Plină de castele captivante și peisaje pitorești, România este destinația perfectă pentru iubitorii de natură, cultură și tradiții. Mulți turiști tind să o viziteze în timpul lunilor de vară, dar şi un concediu la munte iarna este cu adevărat deosebit.
Vei descoperi o mulțime de atracții turistice de munte de care să te bucuri pe timpul iernii împreună cu familia. Printre acestea, se numără piețele de Crăciun, orașele vechi, medievale, iar pentru pasionații de adrenalină, mersul la schi sau în drumeție.
Pentru a-ți face alegerea mai ușoară, ți-am pregătit acest ghid cu 17 idei de vacanță la munte și locuri frumoase de vizitat în România numai bune de încercat.
- Destinații de vacanță la munte în zona Brașov
- Cum te ajută asigurările NN să ai o vacanță fără griji
- Alte locuri frumoase de vizitat în zona Transilvaniei
- Idei de vacanță la munte în zona Maramureșului
- Unde să mergi la munte aproape de București
- Locuri de vizitat cu copiii în România
Destinații de vacanță la munte în zona Brașov
Prima din lista de locuri de vizitat în România la munte este zona Brașovului. Centrul vechi, Poiana Brașov, precum și orășelele înconjurătoare Bran și Râșnov fiind frecventate mai ales de familiile cu copii, ai de unde alege activități perfecte pentru a vă distra în stilul vostru.
1.Planifică un concediu la munte pe Pârtiile din Poiana Brașov
Fără îndoială, cel mai popular și râvnit loc de schi din România este Poiana Brașov. Aceasta este cea mai mare și mai luxoasă stațiune montană din țară și este situată în adâncul lanțului muntos Carpați. Are o istorie de peste 100 de ani și oferă condiții de schi excelente.
Ai la dispoziție 12 pârtii cu grade diferite de dificultate și 25 km de teren schiabil. Poți lua lecții de schi dacă ești începător și beneficiezi de lecții special concepute și un snowpark pentru copii.
Sursa foto: Shutterstock
2. Explorează centrul vechi al Brașovului
Există o mulțime de locuri de vizitat la munte dacă îți petreci o parte a iernii în Transilvania, dar Brașovul ar trebui să fie în fruntea listei. Este unul dintre cele mai vizitate orașe din țară și găzduiește o mulțime de atracții turistice; Piața Sfatului, Biserica Neagră și Turnul Ecaterinei sunt doar câteva dintre ele.
De asemenea, dacă ești pasionat de natură și aventură, vei vrea să faci o drumeție pe Drumul Cavalerilor până la Tâmpa. O bună alternativă este să iei telecabina până în vârf. Orice alegi să faci, te vei bucura de o adevărată lecție de istorie și de peisaje de poveste.
Sursa foto: Shutterstock
3. Învață despre Dracula la Castelul Bran
Castelul Bran este una dintre principalele atracții turistice ale României. A fost construit în anii 1300 ca fortăreață, datorită poziției sale strategice unice între două regiuni istorice conduse de regi și nobili diferiți. Poziționarea castelului oferă un „view” deosebit asupra munților și pădurilor din jur.
Iată unul dintre motivele pentru care ar trebui să vizitezi această remarcabilă fortăreață: experiența inedită de a vedea un castel vechi de aproape 650 de ani care păstrează cea mai mare parte a structurilor și încăperilor sale originale. Dar mai există și un alt motiv pentru vizita ta. Castelul Bran, care se află la doar 25 km de orașul Brașov, este scena legendei lui Dracula.
Sursa foto: Shutterstock
4. Admiră Cetatea Râșnov
Orășelul Râșnov poate fi ușor de trecut cu vederea, dar găzduiește o adevărată atracție: Cetatea Râșnov. Construită în urmă cu mai bine de 700 de ani, fortăreața a permis populației orașului să se refugieze între zidurile sale ori de câte ori avea loc un atac inamic. Una dintre trăsăturile deosebite ale Cetății Râșnov este că nu are un stil arhitectural recognoscibil.
Motivul este faptul că a fost construită de oamenii care pur și simplu aveau nevoie de un loc sigur. De aceea, arată mai mult ca o casă decât, de exemplu, Castelul Bran, mult mai impunător.
