Mergi la conţinutul principal
Blog Ghid financiar Pensia alimentară: condiții, mod de calcul, sancțiuni pentru neplată

Pensia alimentară: condiții, mod de calcul, sancțiuni pentru neplată

Despre cadrul legislativ, modul de calcul și condițiile de acordare a pensiei alimentare pentru a-i asigura celui mic un viitor prosper.

de NN
13 minute 28 Mai 2024 Actualizat pe 11 Oct 2024
Pensia alimentară: condiții, mod de calcul, sancțiuni pentru neplată

Teama că divorțul o să pună în pericol planurile de a-i oferi copilului tău un viitor stabil este una firească. Până la urmă, vorbim despre un moment delicat pentru toată familia. Cu toate acestea, amintește-ți că nu sunteți singuri. În plus, și celălalt părinte are contribuțiile sale în viața celui mic, iar una dintre aceste contribuții este pensia alimentară. 

În continuare, află mai multe despre cadrul legislativ, modul de calcul și condițiile de acordare a pensiei alimentare, dar și alte informații care îți vor fi de ajutor în a-i asigura celui mic un viitor prosper.

Pensia alimentară – cadru legislativ

Trecând printr-un divorț, grija pentru copil vine din cel puțin 2 direcții: în primul rând, vrei să te asiguri că este bine din punct de vedere emoțional, iar apoi este important să iei măsurile necesare pentru a-l proteja financiar. 

pensie alimentara tribunal

Dacă emoțional îi ești alături și îl încurajezi să-și exprime direct emoțiile, pentru siguranță financiară, primul lucru pe care îl poți face este să te documentezi despre cadrul legislativ care privește pensia alimentară. Prezentăm în cele ce urmează cadrul legislativ pe care să-l ai în vedere pentru a începe demersul de plată.

Cadrul legislativ în ceea ce privește pensia alimentară este definit în capitolul IV „Decăderea din exercițiul drepturilor părintești” din Noul Cod Civil. Conform art. 510, decăderea din drepturile părintești nu scutește părintele de plata pensiei de întreținere a copilului, cunoscută și sub numele de „pensie alimentară”.

Mai mult decât atât, art. 530 prevede că „obligația de întreținere se execută în natură, prin asigurarea celor necesare traiului și, după caz, a cheltuielilor pentru educare, învățătură și pregătire profesională”.

În cazul în care susținerea financiară nu vine de bunăvoie din partea părintelui, instanța de tutelă dispune executarea ei prin plata unei pensii de întreținere, stabilită în bani. Aceasta poate fi stabilită sub forma unei sume fixe sau într-o cotă procentuală din venitul lunar al său. 

În ceea ce privește modalitatea de plată, aceasta poate fi plătită în rate lunare, însă există și posibilitatea plății anticipate aferente unei perioade mai îndelungate de timp. Aici, părinții copilului găsesc o soluție comună spre binele celui mic.

Am divorțat. Când intervine obligația plății pensiei alimentare?

Aceasta este o întrebare firească pe care o adresează părinții preocupați de bunăstarea financiară a copilului, după ce s-au documentat despre cadrul legislativ care privește pensia alimentară.

feita cu codite

Ce trebuie să știi aici este că obligația plății pensiei alimentare intervine „de la data cererii de chemare în judecată”, conform Codului Civil. Astfel, indiferent de durata procesului, la momentul soluționării definitive a acestuia, părintele debitor este obligat să plătească la zi copilului, în cuantumul și modalitatea stabilită de instanță, inclusiv pensia alimentară pe care ar fi datorat-o pe perioada judecății.

În cazul în care ai solicitat mai târziu îndeplinirea obligației de plată a pensiei alimentare, este bine de știut că aceasta nu se poate cere retroactiv. Astfel, părintele copilului nu poate fi obligat la plată pe toată perioada în care acesta ar fi fost îndreptățit anterior să o primească, ci doar, cel mai devreme, de la începerea demersurilor în instanță. 

Totuși, există și o excepție potrivit căreia „pensia poate fi acordată și pentru o perioadă anterioară, dacă introducerea cererii de chemare în judecată a fost întârziată din culpa debitorului”. 

Dacă te întrebi și cât durează procesul pentru acordarea pensiei alimentare, ei bine, află că nu există o perioadă standard pentru soluționare, deoarece fiecare caz are particularitățile sale. De aceea, durata unui proces pentru pensie alimentară depinde de la un caz la altul, fiind influențată de: 

  • complexitatea cauzei;
  • probațiunea care urmează a fi administrată;
  • cât de încărcată este instanța competentă să soluționeze o astfel de cerere.

Părintele care locuiește în străinătate poate fi obligat la plata pensiei de întreținere?

