Mergi la conţinutul principal
Blog Ghid financiar Înapoi la școală – fii un exemplu pentru copiii tăi prin gestionarea bugetului de an școlar

Înapoi la școală – fii un exemplu pentru copiii tăi prin gestionarea bugetului de an școlar

Cu o abordare potrivită și puțină organizare, poți să gestionezi bugetul de an școlar într-un mod inteligent și responsabil.

de NN
11 minute 11 Sep 2024 Actualizat pe 11 Oct 2024
Înapoi la școală – fii un exemplu pentru copiii tăi prin gestionarea bugetului de an școlar

Ai observat cum, de la an la an, lista de cumpărărturi pentru noul an școlar devine din ce în ce mai mare? Știm, pare copleșitor, însă cu o abordare potrivită și puțină organizare, poți să gestionezi bugetul de an școlar într-un mod inteligent și responsabil.

Și cum ar fi dacă ai profita de acest moment să le arăți celor mici cum se gestionează un buget, cum se prioritizează nevoile și cum se fac alegeri inteligente? În acest mod, îi vei învăța și pe ei cum să fie responsabili cu finanțele personale. Descoperă în cele ce urmează cum poți face asta.

Gestionarea bugetului de an şcolar prin implicarea celor mici

Gestionarea bugetului de an școlar poate fi o experiență utilă și distractivă pentru cei mici, atunci când explici lucrurile pe înțelesul lor. Deși pare complicat, să știi că nu este, dacă urmărești sfaturile de mai jos.

  1. Evaluați cheltuielile. Ce trebuie să cumpărați?

Care sunt principalele cheltuieli ale anului școlar? Fiind destul de multe lucruri pe care este nevoie să le cumpărați la început de an, cel mai simplu este să le împărțiți pe categorii și să aloci pentru fiecare categorie o zi sau o perioadă pentru achiziționare lor:

  • Uniformă/haine necesare unui școlar; 
  • Încălțăminte necesară pentru școală; 
  • Cărți necesare pentru noul an școlar;
  • Accesorii necesare pentru școală (ghiozdan, caiete, creioane, stilou etc.).

Desigur, categoriile de mai sus pot fi detaliate și le poți personaliza așa cum îți este mai ușor. 

Cum să-i implici pe copii în acest pas din gestionarea bugetului de an școlar:

Stabiliți o zi în care aveți cu toții timp să discutați și oferă copilului ocazia să îşi spună dorințele și nevoile. Asigură-te că înțelege diferențele dintre acestea două și explică-i de ce este important să aveți un buget și cum ajută acest lucru la evitarea cheltuielilor neașteptate.

👉Pe lângă cunoașterea diferenței dintre dorințe și nevoi, mai există și alte lectii financiare importante pe care cel mic este bine sa le cunoasca. Află care sunt acestea.

  1. Faceți un inventar al lucrurilor pe care le aveți deja

Înainte să mergi la cumpărături, îți sugerăm să faci un inventar al rechizitelor și hainelor pe care le ai deja acasă. Așa vei putea vedea ce mai poți folosi, ce ar fi bine să donezi și ce ar trebui să reciclezi. 

  1. Stabiliți un buget realist

Bineînțeles, în planificarea bugetului, este important să prioritizezi lucrurile importante. 

Cum să-i implici pe copii în acest pas din gestionarea bugetului de an școlar:

Faceți împreună o listă cu toate produsele pe care le aveți de cumpărat, dar și cu un preț estimat pentru fiecare. Adunaţi la final fiecare produs în parte și calculați bugetul total necesar. Îl poți invita pe cel mic să te ajute la calcul sau la organizarea produselor pe categorii.  

  1. Stabilește planul de acțiune 

Cum să-i implici pe copii în acest pas din gestionarea bugetului de an școlar:

Mergeți împreună la magazin pentru a căuta rechizite. Lasă-l să aleagă articolele, să compare prețurile. Poate fi util să-l înveți să observe diferențele de preț și să facă alegeri în funcție de bugetul stabilit. Lasă-l să gestioneze lista și să bifeze fiecare articol pe măsură ce îl adăugați în coș.  

