Mergi la conţinutul principal
Blog Momente din viață Găsește-ți ritmul: ce importanță are măsurarea pulsului și care sunt valorile normale

Găsește-ți ritmul: ce importanță are măsurarea pulsului și care sunt valorile normale

Cum știi că măsori bine pulsul și ce vor aceste bătăi să-ți spună mai exact?

de NN
7 minute 12 Sep 2024 Actualizat pe 11 Oct 2024
Găsește-ți ritmul: ce importanță are măsurarea pulsului și care sunt valorile normale

Când ai ascultat ultima dată ce vrea să-ți spună inima? O poți face chiar și acum: prin măsurarea pulsului timp de 15 secunde. Dar cum știi că măsori bine pulsul și ce vor aceste bătăi să-ți spună mai exact? 

Descoperă în cele ce urmează mai multe detalii.

De ce este importantă măsurarea pulsului

Conform Harvard Medical School, pulsul sau frecvența cardiacă reprezintă viteza cu care bate inima sau numărul de bătăi (contracții) pe care aceasta îl efectuează într-un minut, pentru a asigura pomparea sângelui către celelalte organe. Iar de aici putem deduce cu ușurință și motivele pentru care măsurarea pulsului este importantă:

  • ne oferă informații despre nivelul de stres sau efort fizic la care suntem supuși într-un anumit moment;
  • ne ajută să monitorizăm sănătatea inimii și să identificăm la timp eventuale nereguli.

👉 Știi ce mai poți face pentru monitorizarea sănătății inimii și a organismului în general? Să fii atent la fiecare semnal pe care ți le transmit și să fii gata să acționezi în consecință. Iar dacă alegi o asigurare de viata NN pentru tratament în străinătate, îți va fi ușor să faci asta, pentru că beneficiezi de suport din partea unui medic dedicat încă din momentul în care apare o suspiciune de boală. Ulterior, dacă în urma investigațiilor primești o veste neplăcută, îți asigurăm și protecție financiară pentru boli grave, precum cancer, chirurgie cardiovasculară cu by-pass, neurochirurgie, transplant. Toate acestea pentru ca tu să fii bine.

Cum se măsoară pulsul?

Fie că ești doar curios, fie că te simți puțin agitat, măsurarea pulsului este un prim pas pe care îl poți face pentru a înțelege mai bine ce se întâmplă cu tine. Dar cum se măsoară pulsul corect? Iată ce spun medicii de la Mayo Clinic într-un articol medical:

Pentru a-ți măsura pulsul la încheietura mâinii, plasează două degete între os și tendon peste artera radială, care este situată pe partea degetului mare a încheieturii mâinii. Când simți pulsul, contorizează numărul de bătăi în 15 secunde. Înmulțește acest număr cu patru, pentru a calcula bătăile pe minut.

Pe lângă măsurarea pulsului la încheietura mâinii, iată ce alte metode mai poți folosi:

  • tensiometru digital, care indică tensiunea arterială și frecvența cardiacă; 
  • smartwatch; 
  • electrocardiogramă (EKG), care înregistrează activitatea electrică a fibrelor musculare ale inimii.

Care sunt valorile normale ale pulsului

Ai folosit una dintre metodele de mai sus pentru măsurarea pulsului, dar cum știi care este pulsul normal? Ei bine, în acest caz este bine să știi că pulsul normal la adulți în stare de repaus variază de la 60 la 100 de bătăi pe minut, conform Mayo Clinic

Dacă, pe termen lung, alături de alte simptome, valorile pulsului sunt scăzute, sub 60 de bătăi pe minut, atunci pot semnala o bradicardie, iar dacă sunt peste 100 pe minut, atunci acesta poate fi un semn de tahicardie. 

Totuși, conform Johns Hopkins Medicine, sportivii, cum ar fi alergătorii, care fac multe exerciții cardiovasculare, pot avea un puls normal de 40 de bătăi pe minut, fără ca acest lucru să semnaleze probleme de sănătate. Și la copiii valorile normale pot diferi față de cele ale adulților: aceștia tind să aibă un puls mai ridicat decât adulții. În ceea ce privește pulsul normal la femei, conform Cleveland Clinic, acesta este între 78-82 bătăi pe minut.

