Într-o lume în continuă schimbare, asigurarea stabilității financiare pe termen lung a devenit esențială pentru fiecare dintre noi. Dacă și tu vrei să afli în ce poți investi bani și ești în căutarea unor soluții care să-ți ofere protecție financiară pe viitor, ai ajuns unde trebuie.
Descoperă în cele ce urmează de ce anume să ții cont înainte de a face investiții profitabile, cum să investești corect și care sunt cele mai potrivite instrumente financiare.
- Ce să faci înainte să investești
- În ce să investești în 2024: 8 idei de investiții
- 5 întrebări frecvente despre investiții
Ce să faci înainte să investești
Înainte de a decide în ce să investești banii, există câteva acțiuni pe care să le faci, astfel încât să te asiguri că iei cele mai bune decizii.
Construiește un fond de urgență
Înainte să începi să explorezi opțiunile de investiții pentru a-ți îndeplini obiectivele financiare, este esențial să-ți construiești un fond de urgență solid. Acest fond de urgență reprezintă o sumă de bani care îți poate oferi stabilitate financiară pe termen scurt în cazul unor evenimente neprevăzute, cum ar fi pierderea locului de muncă sau apariția unor costuri medicale neașteptate.
Încearcă NN Plan - Plan financiar online
Este un organizator de planuri. Este un calculator de buget. Este un generator de soluții. Și vezi rezultatul în mai puțin de 10 minute.
Economisind lună de lună pentru un astfel de fond de urgență, poți dobândi o anumită disciplină financiară care să te ajute și în procesele de investiții. Astfel, vei putea investi controlat, fără să te lași influențat de emoții sau impuls.
👉 Află cum poti sa-l ajuti si pe cel mic sa dobandeasca o disciplina financiara sanatoasa, prin soluții „pe înțelesul lui”.
Valoarea optimă a fondului de urgență este în general de 3 până la 6 salarii, însă o poți ajusta în funcție de valoarea medie a cheltuielilor lunare pe care le ai.
Iată cum poți să-ți construiești un fond de urgență în 3 pași:
- Începe prin a calcula toate cheltuielile tale lunare, inclusiv facturile pentru utilități, chiria sau rata, costurile cu mâncarea și alte necesități. Acest pas îți oferă o perspectivă clară asupra sumei de care ai nevoie pentru a acoperi perioada de urgență.
- Stabilește un obiectiv financiar. După ce ai estimat cheltuielile lunare, stabilește suma pe care dorești să o constitui ca fond de urgență. Alocă o sumă lunară din veniturile tale pentru a construi acest fond într-un interval rezonabil de timp.
- Alege un cont de economii. Pentru a-ți proteja fondul de urgență și pentru a-l face ușor accesibil, deschide un cont de economii separat. Alegând această opțiune, vei putea beneficia de o dobândă din partea instituției financiare pe care o alegi. Această dobândă se adaugă lunar la suma de bani depusă și, astfel, vei putea să crești valoarea fondului de urgență cu un anumit procent, fără efort din partea ta.
👉 Pe lângă fondul de urgență, o altă modalitate eficientă de a te proteja financiar în fața situațiilor neprevăzute sunt asigurările. De exemplu, alegând o poliță de asigurare cu componentă de economisire potrivită stilului tău de viață și nevoilor tale, ai 2 beneficii:
- protecție financiară în cazul unor evenimente neprevăzute
- plan de economii pentru proiectele tale.
Iată și alte câteva lucruri bine de știut despre asigurarea de viata de la NN cu planul de economisire Regal:
- Tu alegi durata contractului. Aceasta poate fi de maximum 30 de ani, însă nu mai târziu de data împlinirii vârstei de 75 de ani;
- Tu alegi valoarea poliței. Te gândești cât vrei să economisești și pe ce perioadă și ai garanția că la finalul contractului faci ce vrei cu suma economisită.
- Tu alegi și frecvența de plată: aceasta poate fi lunară, trimestrială, semestrială sau anuală;
- Plata primelor de asigurare se poate face rapid și ușor din aplicația NN Direct. Descărcând și folosind această aplicație, ai acces pe telefonul tău la informații despre asigurarea ta NN, la istoricul primelor plătite și poți chiar solicita despăgubiri pentru evenimente pentru care ești asigurat. Află mai multe pe: Beneficii NN Direct.
