Ah, vacanța! Relaxare, timp de calitate petrecut cu familia și, de ce nu, puțină adrenalină.
Totuși, indiferent că ești genul aventuros sau preferi liniștea, probabil știi deja că fiecare vacanță poate veni cu surprize. Și uneori nu sunt plăcute. De aceea, este mai bine să fii pregătit pentru orice. Până la urmă, a fi pregătit nu înseamnă să te aștepți la ce e mai rău, ci să fii gata să reacționezi rapid și eficient.
Descoperă în cele ce urmează care sunt cele mai comune accidente de călătorie și cum să le previi într-un mod simplu.
Cele mai comune 3 accidente de călătorie
Te-ai întrebat vreodată care sunt accidentele care se întâmplă cel mai des în călătorii?
Da, știm că atunci când te gândești la călătorie, mintea îți zboară doar la lucrurile plăcute, însă e mai bine să știi și la ce să fii atent. Iată care sunt câteva dintre cele mai comune accidente de călătorie, conform Hellenic Center for Disease Control & Prevention:
- Coliziuni minore. Acestea sunt cel mai des întâlnite în traficul din orașele aglomerate sau în parcări, la viteze mici.
- Accidentele de vacanță cauzate de diferite activități de recreere. Aici vorbim despre accidentele din apă și despre cele cauzate de alunecare sau împiedicare, atunci când te afli într-o drumeție. Deși poate părea banal, chiar și o căzătură poate strica o vacanță întreagă.
- Intoxicație alimentară. Consumul de alimente și băuturi necunoscute poate duce la probleme digestive și chiar reacții alergice neplăcute.
Cum să previi accidentele de călătorie
Accidente de călătorie precum cele de mai sus se pot întâmpla oricui, dar există câteva metode simple prin care poți să le eviți. Iată care sunt acestea:
-
Planifică în avans
A pregăti totul din timp nu doar că te ajută să eviți accidentele, dar îți oferă și liniștea de care ai nevoie pentru a te bucura de vacanță.
Pleci cu mașina? Un control rapid al cauciucurilor, frânelor și nivelului de ulei poate preveni multe probleme și te ajută să eviți timp pierdut în trafic. Dar traseul îl cunoști? Verifică din timp orașele prin care treci și timpul pe care îl parcurgi până la destinație, și planifică-ți pauzele în consecință. Este important să conduci doar atunci când ești odihnit.
La ce activități vrei să participi? Dacă dorești să mergi în drumeții sau iarna la schi, asigură-te că aduci cu tine în vacanță echipamentul de care ai nevoie.
Nu în ultimul rând, consultă condițiile meteo, deoarece pot influența mult călătoria și poți ajusta planurile în funcție de prognoză.
-
Fii pregătit pentru situații de urgență
Pentru că o planificare atentă nu poate garanta evitarea situațiilor neprevăzute, asigură-te că ești pregătit pentru diferite situații de urgență.
Indiferent că mergi cu mașina sau nu, e important să ai mereu o trusă de prim ajutor completă. Aceasta trebuie să conțină plasturi, bandaje, dezinfectant și medicamente de bază.
Și contactele de urgență sunt importante. Numerele de telefon pentru asistență rutieră, ambulanță sau poliție ar trebui să fie accesibile.
-
Optează pentru o asigurare de călătorie
Nu în ultimul rând, atunci când mergi în călătorie, optează pentru o asigurare corespunzătoare, care să joace rolul unei plase de siguranță împotriva unor accidente de călătorie.
Ce este o asigurare de călătorie și cât costă
În acest caz, o asigurare de călătorie în străinătate este un contract care îți oferă protecție financiară și asistență în caz de evenimente neprevăzute în timpul călătoriei. Aceasta poate acoperi diferite cheltuieli, în funcție de tipul de asigurare ales. La fel și prețul unei asigurări medicale de călătorie: acesta poate fi diferit în funcție de riscurile asigurate.
Dacă te întrebi unde faci asigurarea medicală de călătorie, află că cel mai simplu mod de a încheia o poliță este online, după verificarea ofertelor disponibile pe piață.
Beneficiile unei asigurări de călătorie
Iată care sunt principalele beneficii ale unei asigurări de călătorie:
- Îți oferă liniște pe toată durata vacanței. Atunci când închei o asigurare de călătorie, știi că beneficiezi de asistență imediată în caz de îmbolnăvire sau accident, așa că poți să te concentrezi mai mult pe activitățile plăcute pe care le-ai planificat alături de cei dragi.
