Mergi la conţinutul principal
Blog Momente din viață Sănătate la puterea vârstei tale: top analize recomandate în funcție de vârstă

Sănătate la puterea vârstei tale: top analize recomandate în funcție de vârstă

Cele mai importante analize de sânge și investigații medicale pentru depistarea afecțiunilor asociate cu înaintarea în vârstă.

de NN
12 minute 02 Mai 2024 Actualizat pe 11 Oct 2024
Sănătate la puterea vârstei tale: top analize recomandate în funcție de vârstă

Ți-ai pus vreodată dorința să îmbătrânești sănătos? Nu e primul gând când sufli în lumânările tortului aniversar, așa este? Da, îmbătrânim, și o putem face chiar frumos prin prevenție. 🎈

Așadar, fie ca zâmbetul să devină expresie și hai să vedem ce sfaturi ți-am pregătit pentru a atinge potențialul de bunăstare fizică, mentală și emoțională, de la 20 de ani până la 60 de ani și mai departe. 

Descoperă, în cele ce urmează, care sunt cele mai importante analize de sânge și investigații medicale pentru depistarea precoce a afecțiunilor frecvent asociate cu înaintarea în vârstă.

Vârsta tuturor posibilităților: cele mai importante analize de sânge recomandate între 20-30 de ani

Dulce tinerețe. Această etapă a vieții este ideală pentru descoperiri personale, profesionale, familiale. Explorează istoricul medical al familiei tale și află dacă ești predispus la anumite afecțiuni. O poți face prin discuții cu părinții și alte rude apropiate, teste genetice, observație și multă deschidere la tot ce ține de universul familiei. 

Atunci când ești tânăr și ai un stil de viață activ, imunitatea ta are toate șansele să fie puternică. Însă, pe măsură ce stilul tău de viață se schimbă și înaintezi în vârstă, organismul are nevoie să fie susținut mai intens, prin obiceiuri sănătoase: să respecți orele de somn, să înveți tehnici de gestionare a stresului, să faci mai multă mișcare, să susții imunitatea organismului printr-o alimentație și un stil de viață sănătos. 

O altă recomandare este să nu așteptăm să ne doară ceva, ca să facem o vizită la medic. Chiar dacă te simți perfect sănătos, este esențial să îți faci cele mai importante analize de sânge în mod regulat, pentru a depista chiar și acele afecțiuni care, în general, sunt lipsite de simptome, precum colesterolul ridicat sau hiperglicemia. 

Iată lista cu analizele de sânge care se fac pe nemâncate, recomandate să fie efectuate o dată pe an, în acest interval de vârstă:

  • Hemoleucogramă completă – dacă te întrebi ce boli depistează hemoleucograma, ei bine, te poate ajuta la descoperirea unei anemii sau a unei infecții existente la nivelul organismului, precum și la diagnosticarea unor boli mai grave, cum ar fi cancerul.  Acest lucru este posibil prin analiza calitativă și cantitativă a globulelor albe și roșii, dar și a trombocitelor din sânge.
  • Analiză de sânge pentru determinarea nivelului de colesterol – aici este important de știut că există 2 tipuri de colesterol: „colesterol rău” – LDL –  și ”colesterol bun” – HDL –,  care au legătură cu transportul grăsimilor în organism. 
  • Testul de uree serică – este încă o analiză importantă de sânge, care oferă informații importante despre cât de bine funcționează rinichii și ficatul. Ajută la diagnosticarea mai multor boli, printre care și afectarea hepatica, obstrucția de tract urinar, insuficiența cardiacă congestivă sau sângerarea gastrointestinală.
  • Testarea sideremiei (a fierului seric) – este utilizată pentru a măsura cantitatea de fier aflată în tranzit în sangele circulant; alături de alte teste, cum ar fi hemoleucograma completă amintită mai sus, poate ajuta la detectarea lipsei de fier sau a supraîncărcării cu fier. 

Un prag important: asigurările de sănătate la 30 de ani

La vârsta de 30 de ani, mulți dintre noi îmbrățișăm noi responsabilități. Deja am ajuns la un statut al carierei care ne permite să ne facem planuri mai mari de viitor, poate să întemeiem o familie, să cumpărăm o casă etc. În mijlocul acestor schimbări de viață, asigurările de sănătate pot fi o modalitate prin care încurajăm stabilitatea viitorului nostru și ne asumăm o mai mare responsabilitate față de el. 

Există mai multe beneficii pe care le putem obține, dacă alegem o poliță de asigurare de sănătate la vârsta de 30 de ani sau chiar mai devreme. 

În primul rând, timpul este de partea noastră. Cu cât începem să investim mai devreme, cu atât costul poate fi mai scăzut. De exemplu, la 30 de ani costul unei asigurări de sănătate NN este aproximativ 84 de lei/lună.

Analize medicale uzuale specifice femeilor cu vârste cuprinse între 20-30 de ani 

În viața unei femei, între 20 și 30 de ani, au loc diverse schimbări fizice, emoționale și hormonale. Pe lângă cele mai importante analize de sânge de mai sus, se recomandă și alte analize medicale uzuale specifice.

doua femei tinere tin cate o floare la camera

Iată ce analize se fac pentru depistarea unor eventuale semnale de alarmă:

  • Examenul pelvin/ecografie endovaginală – recomandat, de obicei, în cazul durerilor pelvine anormale sau al sângerărilor vaginale inexplicabile, pentru depistarea chisturilor ovariene și a fibromului uterin.
  • Testul Babeș-Papanicolau – este cea mai bună metodă de a depista apariția cancerului de col. 
  • Analiza secrețiilor vaginale – recomandată în special atunci când consistența și aspectul secrețiilor vaginale suferă modificări, pentru a identifica anumite infecții vaginale.