Stabilește care e toleranța ta la risc
Odată ce ai stabilit suma de bani pe care dorești să o aloci fondului de urgență, a sosit momentul să te gândești la investițiile pe care dorești să le faci. În această etapă, este crucial să stabilești care este nivelul tău de toleranță la risc. Acest aspect definitoriu te va ajuta să alegi strategiile de investiții potrivite pentru tine și să eviți deciziile neinspirate care pot duce la pierderi financiare.
Stabilirea toleranței la risc implică evaluarea propriei capacități de a accepta fluctuații ale valorii investițiilor tale și există câteva metode prin care poți face asta:
- Autoevaluare: Analizează-ți confortul în raport cu riscul. Ești dispus să suporti fluctuații mari în valoarea investițiilor pentru șansa de a obține randamente mai mari? Sau preferi stabilitatea și siguranța, în ciuda unor potențiale câștiguri mai mici?
- Teste de toleranță la risc: Multe platforme de investiții oferă teste care evaluează răspunsurile tale emoționale la diferite scenarii de piață. Aceste teste pot oferi indicii utile în stabilirea profilului tău de investitor.
Cele 3 tipuri de toleranță la risc
Indiferent de opțiunea pe care o alegi, există 3 tipuri de toleranță la risc care pot să influențeze modul în care investitorii aleg să-și plaseze capitalul. Iată care sunt acestea:
1. Toleranță scăzută la risc: Investitorii cu o toleranță scăzută la risc caută în principal stabilitate și siguranță în investițiile lor. Ei sunt mai puțin dispuși să accepte fluctuații semnificative în valoarea portofoliului lor și preferă să evite riscurile mari.
De aceea, investitorul poate alege opțiuni mai conservatoare, cum ar fi investițiile în obligațiuni de stat sau fondurile mutuale mai conservatoare. Chiar dacă pot renunța la potențiale randamente mai mari, ei se simt mai confortabil știind că investițiile lor sunt mai puțin expuse la riscuri.
2. Toleranță medie la risc: Investitorii cu o toleranță medie la risc sunt dispuși să accepte anumite fluctuații în valoarea portofoliului lor, în schimbul șanselor de randamente mai mari.
Aceștia își pot diversifica portofoliul cu o combinație de active mai riscante, cum ar fi acțiuni și fonduri mutuale mai agresive, dar pot menține totuși o anumită parte a portofoliului în active mai sigure, precum obligațiuni sau numerar. Investitorii cu toleranță medie la risc își asumă un echilibru între potențialul de câștig și riscul de pierdere.
3. Toleranță crescută la risc: Investitorii cu o toleranță crescută la risc sunt dispuși să-și asume fluctuații semnificative în valoarea investițiilor lor în căutarea randamentelor mai ridicate.
De obicei, aceștia investesc în mod activ în acțiuni, fonduri de investiții alternative sau criptomonede. Acești investitori înțeleg că riscul este o parte inevitabilă a investițiilor și sunt pregătiți să facă față unor perioade volatile.
Tu în care dintre cele trei categorii crezi că te încadrezi?
Stabilește orizontul de timp al investiției
Atunci când intenționezi să faci investiții, un alt aspect esențial pe care trebuie să-l clarifici este orizontul de timp al investiției tale. Adică, perioada pentru care ești dispus să păstrezi investiția înainte de a o retrage sau a o vinde. Aceasta joacă un rol important în stabilirea strategiilor de investiții adecvate și în obținerea rezultatelor dorite.
De exemplu, pentru investiții pe termen scurt (de obicei pe o perioadă de cel mult 2 ani),poți alege instrumente mai sigure și mai lichide, cum ar fi fondurile mutuale cu expunere redusă la risc sau investițiile în obligațiuni de stat.
Pentru investiții pe termen lung, adică cele care se întind pe o perioadă de mai mult de 2 ani, poți alege să cumperi acțiuni, criptomonede sau imobile.
👉 Acestea te pot ajuta să-ți construiești un viitor financiar stabil, chiar și după ce ieși la pensie. Află ce alte planuri de pensionare să-ți faci pentru a-ți asigura viitorul pe care ți-l dorești.
👉 Descoperă și ce alte obiceiuri financiare poti adopta pentru a-ți îndeplini obiectivele pe termen lung și inspiră-te din alegerile comune ale românilor.
