Ah, sărbătorile…cu toții le iubim! Mirosul bradului, zâmbetele celor dragi, mesele festive și cadourile…toate ne aduc bucuria de a le experimenta alături de apropiați. Însă, până acolo, există câteva provocări care ne pot pune la încercare pe toți, mai ales când vine vorba de finanțe. Până la urmă, cadourile costă și mesele festive necesită organizare atentă.
Așadar, ce facem când vine vorba de cheltuieli? Răspunsul e simplu: planificăm. În perioada sărbătorilor (și nu numai) totul ține de echilibru. Descoperă, în continuare, cum îl poți obține, pentru a te putea bucura de sărbători fără să te îndatorezi.
Planificarea bugetului de sărbători - primii pași pentru un Crăciun fără stres financiar
Partea bună, atunci când sărbătorile vin cu o mulțime de cheltuieli, este că un buget bine pus la punct poate face minuni. Te-ai gândit vreodată că te poți bucura mai mult de sărbători doar pentru că ai avut grijă din timp de finanțele tale?
Cum îți stabilești un buget realist pentru sărbători
Planifică din timp. Ia o pauză și analizează-ți veniturile și cheltuielile: cât câștigi lunar și cât trebuie să plătești pentru lucrurile esențiale. Apoi, stabilește-ți prioritățile. Pe lângă prioritizarea cheltuielilor esențiale, cum ar fi rata la bancă sau facturile de utilități, de data aceasta trebuie să vorbim și despre cheltuielile „de sezon”.
Sigur te gândești deja la cadouri, mese festive și decorațiuni. Dar oare este cu adevărat necesar să ai acele decorațiuni scumpe, sau ai putea să creezi ceva cu mâinile tale sau chiar împreună cu cei dragi? Amintește-ți că spiritul sărbătorilor nu stă în obiectele scumpe, ci în momentele și amintirile pe care le construiești.
Apoi, după ce stabilești prioritățile, creează un plan simplu, împărțind bugetul rămas după plata lucrurilor esențiale în categorii: cadouri, mâncare, activități. Îți va fi mult mai ușor să vezi unde se duce bugetul tău. Dacă îți faci timp să notezi toate cheltuielile planificate, vei fi surprins de cât de mult poți economisi, chiar și fără să renunți la lucruri importante pentru tine de sărbători.
Amintește-ți și de fondul de urgență. Dacă ai deja unul, super – vei fi pregătit pentru orice situație neprevăzută care poate apărea. Dacă nu, încearcă să pui deoparte măcar o sumă mică, pentru a-ți asigura liniștea că nu vei fi prins pe nepregătite dacă apare o cheltuială neplanificată. Cu un plan clar și cu un buget bine organizat, te vei simți mai încrezător și mai relaxat în fața sărbătorilor, știind că ai control asupra finanțelor tale.
👉Interesat despre ce mai poți face pentru a gestiona eficient stresul financiar în această perioadă și nu numai? Descoperă cinci solutii practice pe care le poti pune in aplicare alaturi de partenerul tau.
Cum să eviți cheltuielile impulsive în perioada sărbătorilor
Pe lângă cheltuielile neprevăzute, care pot apărea oricând, și tentațiile sunt la tot pasul. Cu ele ce faci?
Ei bine, pentru a evita cheltuielile impulsive și a te încadra în planul tău financiar, prima regulă este să fii conștient de propriile tendințe de cumpărare. Iar dacă ai creat un buget, așa cum am menționat mai sus, deja ai făcut primul pas în această direcție, deoarece îți este mult mai ușor să îți dai seama atunci când începi să „aluneci” spre cheltuială neplanificată. De exemplu, dacă vezi o ofertă specială pentru decorațiuni de Crăciun, dar știi că ai deja câteva pe care le poți folosi, întreabă-te: „Chiar am nevoie de încă una?”.
Un alt truc care te poate ajuta să eviți cheltuielile impulsive sunt cumpărăturile online, unde ai un control mai bun asupra cheltuielilor. Poți compara prețuri, ai mai mult timp să te gândești și, în plus, e mult mai ușor să te abții de la cumpărături impulsive, atunci când cauți strict ceea ce ai pe lista de cumpărături.
Mese festive fără exagerări: cum să organizezi o masă de sărbători în buget
Hai să fim sinceri, mesele de sărbători printre primele elemente de sărbătoare care pot deveni cu ușurință o povară, dacă nu ești atent la buget. Dar dacă ți-am spune că e posibil să organizezi o masă festivă de neuitat, fără să duci grija costurilor?
Iată câteva metode eficiente de a organiza o masă de sărbători în buget:
- Planifică din timp. Alege câteva rețete simple, dar pline de gust, care să fie pe placul celor dragi. Nu trebuie să faci câte patru sau cinci feluri de mâncare în fiecare zi! Poți alege un meniu festiv, dar accesibil, folosind ingrediente sezoniere și de calitate.
- Gătește acasă. Chiar și o masă simplă va fi mult mai ieftină și mai sănătoasă decât ce ai comanda de la restaurant sau catering. Plus că atmosfera va fi mult mai intimă și plină de căldura specifică sărbătorilor.
