Ai ajuns vreodată, la finalul lunii, să te întrebi unde s-au dus toți banii? Ei bine, se întâmplă la case mici și mari. Perioada de la un salariu la altul poate să pară mai lungă, atunci când nu îți administrezi finanțele echilibrat.
Deși gestionarea banilor pare o provocare, adevărul este că anumite greșeli pe care le facem, fără să ne dăm seama, pot fi evitate. Descoperă, în cele ce urmează, 4 inamici financiari și cum să îi eviți.
#1 Lipsa unei monitorizări lunare a bugetului
Când analizat ultima dată extrasul de cont? Dacă nu îți mai amintești, probabil a fost demult. Dar ce-ai spune de un nou început?
Primul lucru pe care îl poți face pentru monitorizarea finanțelor este de a-ți stabili, încă de la începutul fiecărei luni, un buget realist pentru luna respectivă. Fii sincer cu tine și pune pe hârtie tot: de la chirie și facturi, până la mesele în oraș și cumpărături. Vei fi surprins de cât de multe lucruri mici pot să adune cheltuieli mari.
👉 În acest pas, poți să folosești regula 50/30/20. Află ce este și cum te poate ajuta să-ți gestionezi finanțele.
Apoi, analizează fiecare cheltuială planificată. Care dintre ele îți este cu adevărat necesară? Încearcă să renunți sau să limitezi cheltuielile care nu aduc valoare în viața de zi cu zi.
După ce ai stabilit lista finală de cheltuieli lunare, monitorizeaz-o constant. E important să identifici la timp momentele în care te abați de la plan și să înțelegi de ce ai făcut asta.
#2 Cumpărăturile impulsive
Pentru că unul dintre principalele motive pentru care te poți abate de la planul de cheltuieli sunt cumpărăturile impulsive, nu putem să trecem mai departe fără să vorbim și despre ele.
Întâi de toate, să înțelegem de ce suntem tentați să cumpărăm pe loc. Stresul, plictiseala sau chiar o zi proastă pot fi stimuli declanșatori ai acestui impuls. Sună familiar? Probabil că da, dar știi și tu că satisfacția dată de cumpărăturile impulsive e de scurtă durată, iar cel ce resimte cel mai mult efectele este contul bancar.
Pe viitor, evită să faci cumpărături atunci când ești stresat și explorează tehnici mai sănătoase de gestionare a stresului, cum ar fi plimbările în parc sau tehnicile de respirație. De asemenea, și o listă clară de cumpărături poate fi utilă. Este important să ai la îndemână lista, pentru a-ți aminti în orice moment care sunt lucrurile de care ai cu adevărat nevoie.
Un alt lucru pe care îl poți face este să-ți aloci o sumă fixă pentru cheltuieli neesențiale și să o respecți. Astfel, chiar dacă te răsfeți din când în când, te asiguri că bugetul nu este afectat.
#3 Neglijarea economiilor
Monitorizarea lunară a finanțelor și evitarea cumpărăturilor compulsive te pot ajuta să eviți cea de-a treia greșeală financiară des întâlnită: neglijarea economiilor.
Te-ai întrebat vreodată cum ar fi să îți iei un an sabatic, în care să te concentrezi doar pe ce contează pentru tine? Să uiți de stresul de la job, de ședințele interminabile și de e-mail-urile pe care le primești după program. Știm, sună bine, dar pentru asta, avem nevoie de economii.
👉 Nu lăsa probleme medicale neașteptate să îți afecteze economiile. Spitalizările și intervențiile chirurgicale pot fi acoperite de asigurarea de sanatate de la NN, care îți oferă acces la cea mai mare rețea de spitale private și clinici din România. În plus, cât timp plătești asigurarea, rămâi protejat indiferent de vârstă și fără reevaluarea stării tale de sănătate.
Așa cum asigurarea te protejează în cazul accidentelor sau a îmbolnăvirilor, hai să vorbim și despre obiectivele tale de viitor. Așadar, pentru ce ți-ar plăcea să economisești?
Primul lucru pe care merită să-l faci este să îți setezi un obiectiv clar. Vrei să economisești doar pentru vacanțe sau mai ai și alte obiective, cum ar fi un avans la casă ori achiziția unei mașini?
În funcție de acestea, decide cât poți să cheltuiești. Dacă ai nevoie doar de un fond de urgență, specialiștii recomandă echivalentul a 3-6 luni de venituri salariale nete, lunare. Apoi, în funcție de deciziile pe care le iei în administrarea bugetului tău lunar, poți redirecționa un anumit procent din salariu către alte economii.
