Mergi la conţinutul principal
Blog Momente din viață Spitalizare: cum să te pregătești de internarea pe mai multe zile

Spitalizare: cum să te pregătești de internarea pe mai multe zile

Cum poți să faci această experiență cât mai ușoară. Descoperă în cele ce urmează tot ce trebuie să știi.

de NN
8 minute 28 Aug 2024 Actualizat pe 06 Noi 2024
Spitalizare: cum să te pregătești de internarea pe mai multe zile

Cu siguranță că și pe tine, când te gândești la perioada de spitalizare, te încearcă multe emoții. Frică, nesiguranță și speranță, toate sunt normale, chiar și atunci când vorbim despre afecțiuni mai puțin periculoase. Dar stai liniștit! Noi suntem aici să îți vorbim despre cum poți să faci această experiență cât mai ușoară. Descoperă în cele ce urmează tot ce trebuie să știi.

Ce documente sunt necesare pentru perioada de spitalizare

Indiferent că vorbim despre spitalizarea de zi sau cea continuă, care se întinde pe o perioadă mai lungă de timp, pentru a te putea interna ai nevoie de:

  • Carte de identitate;
  • Bilet de trimitere/bilet de trimitere tipizat CAS de la medicul de familie/medicul specialist în contract cu CAS (document necesar doar pentru pacienții programați);
  • Cardul național de asigurări sociale de sănătate sau adeverința de asigurat.

În anumite situații, mai poate fi nevoie și de următoarele documente:

  • Talonul de pensie;
  • Dosarul medical complet cu rezultatele analizelor și investigațiilor efectuate, recomandate de medicul curant sau de către medicul de familie.
  • Adeverința de salariat care atestă numărul de zile de concediu medical acordate în ultimul an calendaristic. Aceasta este necesară pentru eliberarea concediului medical.

👉 Află tot ce trebuie să știi despre concediul medical: cum se acordă, pe ce perioadă și cum este plătit.

Ce să aduci cu tine la spital

Pe lângă documentele necesare pentru spitalizare, este bine să îți aduci cu tine și câteva lucruri personale care să-ți facă șederea mai ușoară. Iată o listă de la care poți să pornești:

  • Pijamale și alte articole vestimentare confortabile;
  • Lenjerie intimă și șosete de schimb;
  • Papuci de casă și încălțăminte comodă pentru exterior;
  • Halat de baie și/sau prosoape pentru față și corp;
  • Produse de igienă personală: periuță și pastă de dinți, săpun, șampon, perie de păr, deodorant, șervețele umede etc.

Dacă spitalizarea va dura mai multe zile, nu uita să incluzi și alte obiecte care te vor face să simți că timpul trece mai repede până la întoarcerea acasă. Cărțile, revistele, tableta și telefonul mobil pot fi un real ajutor în perioada pe care o vei petrece în spital.

Cine face parte din echipa medicală care te va îngriji

doctor care tine strange mainile unui pacient

Echipa medicală care te va îngriji într-un spital este formată din profesioniști care lucrează împreună pentru a-ți oferi îngrijirea necesară. Iar acesta este principalul motiv pentru care nu ar trebui să-ți faci griji cu privire la starea ta de sănătate pe parcursul internării. Iată cine poate face parte din această echipă:

  • Medicul curant – medicul principal responsabil de îngrijirea ta. Poate fi un specialist în funcție de afecțiunea ta (de exemplu, un chirurg, un cardiolog, un oncolog etc.).
  • Asistenții medicali – cei care îți oferă îngrijiri directe, îți administrează medicamentele și se asigură că te simți confortabil.
  • Medici rezidenți și stagiari – acei medici în curs de specializare care lucrează sub supravegherea medicului curant și a altor specialiști.

În funcție de nevoile tale medicale specifice, și alți specialiști se pot alătura echipei medicale, cum ar fi un radiolog, un dermatolog, un endocrinolog etc.

Cum este stabilit planul de tratament în spital

Indiferent că alegi să te tratezi la un spital de stat sau la unul privat, este important să ai încredere că te afli pe mâini bune. Dacă te întrebi cum este stabilit planul de tratament în spital, află că medicul curant este cel care stabilește planul de diagnostic, tratament, monitorizare și îngrijire, iar acest lucru se face conform protocoalelor de diagnostic și tratament.

Ce tipuri de saloane sunt disponibile și cum alegi unul

În spitale există mai multe secții și saloane împărțite în funcție de acestea. Iată câteva exemple de secții:

  • Secția de chirurgie generală;
  • Secția clinică ATI;
  • Secția de cardiologie;
  • Secția de chirurgie cardiovasculară;
  • Secția clinică de medicină internă;
  • Secția de neurologie.

Deci, dacă suferi o intervenție chirurgicală, vei fi repartizat într-unul din saloanele disponibile din secția respectivă. Mai departe, este bine de știut că există saloane cu 1-2 paturi, 3-4 paturi sau chiar și cu 5-6 paturi, împărțite în funcție de sex, tip de afecțiuni și nivel de asepsie, care arată cât de curat și steril este mediul.

Ce drepturi și responsabilități ai după internare

Drepturile pacientului sunt reglementate de Legea nr. 46/2003 cu modificările și completările ulterioare și este important să le cunoști înainte de internare. Iată care sunt cele mai importante:

  • Art. 6. Pacientul are dreptul de a fi informat asupra stării sale de sănătate, a intervențiilor medicale propuse, a riscurilor potențiale ale fiecărei proceduri, a alternativelor existente la procedurile propuse, inclusiv asupra neefectuării tratamentului și nerespectării recomandărilor medicale.
  • Art. 9. Pacientul are dreptul de a cere în mod expres să nu fie informat și de a alege o altă persoană care sa fie informată în locul său.
  • Art. 11. Pacientul are dreptul de a cere și de a obține o altă opinie medicală.
  • Art. 12. Pacientul are dreptul să solicite și să primească, la externare, un rezumat scris al investigațiilor, diagnosticului, tratamentului și îngrijirilor acordate pe perioada spitalizării.
  • Art. 22. Informațiile cu caracter confidențial pot fi furnizate numai în cazul în care pacientul își dă consimțământul explicit sau dacă legea o cere în mod expres.
  • Art. 33. Pacientul internat are dreptul și la servicii medicale acordate de către un medic acreditat din afara spitalului.