Identifică cât de mult poți să investești
Alocarea unui buget bine definit nu numai că te ajută să-ți menții finanțele personale în echilibru, dar îți oferă și claritate în alegerea strategiilor și a activelor de investiții. Bugetul pe care îl alegi pentru investiții trebuie să fie independent de fondul de rezervă menționat anterior în acest articol.
În această etapă, este important să începi cu o analiză onestă a situației tale financiare și să identifici o sumă pe care o poți investi, fără a afecta nevoile și cheltuielile de bază.
👉 Află mai multe despre cum poti sa-ti gestionezi banii astfel încât să dispui de suficient capital pentru a investi.
Gândește-te în ce domenii ai cele mai multe cunoștințe
Cunoștințele în domeniul în care intenționezi să investești este esențială pentru a lua decizii informate și pentru a înțelege riscurile și oportunitățile implicate. Fără o înțelegere a domeniului, a tendințelor și a factorilor care pot influența investițiile, riști să faci decizii neinspirate sau să treci cu vederea detalii importante.
Dacă te angajezi în investiții fără suficiente cunoștințe, este posibil să fii expus la volatilitatea pieței și să nu poți evalua corect calitatea unei investiții. În astfel de cazuri, poți să îți pui în pericol resursele financiare.
Dacă ești interesat să investești într-un domeniu în care nu ai suficiente cunoștințe, există câteva abordări prudente. Poți să începi prin a studia și a învăța cât mai mult posibil despre domeniul respectiv. Consultă surse de încredere, cărți, cursuri online sau vorbește cu un consultant financiar.
În ce să investești în 2024: 8 idei de investiții
Descoperă, în cele ce urmează, câteva idei de investiții care să te inspire să acționezi.
-
Investiții în acțiuni
Acțiunile reprezintă părți de proprietate ale unei companii, iar investitorii care le cumpără devin acționari ai acelei companii. Deținând o parte dintr-o companie, acționarii participă la creșterea și succesul acesteia prin aprecierea prețului acțiunilor, încasând dividendele regulate plătite din profiturile companiei.
Dacă te întrebi cum să cumperi acțiuni, ei bine, poți folosi platforme de tranzacționare online pentru investiții la bursă. Cele mai multe dintre acestea sunt gratuite, astfel că tot ceea ce trebuie să faci este să-ți creezi un cont online, să-l alimentezi cu bugetul pe care ești dispus să-l investești și să selectezi companiile în care ai încredere și cărora le previzionezi creșterea profitului în viitor.
Dacă dorești să afli mai multe despre ce înseamnă să investești la bursă și cum să investești la bursă, te poți documenta din cursuri de investiții pentru bursă. De asemenea, poți cerceta site-urile care oferă informații despre investiții la bursă pentru începători și date despre modul de tranzacționare pe bursă.
Există și cărți și podcasturi realizate de specialiști în investiții online care îți spun dacă poți cumpăra acțiuni fără broker, care sunt cele mai bune acțiuni la bursă și cum funcționează bursa.
-
Investiții în fonduri mutuale
Fondurile mutuale sunt instrumente de investiții colective, în care banii unui grup de investitori sunt adunați și investiți într-un portofoliu diversificat de active, gestionat de profesioniști financiari.
Aceste fonduri pot cuprinde o varietate de active, precum acțiuni, obligațiuni, active monetare, imobiliare sau mărfuri. Beneficiul major al investițiilor în fonduri constă în faptul că acestea oferă acces la piețe financiare și la o diversificare eficientă, chiar și pentru investitori cu bugete mici sau fără cunoștințe profunde în domeniu. Documentează-te cu privire la cele mai bune fonduri de investiții și investește bani inteligent.
👉 Cu Planul GenT de la NN investești activ bani pentru planurile tale și ești protejat de asigurarea de viață.
Cum funcționează? E simplu. O parte din prima de asigurare este destinată protecției financiare în caz de deces, iar cealaltă parte este folosită pentru investiții și transfer de unități dintr-un fond de investiții în altul. O poți face chiar tu în aplicația mobilă NN Direct.
La finalul contractului, vei beneficia de randamentele programelor de investiții alese. Pentru a afla mai multe detalii despre acest produs, poți completa formularul din pagina Planul GenT. Un consultant NN te va contacta și îți va oferi toate informațiile de care ai nevoie.
