Mergi la conţinutul principal
Blog Ghid financiar Simte-te protejat acasă: ce extraopțiuni pentru asigurarea de locuință să alegi

Simte-te protejat acasă: ce extraopțiuni pentru asigurarea de locuință să alegi

Lucrurile importante din viața ta merită protejate. La fel este și cu locuința. Uite ce opțiuni suplimentare poți alege.

de NN
10 minute 12 Apr 2024 Actualizat pe 11 Oct 2024
Simte-te protejat acasă: ce extraopțiuni pentru asigurarea de locuință să alegi

Lucrurile importante din viața ta merită protejate. La fel este și cu locuința. Sigur nu o vezi doar ca pe o investiție pe termen lung sau ca pe un adăpost, pentru că este mai mult decât atât. Este „acasă” - refugiul în care te retragi după o zi agitată la birou pentru a-ți reîncărca bateriile, locul în care organizezi petreceri cu prietenii sau seri de film cu familia.

Așa că, de ce să nu te asiguri că o protejezi și pe ea, dar și pe tine, din punct de vedere financiar, în fața unor situații neprevăzute?

Descoperă în cele ce urmează ce opțiuni suplimentare poți alege la asigurarea de bază, astfel încât să stai relaxat. 
 

Asigurarea locuinței în România

În România, asigurarea locuinței împotriva dezastrelor naturale este obligatorie. Orice proprietar de bunuri imobiliare, fie că este persoană fizică sau personaă juridică, trebuie să încheie o poliță obligatorie PAD - Polița de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale.

Suma primită pentru despăgubire poate varia între 100.000 RON și 50.000 RON, în funcție de încadrarea locuinței în categoriile A sau B.

  • Locuință Tip A – Structură de rezistență din beton armat, metal ori lemn sau cu pereți exteriori din piatră, cărămidă arsă sau din orice alte materiale tratate termic sau chimic.
  • Locuință Tip B – Cu pereți exteriori din cărămidă nearsă sau din orice alte materiale nesupuse unui tratament termic sau chimic.

Pe lângă asigurarea PAD, dacă ești proprietar de imobil și vrei să-ți protejezi locuința de mai multe evenimente neplăcute și cu o sumă asigurată mai mare, care ține pasul cu valoarea pe piață a locuinței, costul de achiziție sau de costul de reconstrucție, atunci poți alege și o asigurare facultativă. 

Descoperă în cele ce urmează mai multe detalii despre asigurarea facultativă de locuință NN. 

Ce riscuri acoperă asigurarea facultativă de locuință NN

Iată câteva dintre cele mai comune și importante riscuri pe care le acoperă asigurarea de locuință NN:

  • Incendiu: Sunt acoperite bunurile afectate de incendiu prin carbonizare sau topire, chiar și fără flacără, dar sunt la adăpost și instalațiile electrice, de apă, canalizare sau încălzire. Daunele provocate de degajări de fum, gaze sau vapori sunt și ele acoperite.
  • Trăsnet și alte fenomene naturale: Aici sunt acoperite bunurile afectate de descărcarea electrică produsă de trăsnet, furtună, uragan, vijelie, ploaie torențială, grindină, avalanșă, ninsoare.
  • Cutremur de pământ: Sigur, nimeni nu își dorește să se confrunte cu puterea naturii, dar, în caz de cutremur, bunurile tale sunt acoperite dacă sunt afectate direct sau ca urmare a unui incendiu, ori explozie cauzate de cutremur.
  • Inundația de la apa de conductă: În limita a 1500 euro per eveniment, anual, sunt acoperite daunele produse de avarii ale conductelor de apă și instalațiilor aferente și inundația provocată de vecini.

👉 Află mai multe despre cum să te protejezi în caz de cutremur în articolul Ghid seismic: ce să faci în caz de cutremur.

