Mergi la conţinutul principal
Blog Ghid financiar Pensia de urmaș pentru soție: tot ce trebuie să știi

Pensia de urmaș pentru soție: tot ce trebuie să știi

Află, în cele ce urmează, care este cadrul legislativ care reglementează pensia de urmaș și tot ce trebuie să știi pentru a putea intra în posesia ei, atunci când situația o impune.

de NN
14 minute 22 Aug 2024 Actualizat pe 11 Oct 2024
Pensia de urmaș pentru soție: tot ce trebuie să știi

Știi și tu că după o pierdere, ultimul lucru la care vrei să te gândești este cum să-ți plătești facturile. Ai nevoie de timp pentru tine și pentru cei dragi rămași alături, în care să rememorați momentele frumoase petrecute împreună cu cel care nu se mai află lângă voi. Iar ca să poți face asta fără să resimți stresul financiar, este bine să te documentezi din timp cu privire la drepturile tale, ca soție, în situația în care partenerul tău nu mai este. 

Unul dintre aceste drepturi este și pensia de urmaș pentru soție. Află, în cele ce urmează, cât este și cum o poți obține.

Importanța pensiei de urmaș pentru soție

Într-o astfel de situație, care te provoacă să te descurci pe cont propriu, este bine să știi că pensia de urmaș poate contribui la acoperirea cheltuielilor curente de trai, astfel încât tu să poți să-ți reclădești stabilitatea emoțională și să poți fi alături de familia ta. Cu alte cuvinte, importanța pensiei de urmaș nu este doar de natură financiară, ci și emoțională, deoarece îți ia de pe umeri povara stresului legat de achitarea cheltuielilor. 

Află, în cele ce urmează, care este cadrul legislativ care reglementează pensia de urmaș și tot ce trebuie să știi pentru a putea intra în posesia ei, atunci când situația o impune.

Legea pensiei de urmaș actualizată

Pensia de urmaș este reglementată prin legea 263/2010, secțiunea a 5-a, cu modificările și completările ulterioare. Conform acesteia, pensia de urmaș este un tip de pensie de care pot beneficia anumiți membri ai unei persoane decedate care a contribuit la sistemul de pensii.

Ca definiție, pensia de urmaș reprezintă măsura de protecție socială destinată să asigure un nivel de trai decent pentru cei care au pierdut pe cineva drag.

Cine are dreptul la pensie de urmaș

Conform legii de mai sus, pensia de urmaș se cuvine copiilor și soției/soțului supraviețuitor, dacă susținătorul decedat era pensionar sau îndeplinea condițiile pentru obținerea unei pensii. În caz de deces, aceștia au dreptul la pensie de urmaș în anumite condiții.

În situaţia decesului asiguratului sau pensionarului, copiii şi soţul supravieţuitor au dreptul la pensie de urmaş, în următoarele condiţii:

În ceea ce privește dreptul soției/soțului supraviețuitor, dreptul la pensia de urmaș apare:

  • odată cu vârsta de pensionare la femei pentru pensie de urmaș, adică vârsta standard de pensionare, dacă durata căsătoriei a fost de cel puţin 15 ani. În cazul în care durata căsătoriei a fost mai mică de 15 ani, dar de cel puţin 10 ani, cuantumul pensiei de urmaş cuvenit se diminuează cu 0,5% pentru fiecare lună, respectiv 6% pentru fiecare an de căsătorie în minus;
  • indiferent de vârstă, pe perioada în care este invalid de gradul l sau II, dacă durata căsătoriei a fost de cel puţin 1 an;
  • indiferent de vârstă şi de durata căsătoriei, dacă decesul soţului susţinător s-a produs ca urmare a unui accident de muncă sau a unei boli profesionale şi dacă nu realizează venituri lunare din activităţi dependente în baza unui contract individual de muncă, a unui raport de serviciu sau din activități în funcții elective sau dacă acestea sunt mai mici de 35% din salariul mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat.

Pe lângă asta, este util de știut și că pensionarii cu handicap primesc ajutor de înmormântare, care nu poate fi mai mic decât valoarea câștigului salarial mediu brut.

