Când vine vorba de bani, care este primul aspect pe care ți-ai dori să-l îmbunătățești? Dar primul lucru care te încântă cel mai mult în relația ta cu banii? Potrivit CIPRA - Centrul de Informare, Prevenire Risc și Analiză - 81% dintre respondenți consideră că starea lor financiară este unul dintre cei mai importanți factori cu impact asupra calității vieții. Oare te numeri și tu printre ei?
Dacă ai deschis acest articol, tindem să credem că da. Așa că hai să nu mai pierdem timp și să îți prezentăm ce alte date și informații au rezultat în urma studiului realizat de CIPRA, referitoare la economiile și cheltuielile românilor, dar și cum poți să-ți creezi propriile obiceiuri financiare sănătoase.
Cash sau card? Pe ce cheltuie românii cei mai mulți bani
Cash sau card, tu cum plătești cel mai des?
Având în vedere accelerarea digitalizării din ultimii ani, tendința rezultată în urma studiului menționat anterior e clară: românii se îndreaptă tot mai mult spre plăți digitale.
Dar ce-i face să prefere cardul în loc de bani cash? E mai rapidă plata cu cardul sau doar mai comodă?
Conform sondajului, 38% dintre români au spus că vor folosi mai puțin cash în următorul an.
Motivele?
- 58% au spus că e mai rapid
- 42% că economisesc timp
- 42% că îi ajută să țină o evidență mai bună a cheltuielilor
De asemenea, 31% văd plățile cu cardul ca pe un scut împotriva pierderilor: dacă pierzi cardul, poți să-l blochezi. În schimb, dacă pierzi banii, sunt șanse mici să-i recuperezi.
Plățile cu cardul sunt preferate mai ales pentru cumpărături la supermarket sau hypermarket (81%), dar și pentru:
- electrocasnice sau alte cumpărături scumpe (73%);
- utilități (71%);
- cumpărături zilnice/săptămânale (66%);
- excursii (63%);
- cadouri de Crăciun/sărbători (61%);
- rate, credite, taxe administrative (60%).
Totuși, încă nu toată lumea se lasă convinsă de avantajele plăților cu cardul. Așa se explică de ce 26% dintre cei chestionați încă preferă plata cash. Pentru ei, motivul principal este că plata cu cardul nu e disponibilă oricând și oriunde. Conform spuselor lor, cel mai simplu și la îndemână să folosești bani cash este pentru:
- achiziții de la piețele agroalimentare (80%);
- întreținerea locuinței (48%);
- nota la restaurant, baruri etc. (44%);
- călătorii cu taxi (44%);
- pentru economii (42%).
Economiile românilor
Când te-ai bucurat ultima dată că ai găsit bani în buzunarul unei haine? Și nu-i așa că e un sentiment extraordinar când primești informarea anuală cu privire la contribuțiile încasate în contul tău de pensie privată obligatorie sau pensie facultativă și vezi cât ai economisit pentru pensie? Îți reamintim că poți să primești o dată pe an informarea despre contul tău de pensie sau poți să-l verifici regulat în aplicația mobilă NN Direct.
👉 Descoperă detalii despre contractul tău, istoricul contribuțiilor sau al plăților, precum și documentele contractuale în NN Direct.
Acum imaginează-ți cum ar fi să găsești economii serioase în contul tău de economii! Ce-ar fi să transformăm fiecare „nu am bani” într-un „am bani puși deoparte”? Economisirea nu trebuie să fie plictisitoare sau copleșitoare – poți să te gândești la ea ca la o aventură în care fiecare leu salvat este un punct de experiență câștigat.
Și de ce încurajăm acest obicei de economisire? Ei bine, potrivit statisticii, deși 42% dintre cei care preferă plățile cash susțin că se folosesc de această metodă și pentru economisire. Conform aceluiași studiu, 30% dintre femeile și 22% dintre bărbații intervievați susțin că nu reușesc deloc să economisească. În același timp, 30% dintre ei consideră că vor economisi, dar mai puțin decât până la momentul efectuării studiului.
Totuși, unii estimează că vor economisi mai mult, și anume 8% dintre respondenți, în special cei din categoria de vârstă 18-24 de ani (17%).
👉 Dacă și tu plănuiești să economisești mai mult anul acesta, află cum poți face asta. Descoperă 5 metode de economisire pe care să le aplici și tu.
Pentru ce economisesc românii
„Ce îți dorești să faci cu banii economisiți?” este o întrebare care te poate motiva să pui un buget deoparte, dar și să îți clarifici planurile de viitor.
Românii mai strângători susțin că principalele motive pentru care economisesc sunt:
- 51% pentru zile negre;
- 32% pentru cheltuieli neprevăzute, cum ar fi nunțile sau alte obligații;
- 27% pentru vacanțe în afara țării;
- 27% pentru a-și renova locuința;
- 22% pentru o intervenție medicală necesară;
- 19% pentru educația copiilor;
- 19% pentru achiziția unei mașini sau a altor gadgeturi moderne.