  • Explozie: Daunele sunt acoperite chiar dacă explozia a avut loc în afara locuinței asigurate.
  • Inundație din cauze naturale: Acoperă revărsarea apelor de suprafață, curgătoare sau stătătoare, naturale sau artificiale, ruperea digurilor, barajelor sau a altor lucrări artificiale, acumularea apelor provenite din precipitații atmosferice abundente sau din topirea gheții sau zăpezii. 
  • Furt: Acoperă furtul, tentativa de furt prin efracție sau furt prin acte de tâlhărie. Atenție! Pierderea cheilor, neglijența prin uitarea ușilor sau a ferestrelor deschise și lipsa unei constatări a furtului nu sunt acoperite. 
  • Spargerea accidentală a bunurilor casabile: În limita a 1.500 euro per eveniment,  anual, sunt acoperite daunele cauzate de spargerea accidentală a bunurilor casabile din locuință. În acest caz, ne referim la geamuri simple, termopan - inclusiv rame, pereți cortină, pereți din cărămidă de sticlă, precum și placaje ceramice sau bunuri sanitare.

În plus, dacă în urma unui eveniment asigurat sunt necesare efectuarea unor cheltuieli suplimentare, le acoperim si pe acestea în limita maximă de 5% din suma totală asigurată. De exemplu, daca locuința ta devine de nelocuit, îți plătim până la 5 zile de cazare (max. 100 euro/zi) până găsești o locuință de închiriat. Apoi, până te poți întoarce în locuința ta, îți putem deconta chiria temporară pe o perioadă de maximum 3 luni, în cuantum de 400 euro/lună.

Te ajutăm și cu cheltuielile pe care trebuie să le faci pentru curățarea locuinței după producerea evenimentului. În limita a 500 euro sunt acoperite servicii pentru demolarea părților rămase, transportul molozului și al resturilor pentru depozitare sau distrugere. Dacă dorești să-ți asiguri și alte bunuri din locuință, poți alege una dintre extraopțiunile prezentate în continuare.

Dacă te întrebi cât costă o asigurare de locuință NN, costul variază în funcție de o varietate de factori - inclusiv anul de construcție, locația, suma asigurată preferată, precum și nivelul de acoperire preferat. Pentru o estimare cât mai corectă, găsești aici un calculator de asigurare a locuinței

👉 Descoperă mai multe despre asigurarea NN de locuință și ce opțiuni suplimentare poți alege! Pe lângă pagubele aferente locuinței, suntem alături de tine din momentul în care ai început reparațiile și până te poți întoarce acasă. 

Extraopțiuni asigurarea facultativă de locuință NN

Riscurile și amenințările pot apărea sub diverse forme, în cele mai neașteptate momente.  Dacă îți dorești o protecție completă, la asigurarea de locuință NN poți alege și opțiuni suplimentare de protecție.

De ce să nu îți personalizezi asigurarea de locuință la fel cum îți decorezi locuința? Adică pe placul tău! Uite ce ți-am pregătit: 

1. Opțiunea pentru avarii accidentale ale instalațiilor și fenomene electrice

cuplu in bucatarie pregateste masa

Deși nu sunt la vedere, instalațiile din locuința ta au un rol semnificativ în confortul și funcționalitatea spațiului din locuință. 

Totuși, există momente în care aceste instalații pot provoca daune neașteptate și costisitoare. Iată câteva scenarii la care sigur nu te gândești în fiecare zi, dar care ne pot lua prin surprindere. 

De exemplu, dacă te-ai mutat recent sau ți-ai renovat de curând locuința de la zero, se poate întâmpla ca instalațiile să funcționeze necorespunzător din cauza reglărilor incorecte sau a erorilor de instalare. Sau, uneori, obiecte străine ori materiale pot pătrunde în instalațiile casei, provocând daune sau blocând funcționarea corectă. Atunci, ca să te poți bucura în continuare de tot ce are de oferit locuința ta, este bine să remediezi problemele într-un timp cât mai scurt. Dacă alegi extraopțiunea de avarii accidentale ale instalațiilor și fenomene electrice, poți face asta fără ca bugetul tău să aibă de suferit.

