Mergi la conţinutul principal
Blog Ghid financiar 8 idei distractive și educaționale de activități financiare pentru copii

8 idei distractive și educaționale de activități financiare pentru copii

Cum să-l înveți pe cel mic despre bugete și cheltuieli

de NN
11 minute 11 Sep 2024 Actualizat pe 11 Oct 2024
8 idei distractive și educaționale de activități financiare pentru copii

Responsabilitatea financiară poate părea un subiect dificil, dar nu trebuie să fie o lecție strictă sau plictisitoare, mai ales când vorbim de copii. Gândește-te la finanțe ca la un joc de construcție cu piese colorate, unde fiecare decizie e ca o cărămidă care contribuie la o temelie solidă. 

Pentru copii, joaca este limbajul lor natural, așa că de ce să nu le vorbești despre bani pe înțelesul lor, transformând totul într-o aventură captivantă? Cum faci asta? Simplu! Prin activități financiare distractive și interactive, care îi vor învăța să fie micii arhitecți ai propriului viitor financiar. Hai să descoperim împreună câteva exemple pe care le poți încerca chiar de azi!

Cum să-l înveți pe cel mic despre bugete și cheltuieli: 3 activități financiare potrivite

La prima vedere, bugetele și cheltuielile nu par subiecte chiar interesante de discuție pentru copii. Cu toate acestea, este bine ca ei să le înțeleagă încă de la vârste fragede, pentru că astfel vor pune bazele unei educații financiare solide pentru viitor. Iată 3 activități financiare potrivite pentru a-l ajuta pe cel mic să înțeleagă, pe limba lui și într-un mod distractiv, cum să abordeze aceste subiecte.

  1. Vânătoarea de comori: găsirea și recunoașterea monedelor și bancnotelor

Cine nu iubește o vânătoare de comori? Ei bine, copiii sigur o fac, așa că ce-ar fi să transformi această activitate clasică într-o lecție despre bani? Tot ceea ce trebuie să faci este să ascunzi prin casă diverse monede și bancnote și să creezi o hartă a comorilor.

În timp ce micuțul se distrează căutând, îi poți povesti despre fiecare monedă sau bancnotă găsită: valoarea ei, cum arată, ce reprezintă imaginile de pe ea. E o metodă distractivă de a-i dezvolta abilitățile de recunoaștere a banilor și de a-l introduce ușor în lumea adulților.

  1. Planificarea bugetului pentru un proiect de familie

Indiferent că vorbim despre amenajarea locuinței sau organizarea unei vacanțe, un proiect de familie poate fi mereu un prilej de entuziasm atât pentru tine, cât și pentru cel mic. De data aceasta, de ce să nu-l implici și pe el în planificarea bugetului? Pe măsură ce creați lista cu ceea ce aveți de făcut și cumpărat, cere-i și lui părerea despre cheltuieli.

 „Cât crezi că ar trebui să cheltuim pe decor? Dar pe mâncare?” Apoi, decideți împreună cum să împărțiți banii și explică-i motivele pentru care împărțirea are loc în acest mod. E o lecție practică despre cum funcționează un buget real și cum pot fi prioritizate cheltuielile. În plus, îi vei oferi și sentimentul că părerea lui contează.

👉O altă lecție practică pe care o poți pune în aplicare pornește de la planificarea bugetului de an scolar. Află cum îl poți include pe copilul tău în acest proces și cu ce lecții financiare importante trebuie să rămână după această experiență.

  1. Jocul de-a magazinul

Pentru acest joc, poți să improvizezi un mic magazin, folosind jucării și alte obiecte din casă, în care tu să fii vânzătorul și el clientul. Oferă-i un anumit buget fictiv și lasă-l să aleagă câteva obiecte pe care vrea să le „cumpere”. În acest mod, vei vedea cum își alege prioritățile și îl poți ajuta să înțeleagă cum să facă alegeri responsabile, în funcție de bugetul pe care îl are disponibil. 

Totodată, poartă cu el o conversație precum cea de la supermarket. Astfel, vei contribui și la dezvoltarea abilităților matematice, cât și la dezvoltarea celor de comunicare.

👉Vrei mai multe idei despre cum ai putea să-l înveți pe cel mic despre bani? Descoperă detalii în articolul nostru: 15 lectii financiare adecvate categoriilor de varsta.