Sursa foto: Shutterstock
Cum te ajută asigurările NN să ai o vacanță fără griji
Chiar și vacanțele planificate până în cel mai mic detaliu în România se pot lăsa cu evenimente neprevăzute. Pentru a avea o vacanță fără griji, poți să pui pe listă o poliță de asigurare cuprinzătoare care să te protejeze atât înainte de a călători, cât și în timpul călătoriei.
Iată câteva instrumente financiare care te pot susține să ai o vacanță așa cum ți-ai dorit.
Sursa foto: Shutterstock
Asigurarea privată de sănătate
Atât timp cât călătorești pe teritoriul țării, asigurarea ta medicală acoperă în caz de îmbolnăvire sau accidente pe care l-ai putea suferi inclusiv în timpul unei vacanțe. Este esențial să fim prevăzători, iar asigurarea medicală privată garantează acces la sute de spitale și clinici private de pe teritoriul țării pentru tine și familia ta. În plus, poți achita orice poliță de asigurare simplu și rapid prin aplicatia NN Direct!
De ce să îți faci asigurare de sănătate dacă deja beneficiezi de un abonament medical de la locul de muncă? Pentru că, spre deosebire de abonamentele oferite de angajator, care adesea acoperă consultații și investigații și poate o parte din intervenții la o singură instituție medicală privată, asigurarea de sănătate de la NN oferă o sumă asigurată de peste 100.000 lei/an pentru spitalizare și intervenții chirurgicale în spitale private de top și indemnizații fixe în urma spitalizării sau intervențiilor în alte spitale private dau în spitale publice.
Mai mult decât o vacanță fără griji
O asigurare de sănătate pe viață. Descoperă toate beneficiile asigurării de sănătate pentru toată familia de la un consultant.
Asigurarea locuinței
Nimic nu se compară cu pregătirea bagajelor și plecarea într-o binemeritată vacanță. Fie că pleci într-o escapadă de weekend la munte sau într-o vacanță prelungită, atunci când locuința ta este rămasă vacantă, un nou set de riscuri intră în joc, motiv pentru care este ideal să fii protejat în mod adecvat.
Dacă vrei să contribui la bunastarea emotionala a familiei tale pe durata vacanței, ia în considerare o poliță de asigurare a locuinței. Asigurarea acoperă o varietate de incidente ce pot apărea, de la posibile avarii până la un eventual furt.
Când familia nu e acasă, casa rămâne în siguranță
Un consultant NN este oricând gata să te ajute cu un calcul personalizat al poliței tale de asigurare pentru locuință.
Alte locuri frumoase de vizitat în zona Transilvaniei
Revenind la destinațiile promise în titlu, continuăm cu locuri frumoase de vizitat, de data aceasta din zona Transilvaniei. Așa cum știi deja, pe lângă Brașov există multe alte locuri frumoase în România. De exemplu, Transilvania ascunde multe alte comori în inima munților și oferă unele dintre cele mai frumoase priveliști din România.
5. Unde să mergi la munte în România: Sibiu
Dacă ești în căutarea unor idei de vacanță la munte în România, orașul Sibiu merită un loc pe lista ta. Acest oraș medieval a fost ales capitală culturală europeană în 2007. Datând din secolul al XII-lea, vei descoperi că arată mult mai mult ca un oraș german decât ca unul românesc. Asta pentru că dispune de o arhitectură de origine germanică și o moștenire săsească ce datează de 800 de ani.
Situat în regiunea Transilvaniei, acest oraș găzduiește o mare varietate de obiective turistice montane, inclusiv Podul Minciunilor, Catedrala Sfânta Treime și centrul vechi al orașului. Cât te afli în Sibiu, nu uita să vizitezi Muzeul Brukenthal, cel mai vechi muzeu din țară, care se mândrește cu o bogată colecție de artă. De aceea, Sibiul este considerat unul dintre cele mai frumoase orașe de vizitat în România.
Un alt avantaj al orașului Sibiu: este aproape de munte, fiind situat la poalele Munţilor Făgăraş. Dacă ești pasionat de drumeții montane, poți îmbina vizita orașului cu o zi de mers pe munte. Din Sibiu ai acces destul de rapid la trasee precum:
●Drumeție până la Cabana Suru;
●Drumeție până la Cabana Sâmbăta;
●Drumeție spre vârful Cindrel.
Aceste trasee sunt accesibile și iarna, dacă ai echipamentul adecvat.