După ce cumpărăturile sunt finalizate, încurajează-l să organizeze și să aranjeze rechizitele în camera lui. Întreabă-l ce a învățat din proces și ce i-a plăcut cel mai mult, ce ar fi făcut diferit. 

👉Dacă pentru construirea bugetului de an școlar vă folosiți și de alocație, atunci acesta este prilejul perfect de a discuta cu cel mic și mai mult despre resonsabilitatea financiară. Află cum sa folosesti alocatia ca instrument in educatia financiara a copilului tau

  1. Sărbătoriți împreună

Gestionarea bugetului de an școlar poate părea o responsabilitate mare în ochii copilului tău, așa că este important să-i arăți cât de mult apreciezi implicarea lui în acest proces. De aceea, după atâta planificare și organizare, ultimul pas pe care trebuie să-l faceți este să sărbătoriți.

Cum să-i implici pe copii în acest pas din gestionarea bugetului de an școlar:

Cum puteți face asta, astfel încât cel mic să se simtă apreciat? Iată câteva idei:

  • pregătește-i cina preferată și, în timp ce luați masa în familie, discutați despre cât de mândri sunteți de reușitele sale;
  • organizează o mică petrecere alături de prieteni și rude și exprimă-ți aprecierea în mod public;
  • contribuie cu o sumă de bani simbolică în pușculița sa de economii.

👉Pe lângă implicarea copiilor în gestionarea bugetului de an școlar, mai există o mulțime de idei distractive si educationale de activitati pe care le puteți face împreună. Află care sunt acestea.

  1. Planifică, organizează și economisește din timp 

Organizarea bugetului pentru noul an școlar poate fi copleșitoare dacă o lăsăm pe ultima sută de metri. La fel, investiția, costurile cu rechizitele, hainele și alte necesități școlare se pot aduna rapid. Economisind în avans, poți repartiza cheltuielile în mod echitabil pe parcursul vacanței de vară, de exemplu, ceea ce îți va permite să eviți cheltuieli mari într-o singură lună. 

Gândindu-te din timp la cheltuielile școlare, vei evita presiunea financiară care apare adesea în apropierea începerii școlii. Acest lucru îți va oferi liniște și îți va permite să te concentrezi pe pregătirea copilului pentru un nou an plin de provocări și oportunități. 

Poate, că această recomandare nu mai este valabilă anul acesta, însă poți începe să o implementezi  de pe acum, pentru anul viitor școlar. 

Ce lecţii sunt importante ca cei mici să învețe din gestionarea bugetului de an școlar

fetita cu ochelari se uita in sus

Acum că ai văzut care sunt pașii de urmat pentru gestionarea bugetului de an școlar și cum poți să-i implici pe cei mici în acest proces, haide să facem o recapitulare a lecțiilor pe care copiii este important să le rețină în urma acestei experiențe:

  • Importanța bugetării. Bugetarea este procesul de a planifica modul în care folosești banii pe care îi ai. Aceasta le arată copiilor că este important să împărțim banii în funcție de priorități și necesități și să nu cheltuim mai mult decât avem.

👉Dar cum facem să avem mai mult pentru cheltuit? Prin investiții. Descoperă cum sa investesti inteligent si ce tipuri de investitii sa alegi, in functie de riscul pe care esti dispus sa ti-l asumi

  • Diferența între nevoi și dorințe. Ceea ce trebuie să cunoască cei mici aici este faptul că nevoile, cum ar fi mâncarea și rechizitele pentru școală, sunt lucruri esențiale, iar dorințele, cum ar fii excursiile, sunt lucruri pe care le vrem, dar nu sunt esențiale.
  • Impactul alegerilor financiare. Această lecție arată copiilor că fiecare alegere financiară are un impact pe termen lung, fie că este vorba de economisire, cheltuieli sau investiții.