👉 Indiferent de situație, pe lângă asigurarea pentru casă, este bine să ai la îndemână și un fond de urgență. Află ce este fondul de urgență și cum îl creezi.

Chiar și cele mai fiabile și moderne aparate pot să întâmpine defecțiuni sau să sufere daune în urma unor accidente neașteptate. Un scurtcircuit, o fluctuație bruscă a tensiunii electrice sau chiar o eroare de funcționare poate duce la avarii costisitoare și neplăcute. În astfel de situații, opțiunea de avarii accidentale ale instalațiilor și fenomene electrice în cadrul asigurării locuinței devine un aliat de nădejde.

Cu extraopțiunea de avarii accidentale ale instalațiilor și fenomene electrice, îți poți asigura locuința pentru eventuale avarii accidentale (la instalații gaze, centrală termică, climatizare etc.) sau cauzate de fenomene electrice, pentru un singur eveniment pe an, în limita maximă a 1.000 de euro.

Nu ești acoperit când daunele sunt provocate de uzura normală a instalațiilor, de acțiunea normală a curentului electric sau de întrebuințarea pieselor cu grad ridicat de uzură. De asemenea nu sunt acoperite daunele cauzate de acte de neglijență gravă, de experimente sau de instalații neautorizate.

2. Opțiunea suplimentară de răspundere civilă

Ai văzut că micile evenimente neplăcute, precum un scurtcircuit sau o funcționare necorespunzătoare a instalațiilor, pot să creeze anumite consecințe neplăcute locuinței tale, dar ce se întâmplă când acestea nu sunt oprite la timp? Sigur, nu ne dorim să se întâmple asta, dar este mai bine să fii informat.

Un eveniment major, precum un incendiu sau o inundație cauzată de locuința ta, poate duce la avarierea sau chiar distrugerea bunurilor unei alte persoane, cum ar fi vecinul de la etajul inferior. Costurile pot fi destul de ridicate, așa că poți alege să adaugi asigurării tale componenta pentru răspundere civilă. 

Se spune că un necaz nu vine singur, așa că este bine să fii asigurat în cazul în care daunele suferite de locuința ta afectează și alte persoane. Mai exact, ești acoperit în cazul avarierii sau distrugerii unor bunuri ale vecinilor. 

Această opțiune de asigurare pentru locuință te protejează împotriva costurilor de reparare sau compensare, cu o limită anuală aleasă de tine, de 1.500, 3.000 sau 5.000 de euro. Este valabilă doar pe teritoriul României și numai în legătură cu locuința  asigurată.

3. Opțiunea suplimentară pentru bunurile din locuință

Pentru că știm că interiorul contează la fel de mult ca exteriorul, poți asigura bunurile din locuință: echipament de uz gospodăresc (ex: mașina de tuns iarba etc), echipamente ce îmbunătățesc confortul în locuință (aer condiționat, cuptor cu microunde, frigider etc.), mobilier, covoare și mochete, obiecte de uz casnic etc.

Concluzionând, dacă simți că asigurarea de bază pentru locuință nu îți îndeplinește toate nevoile și ai nevoie de un plus de protecție pentru a scăpa de grija incertitudinii, atunci alege opțiunile suplimentare de asigurare pentru locuință.

De la acoperirea avariilor accidentale ale instalațiilor și fenomenelor electrice, până la opțiunea suplimentară pentru despăgubirea vecinilor și alte opțiuni personalizate, aceste extraopțiuni îți permit să-ți personalizezi asigurarea de locuință la fel cum îți decorezi locuința pe placul tău.

Descarcă aplicația NN Direct

Cu NN Direct afli ce vrei să știi despre asigurarea sau pensia ta, așa că aici poți descărca aplicația direct pe telefonul tău.