6. Alte locuri de vizitat în România la munte: Transfăgărășan și Bâlea lac
Dacă pleci într-o excursie cu mașina în România, Transfăgărășanul este o experiență în sine. Autostrada a fost construită la începutul anilor 1970 ca rută strategică pentru a traversa Munții Făgărașului în cazul în care România ar fi fost invadată de URSS. În cel mai înalt punct al drumului emblematic al Transfăgărășanului poți admira lacul Bâlea, un lac glaciar aflat la o altitudine amețitoare - la propriu - de 2040 metri.
Acest lac superb este accesibil pe acest drum de munte în timpul verii, dar se poate ajunge la el doar cu telecabina în restul anului, inclusiv iarna. Un sejur la munte în hotelul de gheață de pe lacul Bâlea este unul dintre cele mai frumoase destinații din România în lunile de iarnă.
Sursa foto: Shutterstock
7. Unde petreci un weekend de vis: Sighișoara
Sighișoara este o destinație obligatorie dacă vizitezi România iarna. Este ultima cetate medievală locuită din Europa și este unul dintre cele șapte orașe săsești înconjurate de ziduri din țară.
Cu statut de patrimoniu mondial UNESCO, arhitectură incredibilă și multă istorie, este una dintre destinațiile de vacanță la munte pe care nu vrei să o ratezi. În timpul petrecut aici, vei avea ocazia să te plimbi pe străzile pietruite ale cetății, să explorezi muzeul torturii și să vizitezi faimosul turn cu ceas, printre altele.
Sursa foto: Shutterstock
8. Unde descoperi unele dintre cele mai frumoase sate din Transilvania
Dacă ești în căutarea unor idei de vacanță la munte sau a unor zone turistice din România care să te întoarcă înapoi în timp, nu uita să explorezi unele dintre sătucurile țării. Ai de unde alege, dar cele mai populare două opțiuni sunt Biertan și Viscri. Ambele sate sunt situate în Transilvania și sunt situri ale patrimoniului mondial UNESCO.
Viscri este, de fapt, una dintre destinațiile preferate ale Regelui Charles, care deține chiar și o casă aici. Cu toate acestea, Biertan este la fel de frumos, mai ales atunci când pământul este acoperit de zăpadă și biserica este luminată noaptea.
Sursa foto: Shutterstock
9. Alte destinații turistice în România: Castelul Huniazilor
Castelul Corvinilor, cunoscut și sub numele de Castelul Huniazilor, este unul dintre cele mai frumoase și bine conservate castele medievale din Transilvania. Castelul a fost construit în secolul al XIV-lea, fiind cea mai faimoasă proprietate a domnitorului român Iancu de Hunedoara. Până în prezent, acest castel impresionant domină orașul Hunedoara cu arhitectura sa gotică și este unul dintre top cele mai frumoase locuri din România.
Sursa foto: Shutterstock
Idei de vacanță la munte în zona Maramureșului
Sunt multe zone de munte în România care merită atenția ta, chiar dacă Transilvania pare a fi centrul turistic al perioadei de iarnă. Dacă vrei să te aventurezi mai la nord, poți să te bucuri de cele mai frumoase peisaje și atracții turistice și în zona Maramureșului.
10. Descoperă faimosul Cimitir Vesel
Cimitirul Vesel este unul dintre cele mai inedite obiective turistice din România. Situat în satul Săpânța, acest cimitir este plin de cruci funerare neobișnuite, care sunt decorate în culori vii, cu fotografii interesante și cu versuri ieșite din comun.
Unele dintre ele sunt mai degrabă povești pline de umor, scrise de membrii familiei, și oferă o perspectivă unică asupra comemorării celor dragi după moarte. Printre ideile de vacanță la munte, aceasta sigur ți se pare neobișnuită.
Sursa foto: Shutterstock
11. Vizitează bisericile din lemn
Bisericile tradiționale din lemn sunt locuri unice în România. Poți admira un amestec de caracteristici ortodoxe cu influențe gotice. De asemenea, acoperișurile impunătoare, turnurile înalte și înguste ale bisericilor și forma rară a șindrilelor evidențiază abilitățile precise ale meșterilor. Picturile interioare sunt, de asemenea, impresionante. Ele descriu scene religioase cu motive laice care reflectă viața de zi cu zi a oamenilor și credința lor.
Unde să mergi la munte aproape de București
Nu e de mirare că foarte mulți Bucureșteni caută să scape de agitația orașului pe perioada vacanțelor. Dacă ești în căutarea unor destinații de vacanță la munte liniștite și nu foarte departe de oraș, iată câteva sugestii.