-
Investiții în obligațiuni de stat
Obligațiunile, denumite și titluri de stat, sunt obligații de datorie ale unor entități, cum ar fi guverne sau municipalități. Astfel, atunci când cumperi o obligațiune înseamnă că deții o parte din datoria unei entități și dreptul de a primi plăți periodice de dobândă, valoarea nominală a obligațiunii fiindu-ți returnată la scadență.
În România, titlurile de stat au o valoare nominală de 1 leu și pot fi achiziționate în anumite perioade ale anului fie de la sediul unităţilor Trezoreriei Statului, fie prin subunitățile poștale ale C.N. Poșta Română S.A. Titlurile au maturităţi de 1 şi 3 ani, cu dobânzi anuale de 6,30% şi, respectiv, 7,20%, iar veniturile obținute din investirea în titluri de stat sunt neimpozabile.
Aceasta este considerată a fi una dintre acele investiții sigure cu bani puțini, deoarece sunt garantate integral de statul român, atât din punct de vedere al capitalului, cât și al dobânzii aferente.
-
Investiții în fonduri index
Spre deosebire de fondurile mutuale, fondurile index sunt fonduri de investiții care urmează un indice de referință, cum ar fi S&P 500 sau Nasdaq 100.
Indicele S&P 500 (Standard & Poor's 500) este un indice bursier care urmărește performanța a 500 dintre cele mai mari companii publice din Statele Unite, în timp ce indicele Nasdaq 100 este un indice bursier care urmărește performanța a 100 dintre cele mai mari companii tehnologice și din alte sectoare listate la bursa Nasdaq.
De exemplu, dacă alegi să investești într-un fond S&P 500, acest lucru înseamnă că investițiile tale sunt legate de performanța unei game largi de companii precum Microsoft, Apple, Amazon etc.
-
Investiții în imobiliare
Cea mai populară modalitate de a investi în imobiliare și de a obține un venit pasiv este de a achiziționa un imobil cu scop de închiriere. Dar poți să faci investiții imobiliare și fără să fie nevoie să cumperi un apartament. De exemplu, poți să investești sume mici în acțiunile marilor dezvoltatori imobiliari listați la bursă și să te bucuri de venitul pe care îl poți obține din dividende.
De asemenea, dacă te întrebi cum poți să mai investești în imobiliare, ei bine, poți să și tranzacționezi astfel de acțiuni pe bursă. Acest lucru înseamnă că nu mai este nevoie să aștepți până la finalul exercițiului financiar pentru a-ți primi dividendele, ci alegi să cumperi acțiuni la bursă cu un anumit preț și să le vinzi la un preț mai mare, după o anumită perioadă de timp. Cu toate acestea, opțiunea din urmă presupune un efort mai mare din partea ta de a tranzacționa zilnic astfel de acțiuni pentru a obține un profit substanțial.
-
Investiții în criptomonede
Dacă vrei să afli cum să investești în criptomonede, începe prin a înțelege ce sunt criptomonedele, cum funcționează tehnologia blockchain și cum pot fi tranzacționate. Există numeroase resurse online, cărți și cursuri care pot să-ți ofere cunoștințele de bază necesare.
Un lucru important de știut aici este că acestea pot fi destul de volatile și expuse riscurilor. Indiferent că vorbim de Bitcoin sau alte criptomonede populare disponibile pe piață, cum ar fi Ethereum sau Litecoin, evoluția lor din trecut nu îți poate garanta succesul pe viitor. De aceea, dacă alegi o astfel de investiție, asigură-te că înțelegi pe deplin riscurile și îți asumi eventuale pierderi.
-
Investiții în metale prețioase
Investițiile în metale prețioase, precum aur și argint, sunt populare datorită numeroaselor avantaje, dintre care amintim protecția împotriva inflației și valoarea lor intrinsecă.
Dacă vrei să afli cum să investești în metale prețioase, ai 2 opțiuni principale:
- Cumperi acțiuni ale unui fond mutual sau ale unui ETF care urmărește prețul aurului sau tranzacționează pe piața de mărfuri.
- Cumperi bunul fizic: lingourile și monedele sunt cel mai direct mod de a deține metale prețioase.
Indiferent de opțiunea pe care o alegi, înainte de a investi, cercetează și învață despre piața metalelor prețioase, tendințele istorice și factorii care pot influența prețurile. În această etapă, consultarea cu experți financiari sau specialiști în materie de metale prețioase poate fi utilă.