Cum să-l înveți pe cel mic despre economisire: 2 activități financiare potrivite

Acum că l-ai învățat pe cel mic despre importanța organizării unui buget și a prioritizării cheltuielilor, puteți trece la pasul următor, și anume învățarea despre economisire. Iată două activități financiare potrivite pentru asta:

  1. Realizarea unui colaj cu obiective financiare

Visează cel mic la o bicicletă nouă sau la o jucărie specială? Ajută-l să transpună asta într-un mod vizual, folosind un colaj creativ. Adunați împreună imagini din reviste sau printați-le, apoi lipiți-le pe un panou. Acest colaj nu doar că-l va motiva să economisească, dar îi va oferi și o reprezentare vizuală a efortului său. 

De fiecare dată când adaugă bani în pușculița de economii, poate marca progresul pe colaj – o bulină, o bifă sau o etichetă. Astfel, economisirea devine o călătorie vizibilă și tangibilă.

  1. Pușculița creativă

Ca procesul de economisire să fie și mai atractiv, creați propria pușculiță, în funcție de preferințele copilului. Puteți folosi o cutie veche, un borcan sau orice alt recipient disponibil în casă. Apoi, lăsați creativitatea să zboare! 

Decorați pușculița cu culori vibrante, autocolante, sclipici – orice îi place celui mic. Aceasta nu va fi doar o pușculiță, ci un proiect de suflet. De fiecare dată când pune un ban înăuntru, va simți că face un pas înainte spre împlinirea obiectivelor sale. 

Cum să-l înveți pe cel mic despre investiții și planificare pe termen lung: 3 activități financiare potrivite

Chiar și conceptele complexe, precum investițiile și planificarea pe termen lung, pot fi accesibile și chiar captivante pentru cei mici, atunci când apelezi la activitățile financiare potrivite prin care să le explici. Iată câteva exemple:

  1. Jocuri de societate educaționale

Jocurile ca Monopoly sunt o modalitate excelentă de a introduce concepte financiare mai complexe într-un mod distractiv. Jucând Monopoly, de exemplu, copilul tău va învăța despre cumpărarea și vânzarea de proprietăți, gestionarea banilor și riscul financiar. 

Alte jocuri educaționale similare pot fi de mare ajutor, oferind o experiență practică despre cum să facă investiții și să planifice strategic, pentru a câștiga pe termen lung. Și, bineînțeles, e o ocazie perfectă să petreceți timp de calitate împreună.

👉Ce-ar fi ca unele lecții învățate în joacă să le și puneți în practică? Dacă sună bine, atunci descoperă câtevaidei de investitii pentru copii prin care să-i asiguri celui mic un viitor mai bun, fără griji financiare.

  1. Ziua micilor antreprenori: organizarea unui târg de jucării sau limonadă

Vorbind despre planificare și responsabilitate pe termen lung, cum ar fi să-l încurajezi pe cel mic să devină antreprenor pentru o zi? O activitate perecum organizarea unui târg în curtea casei îi va permite să înțeleagă cum funcționează un mic business, de la investiția inițială (cum ar fi cumpărarea ingredientelor pentru limonadă), până la vânzarea produselor și calcularea profitului. 

În plus, va învăța despre importanța planificării, marketingului și gestionării resurselor. Este o lecție practică, pe care nu o va uita curând, și care îl va ajuta să vadă valoarea muncii și a investițiilor.

  1. Jocuri online și aplicații educaționale

Bineînțeles, în era digitală, există și o mulțime de resurse online care pot transforma învățarea despre finanțe într-o aventură captivantă. De aceea, poți profita de acest lucru și să instalezi pe tabletă sau telefon câteva aplicații, jocuri interactive sau chiar cărți de educație financiară pentru copii, care îi învață despre economisire, investiții și planificare financiară pe termen lung. 

Acestea sunt adesea concepute pentru a fi atractive și educative, combinând învățarea cu distracția. Astfel, cel mic poate explora concepte complexe într-un mod accesibil, acumulând cunoștințe valoroase într-un mediu familiar și interactiv.

Fii un exemplu pentru cel mic: adoptă 3 obiceiuri financiare sănătoase

tata si fiu la sala fitness

După ce am explorat activități prin care copilul tău poate învăța despre investiții și planificare pe termen lung, următorul pas este să fii tu însuți un model financiar de urmat. 