12. Vizitează Castelul Peleș
Unul dintre cele mai vizitate locuri din România, care atrage o mulțime de turiști străini, este Castelul Peleș din Sinaia. Construit la sfârșitul anilor 1800 de către Regele Carol I al României, castelul este o bijuterie arhitecturală în stil neorenascentist, care nu poate fi ratată în timpul călătoriilor prin țară.
În prezent, poți face un tur ghidat al interiorului castelului și poți admira arhitectura sa complexă. Nu numai atât, dar explorarea acestui loc pe zăpadă este o experiență magică.
Sursa foto: Shutterstock
13. Locuri de vizitat la munte: Sinaia
O a doua opțiune în ceea ce privește ideile de vacanță la munte la două ore de Bucureşti este Sinaia. Această stațiune de schi dispune de 16 pârtii cu grade diferite de dificultate, de la începători la avansați, precum și de altitudini de plecare de peste 2000 de metri.
Vestea bună este că aici vei găsi prețuri de cazare la orice nivel, plus o serie întreagă de lucruri de făcut atunci când te saturi de schiat. Poți vizita Castelul Peleș deja menționat, Cazinoul din Sinaia, Mănăstirea Sinaia sau Muzeul orașului Sinaia.
14. Locuri de vacanță la munte în județul Buzăului
Pentru iubitorii de drumeții care nu vor să se aventureze prea departe de casă, dar caută experiența unor peisaje forestiere inedite, județul Buzău reprezintă locația ideală. Iar din categoria locurilor de vizitat într-o zi în România face parte și Cascada Pruncea.
Este o drumeție ușoară, pe care o poți face împreună cu întreaga familie. Și deși nu este una dintre cele mai spectaculoase cascade, fundalul pădurii, pacea și liniștea de aici pot fi suficiente pentru a-ți reîncărca bateriile și a te simți conectat cu natura.
Locuri de vizitat cu copiii în România
Copiilor tăi le poate plăcea natura sau cultura la fel de mult ca ție, de aceea, ideile de vacanță la munte pe care le-am trecut deja în revistă ar fi ideale și pentru ei. Dar mai este un lucru de luat în considerare pentru o vacanță la munte iarna absolut perfectă: târgurile de Crăciun și activitățile distractive special concepute pentru cei mici.
15. Târgul de Crăciun din Cluj-Napoca
Când pășești în lumea creată de târgul de Crăciun din Cluj-Napoca, parcă ai intra într-o carte de povești - cu căsuțe albe pitorești care oferă produse unice și cu patinoarul strălucitor care te cheamă să dai o tură în jurul emblematicei statui a lui Matei Corvin. Pentru cei care caută o evadare confortabilă, căsuța lui Moș Crăciun, cu atelierele sale de meșteșuguri, îi întâmpină pe toți.
Iar pentru o notă de magie, urcă în Tramvaiul lui Moș Crăciun, care oferă un tur încântător al orașului.
Sursa foto: Shutterstock
16. Celebra Salină Turda
Cu peste 2.000 de ani de istorie, galerii foarte bine conservate și o mulțime de atracții subterane, Salina Turda este cel mai mare muzeu al minelor de sare din lume și, cu ușurință, cel mai spectaculos.
Pe lângă traseul pregătit prin Muzeul Sării, salina oferă și un mini parc de distracții perfect pentru copii. Aceștia pot face o tură în carusel, pot juca alături de tine mini-golf, bowling sau tenis de masă, sau pot petrece ceva timp la locul de joacă alături de alți copii.
Sursa foto: Shutterstock
17. Destinații de weekend în România: Harghita
Nicio vacanță de iarnă în România nu este completă fără o plimbare cu sania trasă de husky și poți să te bucuri de ea chiar în Harghita! Acești câini sunt superbi și sunt născuți pentru acest tip de mediu.
Nu există un sentiment mai plăcut decât să explorezi peisajul în timp ce te afli pe sanie! În timpul experienței, copiii vor avea ocazia să învețe și despre comportamentul și obiceiurile zilnice ale acestor câini agili și jucăuși, extrem de inteligenți și eleganți.
Destinațiile de iarnă din România promit nu doar o simplă vacanță, ci și experiențe încântătoare. Fie că alegi farmecul istoric al Sighișoarei, frumusețea naturală a pârtiei de schi de la Sinaia sau magia festivă a orașului Cluj-Napoca, fiecare locație conturează un portret unic al peisajului de poveste de iarnă în România.