Atunci când ești antreprenor sau freelancer și mai ai și o familie care are nevoie de protecția ta, știi deja cât de important este să obții succesul financiar. Dar te-ai gândit vreodată că acest succes presupune mai mult decât muncă și ambiție? Ei bine, în această călătorie este importantă și aplicarea unor principii simple, dar esențiale.
Descoperă, în cele ce urmează, trei principii fundamentale despre bani care te pot ajuta să-i gestionezi mai eficient și să îți asiguri viitorul, atât pe plan personal, cât și în afacerea ta. Nu mai aștepta! Începe chiar acum să aplici aceste principii pentru viitorul vostru: chiar și un pas mic făcut astăzi poate fi important pentru succesul pe termen lung!
- Cheltuie mai puțin decât câștigi – regula de aur a finanțelor
O regulă simplă, dar esențială pentru succesul financiar atât în business, cât și în viața personală, este: cheltuie mai puțin decât câștigi. Sună banal, așa-i? Și totuși, este unul dintre cele mai greu de aplicat principii. Însă, dacă reușești să obții un echilibru sănătos, vei putea vedea o diferență semnificativă în relația ta cu banii.
Cum aplici acest principiu în viața de familie
Poți începe cu stabilirea unui buget lunar. Identifică toate veniturile și cheltuielile pe care le ai într-o lună. Apoi, găsește acele zone unde poți reduce cheltuielile, fără a afecta confortul de zi cu zi. Poate fi vorba de a renunța la cumpărături impulsive, de optimizarea facturilor lunare sau renunțarea la abonamente care nu îți mai sunt de folos. Poți începe cu lucruri mici și vei observa treptat cum bugetul tău devine mai ușor de gestionat.
Este important să îți stabilești limite clare și să eviți să cedezi tentațiilor momentului. În acest mod, vei avea disponibil un procent semnificativ din buget, pe care să-l aloci investițiilor și economiilor pentru viitor.
O altă modalitate eficientă de economisire este ca, în momentul în care primești veniturile, să pui deoparte o sumă fixă pentru economii înainte de a începe să te gândești la alte cheltuieli. Este o metodă simplă, dar extrem de eficientă. Astfel, economiile devin o prioritate, nu un „resursă rămasă” după ce ai cheltuit. În același timp, vei fi motivat să cheltui mai puțin și să îți gestionezi mai bine finanțele.
Un produs care îți poate ajuta economiile pe termen lung este asigurarea de viață cu economisire oferită de NN. Acesta îți permite să economisești constant, în timp ce beneficiezi și de protecție financiară. Beneficiile includ:
- Protecție financiară pentru familie: în cazul unui eveniment neprevăzut, familia ta va beneficia de un sprijin financiar.
- Economisire pe termen lung: o parte din primele plătite sunt direcționate către un fond de economii, care va crește constant, ajutându-te să îți atingi obiectivele financiare.
- Flexibilitate: poți ajusta sumele economisite și beneficiile în funcție de nevoile tale financiare, având control asupra economiilor tale.
Poate te întrebi: „Nu cred că ar fi eficient un astfel de produs pentru mine”. În realitate, Asigurarea de viață cu economisire de la NN îți oferă atât protecție, cât și oportunitatea de a economisi pe termen lung. Aceasta este o soluție financiară echilibrată, care nu doar că îți protejează familia, dar îți ajută și să îți construiești un viitor financiar mai sigur.
Pentru mai multe informații, completeaza formularul din pagina de asigurare de viata cu economisire NN și află cum poți să îți protejezi familia și să economisești pentru viitor.
Cum aplici acest principiu în afacere
Același principiu se aplică și în afaceri, poate chiar mai mult decât în viața personală. Ce poți face? Să fii mai atent la deciziile de business pe care le iei și care influențează cash-flow-ul afacerii. Potrivit PwC, cash-flow-ul este prioritatea numărul unu a antreprenorilor.
Încearcă să ai o viziune clară asupra costurilor și să monitorizezi constant cheltuielile. Asta nu înseamnă să te oprești din dezvoltarea afacerii, ci să faci investiții inteligente, care aduc valoare reală afacerii tale.