Copiii au dreptul la pensie de urmaș până la vârsta de 16 ani sau:

  • dacă îşi continuă studiile într-o formă de învăţământ organizată potrivit legii, până la terminarea acestora, fără a depăşi vârsta de 26 de ani;
  • pe toată durata invalidităţii de orice grad, dacă aceasta s-a ivit în perioada în care se aflau în una dintre situaţiile prevăzute mai sus.

Cât este pensia de urmaș pentru soția/soțul supraviețuitor

Acum știi că statutul tău te face eligibil pentru pensia de urmaș, dar cât este pensia de urmaș? În general, pensia de urmaș este calculată ca un procent din punctajul mediu anual al pensiei pe care ar fi primit-o soțul în momentul pensionării sau pe care o primea în momentul decesului. 

În România, în 2024, valoarea minimă a pensiei de urmaș este de 1.281 RON, aferentă indemnizației minime sociale, astfel că nu poate fi mai mică decât această sumă. 

Calculul cuantumului pensiei de urmaș

Deși nu există un calculator pensie de urmaș, trebuie să știi că, în funcție de numărul urmașilor îndreptățiți, pensia de urmaș se calculează astfel:

  • 50% - pentru un singur urmaş;
  • 75% - pentru 2 urmaşi;
  • 100% - pentru 3 sau mai mulţi urmaşi.

Aceste procente se aplică la punctajul mediu anual al pensiei soțului decedat, menționat în decizia de pensionare sau pe un cupon de pensie. Rezultatul se înmulțește cu valoarea unui punct de pensie. Aceasta va fi pensia brută a soției.

Pe lângă asta, în calculul pensiei se ține cont și de:

  • pensia pentru limită de vârstă aflată în plată sau la care ar fi avut dreptul, în condiţiile legii, susţinătorul decedat;
  • pensia de invaliditate gradul I, în cazul în care decesul susţinătorului a survenit înaintea îndeplinirii condiţiilor pentru obţinerea pensiei pentru limită de vârstă, inclusiv în situațiile în care era în plată cu pensie de invaliditate de orice grad, pensie anticipată sau pensie anticipată parţială.

Prin excepție, cuantumul pensiei de urmaș în cazul orfanilor de ambii părinţi se stabileşte prin însumarea drepturilor de pensie de urmaş, calculate după fiecare părinte. 

Asigurările de viață pot completa pensiile de urmaș?

cuplu de bătrâni care stau pe canapea

Da, asigurările de viață pot completa pensiile de urmaș. Însă acum probabil te gândești, de ce ai mai lua în considerare și o asigurare de viață, când oricum obții suport financiar din partea statului?

Într-adevăr, pensia de urmaș este un sprijin valoros, dar adesea suma oferită de stat poate să nu fie suficientă pentru a acoperi toate cheltuielile necesare. De aceea, asigurările de viață pot veni ca un sprijin important în perioadele dificile. 

👉Dacă alegeți o asigurare de viata cu componenta de protectie de la NN, siguranța familiei în cazul unui eveniment nedorit nu va mai fi o grijă, ci o certitudine. În cazul producerii evenimentului asigurat, familia primește suma asigurată stabilită în contract, care să susțină cheltuielile financiare aferente traiului de zi cu zi. În plus, dacă alegi asigurări suplimentare, asigurarea de viață îți poate oferi protecție financiară și în cazul producerii unor evenimente neplanificate care să-ți afecteze sănătatea în prezent, spre deosebire de pensia de urmaș.

Pensiile pilon II și pilon III pot fi și ele de ajutor 

Pe lângă asigurările de viață, și pensia privată obligatorie (Pilonul II) și cea facultativă (Pilonul III) pot fi un sprijin pentru familie în caz de deces. Așa cum probabil știi, dacă ești angajat, o parte din salariul tău este redirecționată către pensia privată obligatorie. Aici, dacă nu alegi tu un fond de pensii la care să cotizezi, îți va fi ales unul aleatoriu. Însă, dacă îți dorești mai mult control asupra acestui subiect, poți alege să te transferi de la fondul la care cotizezi, la cel ales de tine. 