Planul e făcut, dar ești pregătit să-l execuți? Ca să faci din economisire un obicei natural, fără prea mult efort, automatizează plățile și programează transferuri în contul de economii, chiar în ziua salariului. Adică, plătește-te pe tine mai întâi. Astfel, nu vei fi tentat să cheltui acei bani.
#4 Lipsa unei planificări financiare pe termen lung
„Unde te vezi peste 5-10 ani?” Poate fi un clișeu la interviurile de angajare, dar când vine vorba de planurile personale de viitor, direcția și perspectiva ajută să ne concentrăm pe ce contează. Pe parcursul a 5-10 ani te poți specializa într-un domeniu, poți călători, învăța ceva nou de la 0, precum o limbă străină, sau să îți poți întemeia o familie. Tu ce alegi?
Schimbările mici în relația cu banii și cu economile creează un alt fir narativ financiar. Cu alte cuvinte, când vine vorba de administrarea banilor, spune-ți despre tine altă poveste. Nu ești doar cheltuitor, poți fi chibzuit, prevăzător, prosper.
Dacă ești interesat de soluții și instrumente financiare care să te ajute să gestionezi mai bine bugetul, ai făcut deja un pas important spre planificarea financiară pe termen lung.
Totuși, există și alte acțiuni utile pe care le poți avea în vedere, precum investițiile la bursă ori cotizarea la Pilonul III de pensii. Gândește-te la cum vrei să arate viața ta peste câțiva ani, setează obiective clare și începe să acționezi.
Cum te pot ajuta asigurările NN în gestionarea banilor
Gestionarea bugetului personal este o provocare, dar ai la îndemână instrumentele necesare. Chiar în mâinile tale.
La NN credem că asigurările ar trebui să fie mai mult despre prezent. Așa că am creat soluții ce îți protejează sănătatea și venitul de acum, dar și planurile de viitor.
Asigurări cu componentă de investiții
În funcție de obiectivele tale financiare, iată 2 asigurări cu planuri de investiții:
- Asigurarea GenT pentru investiție îmbină randamentul programelor de investiții pentru planurile tale cu protecția unei asigurări de viață. Mai exact, cu o parte din polița pe care o plătești cumperi unități de fond care să îți aducă profit pe viitor, în timp ce, cu diferența rămasă, îți protejezi financiar familia, în cazul în care tu nu mai ești. Dacă nu pățești nimic și duci contractul la bun sfârșit, primești un bonus de loialitate, care constă în 50% din taxa de administrare a poliței.
- Asigurarea GenT pentru pensie te ajută să economisești pentru momentul în care decizi să te retragi din activitatea profesională și, în tot timpul acesta, familia este protejată de o asigurare de viață. Avantajul este că data la care se termină contractul nu trebuie să coincidă neapărat cu vârsta la care ieși la pensie, conform sistemului public de pensii. De economiile acumulate cu planul GenT te poți bucura începând cu vârsta de 55 de ani.
👉 Descoperă mai multe despre planurile GenT pentru investitie si GenT pentru pensie și bucură-te de protecție financiară în prezent, în timp ce investești activ pentru viitor.
Asigurări cu componentă de economisire
Dacă decizi că nu e momentul potrivit să investești și preferi, deocamdată, să-ți creezi o rutină de economisire, atunci poți alege planul Regal, o asigurare de viață cu componentă de economisire, cu garanția că, la finalul contractului, faci ce vrei cu suma acumulată.
Dacă îți dorești să continui să economisești chiar și după încheierea contractului, atunci suntem alături de tine prin intermediul planului Next. Acesta îți oferă garanţia unui randament de 2,5% pe an, cu dobândă anuală neimpozabilă și ai o singură taxă de 50 de lei pe toată durata contractului.
👉 Ia legatura cu un specialist NN și începe să economisești chiar de azi!
Asigurări cu plan de economisire pentru copil
Dacă tu ești bine, și copiii tăi sunt bine. Dar cum ar fi să poți face ceva în plus pentru ei lună de lună, fără vreun efort considerabil, dar care să aibă, totuși, un impact semnificativ asupra viitorului lor?
Cadou de majorat
Asigură protecția financiară a celor dragi cu până la 900.000 sumă asigurată și un cont de economii pentru copil. Cel mic va primi o sumă fixă și garantată când împlinește 18 ani.
Așadar, nu îți mai rămâne decât să pui în aplicare sfaturile din acest articol și să te bucuri de un viitor financiar prosper!
Sursa foto: Shutterstock, Shutterstock, Shutterstock, Shutterstock