Dar ce faci când pulsul este mare sau prea mic? Dacă după măsurarea pulsului constați că este prea mic și te întrebi ce să faci să crească pulsul, conform Mayo Clinic, acțiunile simple, precum mișcarea fizică, pot fi de folos pentru a obține un puls mărit. Dacă pulsul este prea mare și te întrebi ce scade pulsul inimii, atunci medicii de la clinica menționată anterior recomandă să tușești de câteva ori sau să aplici un gheață învelită într-un prosop, pe față.

Totuși, recomandarea este ca, dacă valorile persistă cu mult peste sau sub cât trebuie să fie pulsul și sunt însoțite de alte simptome, precum stare de leșin sau respirație greoaie, să contactezi medicul.

Cum variază pulsul cardiac pe parcursul unei zile și de ce factori e influențat

fata care se uita la ceas si zambeste

Dacă rezultatele obținute după măsurarea pulsului nu se încadrează exact în intervalul de bătăi de mai sus, nu te îngrijora. Este bine să știi că acesta poate varia pe parcursul unei zile, fiind influențat de anumiți factori.

Deci, dacă te întrebi de ce crește pulsul sau de ce scade, conform Mayo Clinic, factorii care îl influențează sunt:

  • vârsta;
  • efectuarea de activități fizice intense;
  • fumatul;
  • temperatura aerului;
  • poziția corpului;
  • emoțiile;
  • anumite medicamente.

De exemplu, pulsul crescut poate avea drept cauze efortul fizic, stresul sau consumul de cafea, tutun, energizante sau alcool. Pe de altă parte, pulsul în timpul somnului este mai scăzut, și asta datorită faptului că organismul se află în repaus.

Cum îți poți menține un ritm cardiac normal

Așa cum probabil știi deja, menținerea unui ritm cardiac normal și constant este esențială pentru sănătatea ta generală și, din fericire, conform Mayo Clinic există câteva lucruri pe care le poți face pentru a avea grijă de inima ta, pe lângă măsurarea pulsului. Iată care sunt acestea:

  • programează-te anual la analize de laborator, pentru a te asigura că menții colesterolul, trigliceridele și glicemia în limite normale.  Acestea pot afecta vasele de sânge și, implicit, ritmul cardiac.

👉Descoperă ce analize sunt recomandate pentru a depista din timp afectiunile cardiace

  • monitorizează periodic tensiunea arterială;
  • adoptă un stil de viață sănătos: renunță la fumat și evită excesul de alcool;
  • menține un echilibru sănătos între job și viața personală, pentru a ține stresul sub control.

Cum te pot ajuta asigurările de sănătate

Pe lângă măsurarea pulsului, fiecare dintre soluțiile de mai sus te poate ajuta să-ți menții o stare generală de sănătate bună și, implicit, un ritm cardiac normal. Dar știm cu toții că uneori lucrurile nu merg întotdeauna conform planului, așa că este mai bine să fim pregătiți în caz de situații neprevăzute.

Aici intervin și asigurările de sănătate. În primul rând, trebuie să știi că, dacă beneficiezi de asigurare de sănătate în sistemul public, aceasta îți poate deconta anumite tratamente medicale de care ai nevoie. 

👉Află cum poti sa verifici daca esti asigurat, dar și ce acoperă și ce nu acoperă CASS. 

Ce ai spune și de o protecție suplimentară în caz de neprevăzut? Poți obține asta dacă optezi pentru o asigurare privată de sănătate.

Asigurarea de sănătate privată de la NN, de exemplu, te protejează financiar în caz de spitalizare și intervenții chirurgicale pentru tratarea afecțiunilor cauzate de un accident sau de o îmbolnăvire. Beneficiezi și de telemedicină nelimitată. Asta înseamnă că ai la dispoziție 24/7 un serviciu de asistență medicală la distanță, care oferă consultații nelimitate la peste 25 de specialități medicale, interpretarea analizelor și a investigațiilor, precum și eliberarea de prescripții medicale. 

👉Descoperă mai multe despre asigurarea medicala privata NN și hai să vorbim!

În concluzie, fiecare bătaie a inimii are o poveste de spus, iar măsurarea pulsului îți poate oferi liniștea că inima ta e pe drumul cel bun. Totuși, dacă observi ceva neobișnuit, nu ezita să cauți ajutor. Inima ta merită toată atenția!


Surse foto: Shutterstock, Shutterstock.

Bibliografie:



 

Descarcă aplicația NN Direct

Cu NN Direct afli ce vrei să știi despre asigurarea sau pensia ta, așa că aici poți descărca aplicația direct pe telefonul tău.