- Suport financiar în cazul unor situații neprevăzute costisitoare. De exemplu, în cazul anulării biletului de avion, poți beneficia de rambursarea costurilor aferente în baza asigurării storno pentru călătorie. Chiar și în cazul pierderii sau furtului bagajelor, poți beneficia de anumite despăgubiri în urma unei asigurări pentru bagaje.
Declarare accident: cum pot să fac o cerere de despăgubire la o asigurare călătorie?
Care e procedura în caz de accidente ușoare? Procesul de despăgubire pentru accidente de călătorie poate să difere de la o companie de asigurări la alta.
Dacă te întrebi în cât timp se anunță accidentul rutier la asigurări, află că, de obicei, imediat ce evenimentul s-a produs, trebuie să suni la numerele de telefon înscrise pe polița de asigurare. După comunicarea datelor și validarea poliței, operatorii de asistență te vor îndruma asupra pașilor de urmat, în funcție de natura evenimentului. Acest lucru este valabil indiferent că vorbim despre declararea unui accident auto, caz în care va trebui să prezinți și o declarație pentru accidente ușoare, sau anularea unui zbor.
Pot să îmi cumpăr o asigurare călătorie după ce am plecat în călătorie?
Unele companii de asigurări îți permit încheierea poliței de asigurare călătorie online, după ce ai plecat în călătorie, însă perioada contractuală nu poate începe înainte de data la care ai decis să închei polița. De aceea, recomandarea este să închei asigurarea înainte de a pleca în vacanță, tocmai pentru a putea beneficia de acoperire, indiferent de situație.
Asigurare medicală de călătorie vs. asigurare de anulare
Asigurarea medicală de călătorie și asigurarea de anulare pot fi complementare, însă au roluri diferite.
În timp ce asigurarea medicală internațională de călătorie acoperă costurile legate de îngrijirea medicală în caz de boală sau accident în timpul călătoriei, asigurarea de anulare îți oferă despăgubiri pentru costurile neprevăzute apărute în cazul în care anulezi sau să întrerupi călătoria din motive acoperite de poliță.
👉 Asigură-te că ești protejat în fiecare zi, nu doar în vacanță. Alege o asigurare de viață cu protecție suplimentară pentru boli, care îți oferă liniște sufletească și siguranță pentru tine și cei dragi. Descoperă mai multe despre asigurarea de viata NN și cum o poți obține. Poți opta pentru asigurarea de viață clasică – Prudent 30 – sau pentru o asigurare Smart, mai simplă, dar care îți oferă, de asemenea, protecția de care ai nevoie.
Cum te poate ajuta asigurarea de sănătate pentru tratament în străinătate NN
Acum că ai văzut care este diferența dintre asigurarea medicală de călătorie și asigurarea de anulare, haide să vorbim despre cum se diferențiază acestea de o asigurare de sănătate internațională NN. Fiecare dintre ele este importantă, însă acoperă nevoi diferite.
Spre deosebire de cele două asigurări de mai sus, asigurare de sănătate pentru tratament în străinătate NN îți oferă protecție financiară pe toată durata contractului, chiar și atunci când te afli acasă, nu doar în vacanță. Și asta ca tu să te simți mereu la fel de relaxat ca în concediu.
👉În ultimii 8 ani, asigurările NN au acoperit cheltuieli medicale și indemnizații de aproximativ 40 de milioane de euro. Descopera mai multe detalii despre despagubirile primite de catre cei asigurati și alege și tu o asigurare NN.
Alegând asigurarea de sănătate pentru pentru tratament în străinătate de la NN beneficiezi, încă din primele momente ale unei suspiciuni de boală gravă și de țara în care te afli, de:
- Medic dedicat și decontarea cheltuielilor în România;
- O a doua opinie medicală în străinătate;
- Tratament în spitale internaționale;
- Indemnizație pentru cheltuieli în străinătate, precum transport și cazare pentru tine și cei dragi;
- Decontarea cheltuielilor post-tratament la revenirea în România.
👉Vrei să afli mai multe despre asigurarea de sanatate Premium Care Abroad? Află cum o poți obține cu doar 176 de lei/ lună.
Premium Care Abroad - asigurarea de sănătate pentru tratament în străinătate
Peste 2 milioane de euro sumă asigurată pentru diagnostic și tratament boli grave.
În concluzie, cunoașterea celor mai comune accidente de călătorie și aplicarea unor măsuri simple de prevenire te pot ajuta să te bucuri de fiecare moment alături de cei dragi, fără griji. Asigură-te că ai tot ce îți trebuie, de la trusa de prim ajutor, la asigurările necesare, și fii mereu atent la siguranța ta și a familiei tale.
Surse foto: Shutterstock, Shutterstock.
Bibliografie:
- Injuries-in-travellers-Eng.pdf (eody.gov.gr), accesat în 06.08.2024.