Totuși, pe lângă drepturi, ca pacient spitalizat, ai și câteva responsabilități pe care este bine să le cunoști și să le respecți. Iată care sunt:

  • Să respecți programul de funcționare al unității medicale, precum și ordinea interioară, liniștea și curățenia.
  • Să manifești grijă față de bunurile din dotarea unității medicale, iar în cazul în care ai deteriorat aceste bunuri, să achiți contravaloarea lor. În caz contrar, te vei supune regulilor de drept civil.
  • Să manifești o conduită civilizată față de personalul medico-sanitar.
  • Să respecți intimitatea și confidențialitatea celorlalți pacienți.
  • Să nu consumi și să nu introduci în unitatea medicală băuturi alcoolice.
  • Să nu fumezi în unitatea medicală.

Costurile spitalizării: cum le gestionezi

medic care tasteaza pe laptop

Dacă ești asigurat, adică dacă plătești lunar o contribuție la Casa Națională de Asigurări de Sănătate, este important să știi că poți beneficia de intervenții chirurgicale decontate de casa de asigurări și servicii medicale gratuite în spitalele publice care au încheiat contracte cu casele de asigurări de sănătate. Aceste spitale sunt obligate să acorde serviciile medicale care fac obiectul contractului și să suporte pentru tine, atunci când te internezi, toate cheltuielile necesare pentru rezolvarea afecțiunii tale, inclusiv medicamente, materiale sanitare, investigații de laborator și imagistice. 

În cazul în care medicul recomandă (în baza unor documente medicale) anumite medicamente, materiale sanitare sau investigații de laborator, iar cheltuielile pentru acestea sunt suportate de către tine, deși ai fi fost îndreptățit să beneficiezi de acestea gratuit, spitalul este obligat să îți ramburseze contravaloarea acestor cheltuieli la solicitarea ta.

Singurele servicii care nu sunt decontate de către stat, iar contravaloarea acestora ar trebui suportată de către tine, se referă la:

  • Serviciile hoteliere cu grad înalt de confort (salon cu minimum 3 paturi, grup sanitar propriu, fără dotări suplimentare), contravaloarea fiind stabilită de fiecare spital.
  • Asistență medicală sau servicii medicale solicitate de către tine.
  • Alte servicii medicale care nu sunt incluse în contractul spitalului cu Casa de Asigurări de Sănătate.  

În situația în care te adresezi unui spital care se află în contract cu Casa de Asigurări de Sănătate, atunci va fi nevoie să suporți din surse proprii contravaloarea serviciilor medicale de care ai beneficiat, fără să ai posibilitatea de a recupera aceste sume de la Casa de Asigurări de Sănătate.

Dacă nu ești asigurat, în cazul unei internări de urgență medico-chirurgicală, spitalul îți acordă gratuit serviciile medicale de care ai nevoie, având obligația să-ți evalueze situația medicală și să te externeze dacă serviciile medicale de urgență nu se mai justifică. La solicitarea ta, totuși, se poate continua internarea în regim de spitalizare continuă cu suportarea cheltuielilor aferente serviciilor medicale spitalicești de către tine pentru toată perioada în care serviciile acordate nu mai reprezintă urgență.

Ce rol joacă asigurarea de sănătate NN în acoperirea costurilor spitalizării

medic care strange mana unui pacient

Așa cum ai putut observa, indiferent dacă ești asigurat sau nu în sistemul de asigurări socialede sănătate, în cazul unei afecțiuni beneficiezi de anumite servicii medicale gratuite prestate de spitalele care au contracte cu CAS. Totuși, dacă te adresezi unui spital care nu are contract cu CAS, atunci vei fi nevoit să suporți costurile cu spitalizarea. Dar asta doar dacă nu ai o asigurare de sănătate NN.

Serviciile medicale sunt decontate direct în rețeaua medicală parteneră NN. Dacă alegi oricare alt spital privat care nu face parte din rețea, atunci îți decontăm 80% din costurile spitalizării, iar dacă alegi un spital public, atunci îți vom plăti o sumă fixă pentru fiecare zi de spitalizare, astfel că nu trebuie să-ți faci griji despre cât costă o zi de spitalizare la stat.

Nu-i așa că e liniștitor să știi că nu trebuie să-ți faci griji pentru bani? Cu asigurarea de sănătate NN, ai posibilitatea de a-ți concentra atenția asupra recuperării tale fizice și psihice. De restul ne ocupăm noi.

👉 Descoperă și care este diferenta dintre o asigurare de sanatate si un abonament medical și cum te poți folosi de ambele pentru o prevenție și tratament! 


În concluzie, pregătirea din timp pentru perioada de spitalizare îți poate aduce liniște și confort. Așa că respiră adânc, ai încredere în echipa medicală și concentrează-te pe recuperare. Totul va fi bine!

Sursă foto: Shutterstock, Shutterstock, Shutterstock, Shutterstock

Descarcă aplicația NN Direct

Cu NN Direct afli ce vrei să știi despre asigurarea sau pensia ta, așa că aici poți descărca aplicația direct pe telefonul tău.