- Cumpără ingrediente de sezon și încearcă să faci mai multe porții și rețete dintr-un ingredient, pentru a economisi pe termen lung.
- Nu arunca nimic! Chiar și după masă, resturile pot deveni un prânz delicios a doua zi. De exemplu, cartofii sau legumele coapte de seara trecută pot deveni o supă cremă gustoasă în ziua următoare. Așa vei evita risipa și îți vei respecta bugetul.
Idei creative pentru cadouri care nu te lasă cu datorii
Cu atât de multe reclame și stiluri de viață opulente afișate pe rețelele de socializare, este ușor să te simți copleșit de presiunea cadourilor scumpe. Însă amintește-ți și ție, cât și celor dragi: Crăciunul este despre momentele de bucurie trăite împreună.
Iată câteva exemple de cadouri pe care le poți face, fără să cheltuiești o avere:
- Cadouri handmade. Te-ai gândit vreodată că un cadou făcut de tine ar putea însemna mult mai mult decât orice obiect cumpărat? Poți să faci prăjituri de casă, să creezi brățări personalizate sau să pregătești o cutie cu „amintiri” speciale, cum ar fi fotografii, bilete la film etc., pe care le-ai adunat pentru o persoană dragă.
👉Dacă tot vorbim despre prăjituri, îți recomandăm să ai grijă la cantitatea de zahăr pe care o folosești! Și nu, nu pentru că ar provoca diabet. Acesta este doar un mit. Ci pentru că există și variante cu zahăr mai puțin, dar la fel de gustoase. Descoperă mai multe detalii în articolul nostru: 4 mituri despre zahar si obiceiuri sanatoase de inclus în alimentatie.
- Scrisori și mesaje – cel mai bun mod de a-ți exprima recunoștința. Poți cumpăra câte o felicitare pentru fiecare persoană dragă, în care să descrii lucrurile pe care le apreciezi și momentele în care ți-au fost cel mai mult alături. Cu siguranță cuvintele sincere așternute într-o felicitare vor stârni mai multe emoții decât orice cadou scump.
- Coșuri de cadouri personalizate. Poți aduna într-un coș mic produse care să fie pe placul persoanei respective: ceaiuri, ciocolată, prăjituri de casă sau chiar lucruri handmade, despre care am discutat mai sus. Acestea nu trebuie să fie scumpe, dar vor arăta cu siguranță că te-ai gândit cu drag la acea persoană.
Când împachetezi cadourile, adaugă un strop de creativitate: folosește hârtie dintr-un ziar vechi sau dintr-o revistă, panglici sau o dantelă pe care o ai prin casă. Astfel, vei adăuga un plus de farmec, fără să cheltui niciun leu.
Cum să începi anul nou fără datorii: sfaturi practice
Acum că ai aflat cum poți planifica perioada sărbătorilor, astfel încât să te încadrezi într-un anumit buget, cum îți imaginezi că va arăta anul următor? Ar fi grozav să începi anul fără griji financiare, nu-i așa? Iată ce poți face ca asta să devină realitate:
- Revizuiește cheltuielile: După toată „bucuria” sărbătorilor, îți recomandăm să îți faci un „bilanț”. Care au fost cheltuielile neprevăzute? Care erau esențiale? După ce ai analizat, poate găsești și câteva modalități de economisire pentru anul următor, astfel încât sărbătorile următoare să te prindă mai pregătit.
👉Dacă nu ai nicio idee de unde să începi, îți recomandăm noi: planurile de economisire de la NN, care îți aduc beneficii duble. Pe lângă că economisești, tu și familia ta beneficiați și de protecție financiară oferită de asigurarea de viață. Ce înseamnă asta? Că dacă tu pățești ceva înainte de încheierea contractului, cei dragi vor primi suma asigurată în caz că tu nu mai ești. Dacă, în final, totul este bine, suma asigurată de componenta de economisire o primești chiar tu.
- Plătește datoriile. Dacă ai făcut plăți cu un card de cumpărături, achită sumele necesare, pentru a evita dobânzile suplimentare. Nimic nu se compară cu sentimentul de libertate financiară în noul an.
- Construiește-ți un plan financiar pentru noul an. Fă-ți o listă de obiective pentru anul care vine. Poate vrei să economisești pentru o vacanță sau pentru un avans la noua locuință. Cu cât începi mai devreme, cu atât îți vei îndeplini și obiectivele mai rapid.
👉Cu planurile de investitii incluse in asigurarea de viata de la NN, îți pui economiile la treabă și astfel ești cu un pas mai aproape de îndeplinirea obiectivelor tale din noul an. În plus, beneficiezi și de protecție financiară oferită de asigurarea de viață.
Cum funcționează? Ei bine, o parte din valoarea primei de asigurare merge către asigurarea de viață, în timp ce diferența este investită în programele de investiții disponibile. Astfel, nu numai că economisești, dar îți și maximizezi câștigul prin investiții.
În concluzie, la finalul zilei, sărbătorile perfecte sunt cele în care te simți prezent, relaxat și împăcat cu deciziile tale. Așa că, un buget bine gândit, cadouri care vin din inimă și momente autentice alături de familie și prieteni pot valora mai mult decât orice cheltuială extravagantă.
Surse foto: Shutterstock, Shutterstock.