-
Investiții în afaceri proprii
Un alt mod eficient de a-ți folosi resursele financiare este investiția într-o afacere proprie. Dacă te întrebi cum poți să investești într-o afacere proprie, există câteva lucruri de care să ții cont înainte să pui în aplicare această opțiune:
- Efectuează cercetări de piață pentru a înțelege nevoile clienților, concurența și oportunitățile. Aceasta te va ajuta să dezvolți produse și servicii relevante și să-ți ajustezi strategia în funcție de cerințele pieței.
- Evaluează suma de bani de care ai nevoie pentru a începe și a dezvolta afacerea ta. Asigură-te că dispui de fondurile necesare și că ai o strategie pentru gestionarea fluxului de numerar în primele etape ale afacerii.
- Analizează cu atenție riscurile potențiale și evaluează dacă ești dispus să ți le asumi. Totodată, nu uita că și recompensele pot fi substanțiale dacă afacerea ta are succes.
5 întrebări frecvente despre investiții
Iată care sunt cele mai frecvente întrebări pe care și le adresează investitorii care se află la început de drum.
-
În ce să investesc sume mici?
Dacă ai reușit să economisești și îți dorești să efectuezi investiții cu bani puțini, pentru a obține profit fără prea mult efort, atunci o modalitate eficientă este de a-ți depune economiile într-un depozit la termen.
În funcție de instituția financiară pe care o alegi, poți să primești o dobândă anuală chiar și de 10% și astfel, îți protejezi economiile de inflație și te bucuri de creșterea valorii lor în timp.
-
Care sunt cele mai bune investiții pe termen lung?
Cele mai bune investiții pe termen lung variază în funcție de obiectivele și toleranța la risc a fiecărui investitor. Acțiunile din companii bine stabilite, titlurile de stat sau fondurile de investiții diversificate sunt opțiuni potrivite pentru investiții pe termen lung.
Acestea sunt doar câteva exemple pe care să le iei în considerare, așa că este important să cercetezi și să consulți specialiști înainte de a lua decizii de investiții pe termen lung.
-
Care sunt cele mai bune investiții financiare pe termen scurt?
Deși sunt considerate mai mult instrumente de economisire, conturile de economii și depozitele bancare te pot ajuta să obții profituri pe termen scurt, în funcție de economiile pe care le ai în prezent.
De exemplu, dacă ai economisit o anumită sumă de bani și nu dorești să-și piardă valoarea în timp, un cont de economii sau un depozit la termen te poate ajuta în acest sens. Cu ajutorul dobânzii pe care o primești, în funcție de suma depusă și de termenul scadent, poți obține o creștere a valorii economiilor tale în timp.
-
Care sunt cele mai potrivite investiții cu randament ridicat?
Printre cele mai potrivite investiții cu randament ridicat se numără investițiile în acțiuni ale companiilor aflate în dezvoltare și investițiile în imobiliare. Aceste investiții presupun și asumarea unui anumit grad de risc, iar randamentul depinde și de suma de bani pe care o investești.
Cu cât investești o sumă de bani mai mare, cu atât randamentul pe care îl poți obține este mai ridicat, dar și riscurile implicate sunt mai mari.
-
Este bine să investesc în euro?
Decizia de a investi în euro sau în oricare altă monedă trebuie să se bazeze pe o analiză atentă a situației tale financiare, a obiectivelor de investiții și a factorilor economici globali. Investițiile în monede străine, inclusiv euro, au atât avantaje, cât și riscuri.
Fluctuațiile ratei de schimb pot oferi oportunități de a obține randamente pe termen scurt sau lung. Dacă ai încredere în performanța economică a țărilor din zona euro, investițiile în euro ar putea fi considerate. Totuși, evenimente precum instabilitatea politică sau crize economice pot afecta investițiile, așa că este bine să iei în calcul toți factorii externi înainte de a realiza o investiție.
Investițiile bine gândite pot să ofere oportunități de creștere pe termen lung, iar diversificarea portofoliului poate reduce riscul și poate spori stabilitatea. Alegerea instrumentelor de investiții potrivite pentru obiectivele tale, combinată cu o înțelegere clară a nivelului de risc asumat, poate contribui la realizarea planurilor tale financiare pe termen lung.
Consultantul tău financiar NN
Completează formularul de contact și te ajutăm să alegi cea mai bună soluție de asigurare, potrivită nevoilor tale.