Cu cât reușești să gestionezi mai bine cheltuielile în raport cu veniturile, cu atât afacerea ta va fi mai rezilientă în fața provocărilor economice. La fel ca în viața personală, crearea unui „colac de siguranță” financiar poate face diferența între succesul pe termen lung și dificultăți financiare.
- Protejează ceea ce e important pentru tine – cum te ajută asigurarea de viață NN

Indiferent că vorbim despre familie sau afacere, sigur instinctul de protecție îți vine natural. Așa că, hai să vedem ce soluții ai la îndemână, pentru a putea acționa chiar azi.
Cum îți poți proteja familia cu asigurarea de viață NN Prudent30
Știm că vrei ca cei dragi să fie în siguranță, indiferent de ce se întâmplă. Dar cum te asiguri că le poți oferi viitorul pe care îl merită și mai ales că, în cazul în care se întâmplă ceva cu tine, ei sunt protejați?
Una dintre cele mai simple soluții la care poți să apelezi este asigurarea de viață NN Prudent30 care le oferă protecție financiară în caz de deces din accident sau orice altă cauză. În cazul decesului din accident, beneficiarii contractului primesc 200% din suma asigurată. În cazul decesului din orice cauză, beneficiarii contractului primesc 100% din suma asigurată.
Iar dacă tu ești bine până la sfârșitul contractului, îți returnăm 30% din primele plătite, conform condițiilor contractuale aplicabile.
Completează formularul de contact de pe site și un consultant NN te va suna cât ai clipi. Nu-ți face griji: știm cât de important e timpul atunci când ești și antreprenor și părinte, de aceea discuția durează doar câteva minute. Consultantul tău NN te va ghida pas cu pas, pentru a lua cea mai bună decizie, adaptată nevoilor tale, astfel încât să te poți concentra pe ceea ce contează cu adevărat – familia și businessul tău. Nu-i așa că merită să investești câteva minute acum pentru protecția celor dragi?
Ce poți face pentru a-ți proteja businessul de incertitudine
La fel cum pe cei dragi îi protejezi printr-o asigurare de viață cu componentă de investiție, poți să iei câteva măsuri și pentru protejarea businessului tău.
Într-un mediu economic volatil, riscurile apar atunci când te aștepți mai puțin, iar fără un plan bine pus la punct, businessul tău poate fi vulnerabil. Iată ce poți face în acest sens:
- Diversifică veniturile. În loc să depinzi de o singură linie de produse sau servicii, extinde-ți portofoliul pentru a atrage noi segmente de piață și pentru a te adapta mai ușor schimbărilor economice. La fel cum diversificarea veniturilor personale te ajută să îți asiguri un viitor financiar stabil, diversificarea veniturilor afacerii tale poate face diferența în perioade de incertitudine economică.
- Asigură-te că ai un plan de urgență. Așa cum este important să ai un fond de urgență personal, afacerea ta ar trebui să aibă un plan bine stabilit pentru momentele de criză. Acest plan ar trebui să includă pași detaliați pentru gestionarea situațiilor critice, protejând astfel resursele și fluxul operațional al companiei tale.
- Fii flexibil. Piața poate fi imprevizibilă, așa că trebuie să fii pregătit să te adaptezi rapid schimbărilor. Acest lucru înseamnă diversificarea produselor sau serviciilor oferite, dar și investiții în tehnologie care îți permite să îți gestionezi mai eficient afacerea. De asemenea, poți învăța să identifici rapid noi oportunități și să răspunzi eficient la provocările care apar pe drum.
Potrivit unui studiu realizat de CNN Money, 80% dintre antreprenorii intervievați au declarat că petrec același timp sau chiar mai mult cu familiile lor, în ciuda provocărilor de a conduce propriile afaceri. Tu, folosind metodele de mai sus, poți să depășești provocările financiare mai ușor și să te bucuri de și mai mult timp alături de cei dragi.
Totuși, indiferent că vorbim de o asigurare de viață pentru a-ți proteja familia sau de implementarea unui plan financiar pentru afacerea ta, fiecare decizie luată astăzi poate contribui la asigurarea unui viitor stabil și sigur atât pe plan personal, cât și profesional.
- Economisește și investește constant pentru independență financiară

Așa cum cheltuiești mai puțin decât câștigi și îți protejezi finanțele prin asigurări, și economisirea și investițiile constante sunt pași esențiali pentru a-ți construi independența financiară – atât pentru tine, cât și pentru afacerea ta.