👉 Banii din Pilonul II de pensii vor ajunge la tine atunci când atingi vârsta de pensionare în sistemul public. Însă, în cazul producerii unui eveniment nefericit, tu (în caz de invaliditate) sau moștenitorii tăi (în caz de deces) primiți suma din contul de pensie. Descoperă mai multe beneficii pe care ți le poate aduce NN Pensii.

Fondul de urgență, un alt instrument valoros în situațiile de criză

Și dacă tot am menționat câteva soluții prin care putem gestiona financiar etapele dificile, este important să aducem în discuție și fondul de urgență. Fondul de urgență reprezintă suma de bani pe care o pui deoparte pentru a face față situațiilor neprevăzute și urgențelor financiare. 

În general, aceste economii pot fi folosite pentru acoperirea facturilor sau plăților neașteptate, fie ele mici sau mari, care nu fac parte din cheltuielile tale lunare obișnuite. 👉 Descoperă cum poate fi construit și cum te poate ajuta un fond de urgenta sa faci fata unor cheltuieli neprevazute, fără ca bugetul lunar să aibă de suferit. 

Ce acte sunt necesare pentru pensia de urmaș pentru soție

Știm că nu îți dorești să te gândești la momentul în care partenerul nu îți va mai fi alături, însă este mai bine să fii informat din timp, în loc să fii luat prin surprindere. De aceea, mai jos regăsești ce acte sunt necesare pentru pensia de urmaș pentru soție, cunoscută și ca „pensie de văduvie”:

  • cerere pentru înscrierea la pensie de urmaş;
  • actele de stare civilă ale urmaşilor şi reprezentantului legal, după caz, original şi copie;
  • decizia medicală asupra capacităţii de muncă (original), după caz;
  • decizia de pensie/talonul de plată a pensiei, pentru cazurile în care susţinătorul decedat avea calitatea de pensionar (copie);
  • actul doveditor al cauzei decesului, cu excepţia situaţiilor în care susţinătorul decedat avea calitatea de pensionar (copie);
  • copie FIAM (formular de înregistrare a accidentului de muncă), în cazul decesului cauzat de accident de muncă sau copie BP2 (fișa de declarare a cazului de boală profesională) şi copie certificat medical constatator al decesului, pentru decesul cauzat de boală profesională;
  • declaraţie pe propria răspundere din care să rezulte că urmaşul nu a fost condamnat prin sentinţă rămasă definitivă pentru infracţiunea de omor sau tentativă de omor comisă asupra susţinătorului.

În cazul în care susţinătorul decedat nu avea calitatea de pensionar, se depun şi următoarele documente:

  • carnetul de muncă (original și copie);
  • carnetul de muncă pentru membrii CAP, dacă e cazul (original și copie);
  • carnetul de asigurări sociale pentru agricultori, dacă e cazul (original și copie);
  • alte acte prevăzute de lege privind vechimea în muncă sau vechimea în serviciu realizată;
  • livretul militar, dacă e cazul (original şi copie);
  • diploma de absolvire a învăţământului universitar (original şi copie) şi adeverinţa din care să rezulte durata normală, perioada studiilor şi faptul că acestea au fost urmate la zi;
  • adeverinţă privind stagiile de cotizare realizate în alte sisteme de asigurări sociale, neintegrate în sistemul public, în original;
  • adeverinţă privind sporurile cu caracter permanent reglementate prin lege sau prin contractul colectiv/individual de muncă, în original;
  • acte pentru dovedirea calităţii de beneficiar al Decretului-Lege nr. 118/1990, Legii nr. 341/2004;
  • alte acte întocmite potrivit prevederilor legale prin care se dovedesc elemente necesare stabilirii drepturilor de pensie.

Cererea de pensionare, împreună cu actele doveditoare, se depune la Casa Teritorială de Pensii din raza de domiciliu a persoanei îndreptățite la acordarea pensiei de urmaș.

Cum poți primi pensia de urmaș. Modalități de plată

În funcţie de alegerea ta, plata pensiei o poți primi astfel:

  • prin mandat poştal, la domiciliul beneficiarului drepturilor de pensie;
  • în cont curent sau cont de card la una din băncile cu care Casa Naţională de Pensii Publice a încheiat convenţii pentru plata drepturilor de pensie.