Da, părintele care locuiește în străinătate poate fi obligat la plata pensiei de întreținere. Toate actele de procedură îi sunt comunicate de către instanța de judecată la adresa unde locuiește. În această situație, competența judecării procesului revine judecătoriei în a cărei circumscripție domiciliază copilul minor.

În cazul în care minorul locuiește în străinătate cu unul dintre părinți, competența de judecată revine judecătoriei în a cărei circumscripție domiciliază celălalt părinte, care refuză să-și îndeplinească benevol obligația de întreținere.

Până la ce vârstă se plătește pensia alimentară

Știi deja că planificarea financiară pe termen lung este și ea importantă, și din acest motiv este bine să cunoști până la ce vârstă de plătește pensia alimentară. Astfel, tu și cel mic vă puteți gândi chiar de acum la viitor și la planurile academice.

În acest sens, conform legislației în vigoare, părintele nerezident trebuie să plătească pensie alimentară până când copilul împlinește 18 ani. Totuși, Potrivit art. 499 din Cod Civil privind obligația de întreținere, părinții tânărului devenit major sunt obligați în a-i acorda acestuia întreținere până la terminarea studiilor și, totodată, fără ca el să depășească vârsta de 26 de ani.  

Cu alte cuvinte, în contextul în care copilul ia decizia de a-și continua studiile într-o instituție de învățământ superior, părintele debitor este obligat să plătească în continuare pensie alimentară până când acesta împlinește 26 de ani.

Actele necesare pentru plata pensiei alimentare după 18 ani

Având în vedere că una dintre condițiile de plată a pensiei alimentare după ce copilul devine major este continuarea studiilor, printre actele necesare pentru pensie alimentară după 18 ani se numără și o adeverință sau orice alt document care să facă dovada continuării studiilor. 

De asemenea, pentru a primi pensie alimentară după 18 ani, reclamantul major trebuie să dețină și acte prin care să facă dovada legăturii familiale cu părintele său, precum și alte dovezi, dacă este cazul, care să ateste nevoi care presupun cheltuieli de învățare, educație și pregătire profesională. În cazul în care copilul nu poate să facă dovada urmării unui program de studii, după vârsta de 18 ani are loc sistarea pensiei de întreținere pentru copilul major.

👉 Dacă vrei să te asiguri că nimic nu-i stă în calea celui mic de a-și îndeplini aspirațiile academice, atunci poți alege chiar de azi să contribui la un plan financiar pentru el. Planul Academica de la NN te ajută să începi o rutină de economisire pentru cel mic de care să se bucure în momentul în care împlinește 18 ani. Dacă se întâmplă ceva cu tine până atunci, NN preia plățile lunare, astfel încât cel mic să beneficieze de protecție financiară chiar și după ce tu nu mai ești.

Cum se calculează pensia alimentară pentru 1 copil

Întorcându-ne la planificarea financiară, știm că vrei să te asiguri că toate nevoile copilului tău sunt acoperite, chiar dacă celălalt părinte nu mai face parte din viața lui într-o măsură la fel de activă ca înainte. De aceea, este important să știi cum se calculează pensia alimentară pentru copii și la ce să te aștepți.

calcul pensie alimentara

Ei bine, suma aferentă pensiei alimentare pentru copil este hotărâtă în instanță, conform Codului Civil. Aceasta poate să difere în funcție de numărul copiilor aflați în întreținere și de salariul pe care îl încasează părintele debitor.

Art. 529 din Codul Civil reglementează modalitatea de calcul a pensiei alimentare pentru copii după cum urmează:

  • ¼ din venitul lunar net al părintelui nerezident – pentru 1 copil;
  • ⅓ din venitul lunar net al părintelui nerezident – pentru 2 copii;
  • 50% din salariul net al părintelui nerezident – pentru 3 sau mai mulți copii.

Așa cum poți observa din detaliile de mai sus,  valoarea pensiei alimentare nu poate depasi 50% din veniturile lunare nete ale părintelui debitor, în timp ce pensia alimentară minimă este de 25% din venitul lunar net. 

Pensie alimentară fără venit

În cazul în care părintele copilului nu are niciun venit, însă este apt pentru prestarea unei activități salariale, pensia alimentară fără venit se stabilește în raport cu salariul minim net pe economie în România. La momentul actual, salariul minim brut pe economie este de 3.300 RON, adică 2.079 RON net. 

Astfel, în cazul în care părintele nu are un loc de muncă, dar este considerat apt, pentru calculul pensiei alimentare datorate de o persoană fără venit se raportează condițiile menționate mai sus la 2.079 RON. Astfel, pensia alimentară pentru 1 copil este aproape 520 RON.