👉E mai ușor decât ai crede să economisești. Descoperă mai multe în articolul nostru: Cum economisesti bani - 5 metode pe care sa le aplici si tu.
Cum să aplici acest principiu în viața de familie
Primul pas este să te asiguri că economiile tale sunt alocate inteligent. Alege mai multe metode de economisire care se potrivesc obiectivelor tale.
Un alt pas este să îți alegi investiții pe termen lung, care îți vor aduce randamente constante. Pe lângă asigurarea de viață cu componentă de investiție NN, poți alege să investești și în
- titluri de stat – dacă îți dorești mai multă siguranță,
- acțiuni – dacă preferi să riști pentru un potențial profit mai mare
- pensie privată facultativă. Potrivit European Insurance and Occupational Pensions Authority, 49% dintre europeni investesc într-o pensie privată.
Cum să aplici acest principiu în afacere
În afaceri, economisirea și investițiile sunt la fel de importante.
Așa cum am menționat mai sus, este esențial să îți planifici resursele financiare astfel încât, în perioadele mai dificile, să ai un fond de rezervă. În ceea ce privește investițiile, analizează cu atenție proiectele înainte de a investi. Calculează profitabilitatea, pentru a vedea dacă merită să faci investiția și dacă într-adevăr contribuie la succesul businessului tăi.
În concluzie, diferența dintre un viitor prosper și unul mediocru în business și viața personală nu ține de noroc, ci de alegeri financiare. Așadar, pornind de la acest articol despre bani, fă-ți timp să planifici și să investești astăzi pentru un viitor mai liniștit, atât pentru familia ta, cât și pentru businessul tău.
FAQ
- Cum pot aplica principiul „cheltuie mai puțin decât câștigi” în afacerea mea?
În afaceri, acest principiu se aplică prin gestionarea atentă a cash-flow-ului. Este important să știi exact cât cheltuiești și să îți stabilești bugete clare. De asemenea, analizează cheltuielile și identifică acele zone în care poți face economii, astfel încât să reinvestești în creșterea afacerii tale.
- Ce înseamnă să economisești constant și cum mă ajută acest lucru?
Economisirea constantă este cheia pentru a-ți asigura un viitor financiar stabil. Indiferent dacă economisești pentru o pensie, o vacanță sau pentru momentele mai dificile, economisirea regulată te ajută să-ți construiești o rezervă financiară. De asemenea, îți permite să faci față cu mai multă ușurință schimbărilor economice.
- Care este diferența dintre economisire și investiții?
Economisirea presupune punerea deoparte a unor sume de bani pentru obiective pe termen scurt sau pentru urgențe, în timp ce investițiile presupun folosirea banilor pentru a obține randamente pe termen lung, cum ar fi în acțiuni, fonduri de investiții sau imobiliare. Ambele sunt esențiale pentru a-ți construi un viitor financiar sigur.
- Cum mă ajută investițiile pentru independență financiară?
Investițiile, mai ales pe termen lung, îți permit să-ți crești banii într-un mod mai eficient decât economisirea simplă. Prin investiții inteligente, îți poți construi o sursă de venit pasivă și poți atinge independența financiară pe termen lung. De asemenea, investițiile te ajută să-ți protejezi banii de inflație și alte riscuri economice.
- Ce rol joacă asigurările NN în managementul banilor?
Asigurările NN sunt esențiale pentru protejarea ta și a familiei tale împotriva riscurilor financiare neașteptate. Ele îți oferă siguranța că, în cazul unui eveniment neprevăzut, nu vei fi nevoit să cheltuiești economiile sau să te împrumuți, ceea ce poate afecta stabilitatea financiară.+
Sursă foto: Shutterstock.com
Surse de documentare:
- Global Treasury Survey, https://www.pwc.be/en/fy24/documents/global-treasury-survey-2023.pdf, accessed on 25.03.2025;
- Dad business owners seek more family time, https://money.cnn.com/2006/06/13/smbusiness/fathers_entrepreneurs/, accessed on 25.03.2025;
- Eurobarometer 2024: consumer trends in insurance and pension services, https://www.eiopa.europa.eu/tools-and-data/eurobarometer-2024-consumer-trends-insurance-and-pension-services_en, accessed on 25.03.2025.