Ce se întâmplă cu pensia de urmaș dacă te angajezi?

Așa cum probabil ai observat în prima parte a articolului, una dintre condițiile pe care trebuie să le îndeplinești pentru a primi pensie de urmaș este de a nu realiza venituri lunare în baza unui contract individual de muncă mai mari de 35% din câștigul salarial mediu brut. 

Așadar, dacă ai primit pensie de urmaș o perioadă și urmează să te angajezi, iar salariul nu se încadrează în criteriul de mai sus, află că va avea loc suspendarea plății pensie de urmaș în luna următoare celei în care de angajezi.

👉Dacă urmează să te angajezi, atunci poate fi util să te documentezi asupra taxelor și impozitelor pe care le plătești, pentru a-ți putea negocia salariul în consecință. Descoperă ce taxe platesti din salariu in 2024 și care e diferența dintre CAS și CASS.

Este pensia de urmaș cumulată cu pensia normală?

Pensia de urmaș nu este cumulată cu pensia normală, adică cea de stat, motiv pentru care, în calitate de soț supraviețuitor, ai dreptul de a opta pentru cea mai avantajoasă pensie.

Cu toate acestea, pensia de urmaș este cumulată cu pensia privată facultativă. Asta înseamnă că, dacă alegi să cotizezi la Pilonul III de pensii din timp, pe lângă pensia de urmaș, atunci când împlinești o anumită vârstă, vei beneficia și de pensia privată facultativă pe care ai ales-o.

👉Descoperă pensia privata facultativa NN, care poate fi un sprijin financiar suplimentar pentru tine, odată ajuns la 60 de ani sau în caz de invaliditate. În cazul în care se întâmplă ceva cu tine pe perioada contractului, moștenitorii tăi vor primi suma din contul tău de pensie facultativă și astfel te asiguri că beneficiază de protecție financiară chiar și când tu nu mai ești.

Situațiile care duc la încetarea pensiei de urmaș pentru văduve

Deși îndeplinirea vârstei care îți permite să beneficiezi de pensia privată facultativă nu duce la încetarea pensiei de urmaș pentru soție, există totuși anumite momente în care pensia de urmaș nu se mai plătește. Iată care sunt acestea, potrivit legii menționate în prima parte a articolului:

  • pensionarul nu mai îndeplineşte condiţiile legale în temeiul cărora i-a fost acordată pensia;
  • pensionarul urmaş, încadrat în grad de invaliditate, şi-au redobândit capacitatea de muncă, potrivit legii;
  • au expirat 12 luni de la data la care pensionarul urmaş, încadrat în grad de invaliditate, nu s-a prezentat, din motive imputabile lui, la revizuirea medicală obligatorie;
  • au expirat 12 luni de la data la care pensionarul urmaş, încadrat în grad de invaliditate, nu s-a prezentat, din motive imputabile lui, la convocarea la INEMRCM sau a centrelor regionale de expertiză medicală a capacităţii de muncă;
  • au expirat 12 luni de la data la care pensionarul urmaş, încadrat în grad de invaliditate, nu a mai urmat programele recuperatorii întocmite de medicul expert al asigurărilor sociale;
  • pensionarul urmaş a fost condamnat, printr-o hotărâre judecătorească rămasă definitivă, pentru infracţiunea de omor sau tentativă de omor, comisă asupra susţinătorului.

În concluzie, deși nu poate înlocui pierderea suferită, pensia de urmaș pentru soție este menită să îți ofere un sprijin financiar important în această perioadă dificilă. Nu ezita să cauți ajutor și să folosești toate resursele disponibile pentru a-ți asigura stabilitatea și liniștea de care ai nevoie pentru a depăși un astfel de eveniment.


Surse foto: Shutterstock, Shutterstock.

Descarcă aplicația NN Direct

Cu NN Direct afli ce vrei să știi despre asigurarea sau pensia ta, așa că aici poți descărca aplicația direct pe telefonul tău.