Sancțiuni pentru neplata pensiei alimentare

Din păcate, nu totul se întâmplă așa cum ne-am dori, iar acest lucru poate fi valabil și în ceea ce privește plata pensiei alimentare. Știm cât de dificil poate fi atunci când nu primești pensia alimentară la timp: grijile se adună și începi să cauți soluții pentru a recupera drepturile copilului tău.  

sanctiuni pensie alimentara

Ce trebuie să știi aici este că pensia alimentară chiar este un drept legislativ al copilului tău, motiv pentru care neplata acesteia este considerată infracțiune. Astfel, dacă te întrebi ce se întâmplă dacă nu este plătită pensia alimentară, ei bine, părintele debitor poate fi tras la răspundere penală, conform art. 378 din Codul Penal.

Cu alte cuvinte, în cazul în care părintele debitor nu plătește pensia de întreținere pentru minor cu bună știință, întârzie 3 luni cu plata pensiei alimentare sau abandonează, alungă sau lasă fără ajutor copilul, riscă amendă sau chiar închisoare între 6 luni și 3 ani.

Executarea silită a pensiei alimentare: cum poți recupera obligațiile neplătite

Desigur, nu ne dorim să te confrunți cu o asemenea situație, însă este mai bine să fii informat și să știi cum poți recupera pensia alimentară neplătită.

Cea mai frecventă modalitate de a recupera pensia alimentară neplătită este executarea silită. Aceasta se poate face prin popriri sau prin valorificarea bunurilor părintelui debitor și, conform art. 169 din Codul Muncii, în cazul pluralității de creditori, executarea silită va respecta următoarea ordine:

  1. obligațiile de întreținere, adică pensia alimentară;
  2. contribuțiile și impozitele datorate către stat;
  3. daunele cauzate proprietății publice prin fapte ilicite;
  4. acoperirea altor datorii.

Dacă te întrebi unde se depune plângere pentru neplata pensiei alimentare, află că tu sau tânărul major, după caz, puteți depune plângere penală împotriva părintelui care nu își exercită obligația de plată la Secția de Poliție de pe raza domiciliului acestuia.

Alte servicii financiare care te ajută să-i asiguri celui mic un viitor prosper

Pentru că fiecare decizie pe care o iei acum poate influența viitorul copilului, suntem aici să te ajutăm cu informații suplimentare despre serviciile financiare de care poți beneficia, pentru a-i asigura celui mic un viitor mai bun.

tanara bruneta cu ochelari cu rame negre citeste pe telefon

Pe lângă pensia alimentară, trebuie să știi că familiile monoparentale pot beneficia și de ajutor de incluziune, dacă realizează venituri nete pe membru de familie cel mult egale cu un salariu minim net pe economie.

De asemenea, și tichetele sociale și bursa de ajutor social vă pot oferi un suport financiar suplimentar ție și copilului tău, astfel încât să treceți peste această perioadă cu mai multă ușurință și să puteți pune bazele unui viitor mai sigur.

👉 Citește mai multe detalii despre planificarea financiara pentru o familie monoparentala: cât este ajutorul de incluziune și cum îl poți obține, ce valoare au tichetele sociale și ce este bursa de ajutor social.

Cum să te protejezi financiar pe tine și pe cel mic cu ajutorul asigurării de viață NN

Chiar dacă legislația prevede anumite surse de sprijin financiar pentru familiile monoparentale, niciodată nu e „prea mult” atunci când vine vorba despre siguranța financiară a copilului tău. De aceea, este important să te asiguri, în primul rând, că tu ești în siguranță, pentru a-l putea sprijini în toate circumstanțele vieții. 

👉 Ca să faci asta, o asigurare de viata pentru copii de la NN oferă protecție pentru tine, prin intermediul asigurării de viață, și un plan financiar de care cel mic să beneficieze la împlinirea a 18 ani.

  • Suma de bani pe care o va primi copilul tău la majorat este fixă și garantată 
  • Planul de economisire al copilului rămâne activ. Stabilești o sumă asigurată pentru asigurarea de viață și în caz că tu pățești ceva, preluăm noi plata primelor.

În concluzie, înțelegerea și gestionarea corectă a pensiei alimentare sunt aspecte importante în contextul unui divorț, având un impact direct asupra stabilității financiare a copilului. Totuși, după ce te asiguri că cel mic beneficiază de drepturile care i se cuvin, poți să iei și alte decizii responsabile, cum ar fi încheierea unei asigurări de viață, pentru a-i asigura celui mic sprijinul financiar de care are nevoie.

Surse foto: Shutterstock, Shutterstock, Shutterstock, Shutterstock, Shutterstock, Shutterstock, Shutterstock, Shutterstock

Descarcă aplicația NN Direct

Cu NN Direct afli ce vrei să știi despre asigurarea sau pensia ta, așa că aici poți descărca aplicația direct pe telefonul tău.