Știi deja că cei mici învață prin imitare, iar ceea ce văd acasă are un impact profund asupra modului în care își vor gestiona banii în viitor. De aceea, acum îți propunem și trei obiceiuri financiare sănătoase pe care le poți adopta chiar acum, pentru a-i arăta copilului tău ce înseamnă să fii responsabil cu banii. 


 

  1. Planifică bugetul lunar al familiei. Explică-i de ce anumite lucruri sunt mai importante decât altele și cum iei decizii în funcție de nevoile familiei. De exemplu, poți sublinia de ce este esențial să plătiți facturile înainte de a cumpăra lucruri de care nu aveți neapărat nevoie. Astfel, copilul va învăța că banii nu sunt nelimitați și că este important să-i gestioneze cu grijă, având în vedere prioritățile și necesitățile.

👉Un alt mod prin care îl poți învăța pe cel mic să fie responsabil cu banii este de a aborda subiectul „alocație”. Descoperă cum poti sa-i explici celui mic conceptul de alocatie pe intelesul lui, dar si cum o poti folosi ca instrument in educatia financiara.

  1. Economisește regulat. Pune deoparte un procent din venit în fiecare lună și explică-i și copilului de ce faci asta. În acest mod, va cunoaște importanța economisirii și va tinde să facă la fel, pentru a simți aceeași siguranță financiară și când va deveni independent.

👉Dacă îți dorești ca economiile tale să-ți aducă un venit pasiv consistent, atunci poți să iei în considerare câteva investiții pe care le poți face chiar dacă nu ai cunoștințe economice și financiare solide. Afla cum sa investesti inteligent!

  1. Realizează un plan de a îndeplini obiectivele pe termen lung. Stabilește împreună cu el câteva obiective importante pentru familie, cum ar fi economisirea pentru a achiziționa o nouă locuință, pentru a investi într-un business sau pur și simplu pentru o viață mai relaxată la bătrânețe. Arată-i cum să împartă fiecare obiectiv în pași mai mici și cum să alocați o parte din bugetul lunar pentru a le atinge. 

Cum poate fi NN partenerul tău în această călătorie

Când vine vorba despre adoptarea unor obiceiuri financiare sănătoase astfel încât să devii un exemplu bun de urmat pentru cel mic, noi, echipa NN, suntem aici pentru tine cu câteva instrumente pe care le poți folosi în planificarea viitorului vostru. Iată câteva exemple:

  • Asigurările de viață dedicate copiilor - Planul Gen T pentru copii și Academica sunt două instrumente financiare pe care le punem la dispoziția ta atunci când vrei să susții visurile mari ale copilului tău. Prin cele două servicii, copilul tău va primi la împlinirea vârstei de 18 ani suma investită sau economisită de tine și vă bucuraţi, în tot acest timp, de protecția unei asigurări de viață. Descoperă avantajele celor două instrumente financiare aici: Asigurari de viata pentru copii.
  • Planul de economisire - Regal și Next sunt două dintre instrumentele financiare pe care ți le punem la dispoziție atunci când vrei să îmbini plantul de economisire cu o  componentă de protecție. Cu alte cuvinte, dacă se întâmplă ceva cu tine pe perioada contractului, cel mic primește suma asigurată, astfel încât aspectul financiar să nu fie o grijă pentru el. De asemenea,  poți atașa opțiuni și asigurări suplimentare. 

Dacă până la finalul contractului totul este bine și nu se întâmplă nimic neprevăzut, beneficiezi chiar tu de suma asigurată. Dacă îți dorești să continui să economisești chiar și după încheierea contractului, poți face asta alegând planul de economisire Next.

👉Completeaza formularul de contact și un consultant NN va lua legătura cu tine în cel mai scurt timp, pentru a alege cel mai bun plan de economisire pentru tine!


 

În final, nu uita, învățarea despre bani nu trebuie să fie plictisitoare. Din contră, poate fi o aventură plină de zâmbete și descoperiri. Așadar, începe să pui în practică aceste activități și observă cum micuțul tău se transformă într-un mic expert financiar, gata să abordeze viitorul cu încredere.


Surse foto: Shutterstock, Shutterstock.

Descarcă aplicația NN Direct

Cu NN Direct afli ce vrei să știi despre asigurarea sau pensia ta, așa că aici poți descărca aplicația direct pe telefonul tău.