Tu pentru ce economisești? Și știai că îți păstra economiile pentru planuri, iar pentru urgențe să ai o plasă de siguranță sub forma unei asigurări?
2 milioane de euro pentru tratament boli grave în străinătate
Se întâmplă uneori să dai de greu. Pentru astfel de momente, ai nevoie de o cale ușoară. Soluții rapide pentru boli grave, începând de la 176 lei/lună.
Cum să-ți creezi propriile obiceiuri financiare sănătoase în 2 pași
Dacă rezultatele studiului te-au inspirat și pe tine să începi să acționezi în favoarea unui viitor mai bun, află că, pe lângă obiceiul de a economisi, mai există și alte obiceiuri financiare pe care le poți adopta, astfel încât să-ți îmbunătățești calitatea vieții.
Deși pare dificil să adopți noi rutine, schimbarea poate fi mai simplă atunci când afli ce te motivează cu adevărat să o faci. Gândește-te: de ce anume ai nevoie în viața ta pentru a trăi așa cum ai visat? Scrie pe foaie dorințele tale, iar mai apoi treci la treabă: identifică obiceiurile financiare pe care trebuie să le adopți în acest sens.
Obiceiuri financiare mici, pe care să le adopți pentru îndeplinirea obiectivelor pe termen scurt, cum ar fi plata la timp a ratei
- Păstrează un jurnal de cheltuieli. Începe să ții evidența cheltuielilor zilnice, ca să identifici zonele în care poți să faci economii imediate.
- Gătește mai mult acasă. În loc să mănânci prânzul la restaurant în fiecare zi, poți să îți pregătești mâncăruri acasă. Astfel, vei economisi bani în fiecare săptămână.
- Lista cea de toate zilele. Mergi la supermarket cu o listă deja pregătită de acasă, pentru a evita achizițiile compulsive.
Obiceiuri financiare care să te ajute să-ți îndeplinești obiectivele pe termen mediu, cum ar fi plata anticipată a creditului, educația copiilor sau achiziția unei mașini.
- Programează plăți automate lunare pentru plata anticipată a creditului, imediat după încasarea salariului.
- Deschide un cont de economii sau un depozit bancar și alocă un anumit procent din veniturile tale, pentru îndeplinirea celorlalte obiective.
- Creează un fond de urgență care să acopere cheltuielile tale esențiale timp de cel puțin 3 - 6 luni. Acest lucru te va proteja în caz de evenimente neprevăzute, cum ar fi pierderea locului de muncă sau cheltuieli medicale neașteptate.
Obiceiuri financiare care să te ajute să-ți îndeplinești obiectivele pe termen lung, cum ar fi o situație materială bună pentru momentul în care ieși la pensie
- Începe să contribui la Pilonul III de pensii. Acesta, pe lângă Pilonul I (pensia de stat) și Pilonul II (pensia privată obligatorie), te poate ajuta să-ți crești confortul financiar după pensionare.
- Investește în titluri de stat. Acestea sunt considerate investiții cu risc scăzut, întrucât dobânda pe care o primești este garantată de către stat. Mai mult decât atât, veniturile obținute nu sunt impozabile, așa că 100% din profitul pe care îl obții îți rămâne ție.
👉 Dacă alegi pensia privata facultativa NN, ai libertatea de a alege cât cotizezi în fiecare lună. Poți chiar și să te răzgândești și, atunci când îți dorești, să crești sau să scazi valoarea contribuției. Plata o faci rapid, prin intermediul aplicației NN Direct, așa că acest obicei financiar necesită minimul de efort din partea ta.
- Investește la bursă. Deși față de exemplele anterioare, investițiile la bursă necesită cunoștințe financiare și atenție la detalii, acestea îți pot aduce randamente semnificative în timp. Totuși, aici este important de amintit că, în măsura în care potențialul randament este mai mare, și riscurile asociate sunt mai mari. Așa că, înainte de a alege să faci o astfel de investiție, indiferent că vorbim despre achiziția de acțiuni sau investițiile în fonduri mutuale, asigură-te că te documentezi temeinic înainte.
👉 Descoperă mai multe detalii despre cum poti sa investesti inteligent, dar și câteva exemple de investiții pe care să le ai în vedere pentru îndeplinirea obiectivelor tale financiare.
În concluzie, de la economisirea regulată, la realizarea unor investiții importante pe termen lung, fiecare dintre aceste obiceiuri te pot ajuta să-ți construiești un viitor financiar solid. Inspiră-te din exemplele prezentate în acest articol și adoptă-le pe cele care se potrivesc cel mai bine stilului tău de viață și obiectivelor financiare pe care le ai.
Studiul menționat în articol: CIPRA, „Atitudini și obiceiuri privind modalitățile de plată utilizate”, accesat la data de 20.05.2024