor, pentru a-ți crea o imagine cât mai realistă asupra modului în care îți poți gestiona economiile.
👉Descoperă patru greseli financiare pe care le poti face in gestionarea finantelor tale și cum să le eviți.
- Economisește în mod constant. Ține cont că economisirea pentru avans este un proces de lungă durată, însă poți face acest lucru mai ușor dacă folosești regula de mai sus. Poți chiar să automatizezi transferurile într-un cont separat de economii, astfel încât o parte din venitul tău să fie economisită, fără să te gândești prea mult la asta. Chiar și sumele mici, economisite constant, se pot aduna rapid și te vor aduce mai aproape de obiectivul tău.
👉Cu planurile de economisire de la NN poți începe chiar de azi să economisești pentru casa visurilor tale. Pe lângă faptul că îți știi economiile „la loc sigur”, beneficiezi și de protecția unei asigurări de viață. Cu alte cuvinte, dacă ceva se întâmplă cu tine până la finalul perioadei de economisire, cei dragi beneficiază de indemnizație de deces, astfel încât să facă față provocărilor financiare, chiar și după ce tu nu mai ești. Dacă, în schimb, totul este bine până la finalul contractului, primești chiar tu banii economisiți și faci un pas mai aproape spre locuința mult dorită.
În concluzie, fiecare dintre aceste momente speciale poate fi realizat cu succes atunci când îți stabilești un buget clar, economisești din timp și îți organizezi cheltuielile, astfel încât să nu te simți copleșit de presiunea financiară. Cu răbdare, disciplină și o planificare financiară bine gândită, poți transforma orice vis în realitate, fără a-ți compromite viitorul financiar.
Surse foto: Shutterstock, Shutterstock.