👉Un alt exemplu pe care îl poți folosi pentru a-i explica celui mic impactul alegerilor financiare sunt investițiile pe care le faci în viitorul său. Descoperă câteva idei de investitii pentru copii și povestește-i copilului tău cum, o anumită sumă de bani pe care o investești tu lună de lună în prezent, îi poate oferi o siguranță mai mare financiară în viitor.

  • Înțelegerea beneficiilor organizării, planificării și economisirii din timp. Învață-l pe cel mic să își stabilească obiective financiare pentru începutul anului școlar. De exemplu, dacă își dorește anumite rechizite sau haine, economisind din timp pentru aceste obiective, va învăța cum să-și gestioneze dorințele și nevoile. Arată-i cum poate să-și planifice economiile, pentru a atinge aceste obiective. 

Protecția financiară prin intermediul NN: cum poți beneficia de ea

De multe ori, apar cheltuieli neprevăzute, precum achiziționarea de materiale suplimentare sau înlocuirea unor obiecte uzate. Un fond de economii te ajută să faci față acestor situații, fără a afecta bugetul general al familiei. Cu un fond dedicat economiilor pentru școală, ai ocazia să profiți de oferte și reduceri pe parcursul anului. Poți cumpăra rechizite și haine la prețuri mai mici, economisind astfel bani și reducând povara cheltuielilor pe termen lung.

Pentru că suntem conștienți că economisirea merită să fie un obicei pe care să-l cultivăm constant, punem la dispoziția ta câteva produse financiare care te susțin să pui deoparte bani pentru visurile și viitorul vostru:

  • Asigurare de viaţă cu economisire Regal - este în același timp o asigurare de viață pentru familie, dar şi un plan de economii pentru proiectele tale. Oricum ar fi, știi sigur că tu sau cei dragi ție primesc suma garantată.  
  • Asigurare de viaţă cu economisire Next -  oferă atât un un plan de economisire cu randament garantat, cât și o asigurare de viață care să-i protejeze pe cei dragi ție. În plus, dacă îți dorești să continui să economisești chiar și după încheierea contractului, o poți face la același randament. 

👉Descoperă mai multe detalii despre asigurarea de viata cu componenta de economisire de la NN și completează formularul pentru a fi contactat în cel mai scurt timp de un specialist NN! 

  • Academica - un plan financiar dedicat economisirii pentru viitorul copilului tău. Poți economisi bani în mod constant, iar la împlinirea vârstei de 18 ani, copilul tău va putea folosi acești bani pentru a-și finanța studiile universitare, pentru a-și cumpăra o mașină sau pentru a începe o afacere. Planul oferă flexibilitate în utilizarea economiilor, în funcție de nevoile și dorințele viitoare ale copilului. 👉Descoperă mai multe detalii despre Planul Academica.

Pe lângă economisire, mai ai la îndemână și asigurări de viață cu componentă de investiție. Spre deosebire de exemplul de mai sus, acest instrument folosește o parte din prima pe care o plătești pentru a investi în fonduri mutuale. Acestea sunt gestionate de experți financiari, astfel încât tu să-ți maximizezi câștigul prin investiții. Deși câștigurile nu sunt garantate, posibilitățile sunt nelimitate.

În același timp, dacă alegi această opțiune, îi protejezi pe cei dragi în cazul în care tu nu mai ești.

👉Dacă vrei să afli mai multe despre asigurarile de viata cu componenta de investitie de la NN, completează formularul de contact și revenim la tine în cel mai scurt timp!

În concluzie, gestionarea bugetului de an școlar nu este doar despre economisire sau cumpărături inteligente. Este despre a le oferi copiilor tăi un model de responsabilitate și planificare, despre a-i implica și a-i ajuta să înțeleagă valoarea fiecărui lucru. Așadar, transformă acest moment într-o oportunitate de învățare, arătându-le că, dincolo de liste și calcule, bugetul e un instrument care ne ajută să ne îndeplinim dorințele și nevoile, pas cu pas.


Surse foto: Shutterstock, Shutterstock.

Descarcă aplicația NN Direct

Cu NN Direct afli ce vrei să știi despre asigurarea sau pensia ta, așa că aici poți descărca aplicația direct pe telefonul tău.