Analize specifice bărbaților cu vârste cuprinse între 20-30 de ani

Și în cazul bărbaților cu vârsta cuprinsă între 20 și 30 de ani, pe lângă cele mai importante analize de sânge generale, sunt recomandate anumite investigații medicale suplimentare, în special pentru depistarea varicocelului, pentru că, în cele mai multe dintre cazuri, acesta este asimptomatic. 

Mai exact, acesta prezintă dilatarea și contorsionarea venelor testiculare, iar netratarea la timp poate duce la infertilitate.

40 este noul 20: cele mai importante analize medicale și investigații recomandate între 30-40 de ani

barbat tanar in echipament de alergare cu un labrador

Pe măsură ce ne apropiem de 40 de ani, organismul poate traversa anumite schimbări fiziologice. Din acest motiv, este esențial să urmărești în continuare starea organismului tău, chiar dacă te simți sănătos. 

Iată cele mai importante analize de sânge care se fac anual, atât în cazul femeilor, cât și în cazul bărbaților:

  • VSH – o analiză de sânge care ajută la diagnosticarea bolilor inflamatorii și la monitorizarea acestora. Concret, măsoară rapiditatea sedimentării globulelor roșii. Atunci cand acestea tind sa se aglomereze într-un singur loc, înseamnă că există o infecție la nivelul organismului.
  • Teste pentru măsurarea glucozei serice (glicemiei) – această analiză de sânge identifică diabetul zaharat, prin nivelurile glucozei plasmatice asociate cu risc de complicații microvasculare specifice.
  • Testul coproparazitologic – deși nu este o analiză de sânge după 30 de ani, este recomandat și acest test, deoarece detectează prezenţa unor paraziţi cu localizare intestinală, care pot provoca diaree severă, anemie sau obstrucție intestinală.

👉 Nu este de dorit, dar, în cazul în care rezultatele analizelor nu sunt cele așteptate, poate fi nevoie de investigații amănunțite și, în unele situații, de tratament specializat. Într-un astfel de context, este important să te concentrezi strict asupra stării tale de sănătate și să-ți iei un concediu medical, care să-ți permită asta. Descoperă tot ce trebuie sa stii despre concediul medical.

Analize specifice femeilor cu vârste cuprinse între 30-40 de ani

Pe lângă analizele anuale specificate, femeilor cu vârste cuprinse între 30-40 de ani le sunt recomandate și anumite investigații ginecologice. 

Dintre acestea, testul Babeş-Papanicolau (PAP) și testul Human Papiloma Virus (HPV) sunt considerate cele mai importante, deoarece pot depista cancerul de col uterin, respectiv infecția cu HPV.

Te-ai întrebat vreodată dacă se pot face analize de sânge la menstruație? Ei bine, recomandarea medicilor este de a se efectua recoltarea în afara perioadei menstruale, deoarece schimbările fiziologice din acest interval pot afecta rezultatul analizelor. De asemenea, trebuie avut în vedere că și unele medicamente pot influența analizele de sânge.

Analize specifice bărbaților cu vârste cuprinse între 30-40 de ani

În ceea ce privește bărbații, în apropiere de 40 de ani, este indicat un consult urologic, pentru prevenția disfuncției erectile, a cancerului renal sau de prostată. 

Un astfel de consult poate contribui la depistarea precoce a acestor probleme și la intervenții prompte, dacă este necesar.

Prevenția la putere: cele mai importante analize medicale recomandate între 40-50 de ani

Odată ce înaintăm și mai mult în vârstă, identificarea precoce a unor eventuale afecțiuni este cu atât mai importantă. Cu cât depistăm mai devreme o afecțiune, cu atât avem mai multe șanse să o tratăm sau să o gestionăm eficient, fără a ne suprasolicita organismul și finanțele. 

Iată ce analize generale medicale sunt recomandate între 40- 50 de ani, astfel încât să te asiguri că starea de sănătate îți permite să te bucuri cât mai mult de viață:

  • Analize de sânge uzuale, pentru a identifica nivelul trigliceridelor – această analiză de sânge identifică nivelul tău de risc de a dezvolta anumite complicații metabolice sau cardiovasculare (infarct, accident vascular cerebral, diabet, pancreatită).
  • Măsurarea tensiunii arteriale și electrocardiograma (EKG) –  pentru a detecta rapid problemele cardiace și pentru a monitoriza activitatea inimii.
  • Hemograma completă (CBC) – o analiză de sânge care evalueaza starea generală de sănătate și identifică o serie de afecțiuni precum anemia și tulburările de coagulare a sângelui. De asemenea, CBC-ul este una dintre analizele care indică leucemia.

Analize specifice femeilor cu vârste cuprinse între 40-50 de ani

În cazul femeilor, după 40 de ani, cele mai semnificative transformări sunt cele care preced menopauza. Aceste transformări includ, de cele mai multe ori, modificări hormonale, dar și modificări la nivelul țesutului mamar, care pot crește riscul de dezvoltare a cancerului de sân.

Acum că ai aflat ce analize se fac anual, trebuie să știi că în acest interval este recomandată și ecografia de sân – o investigație imagistică a sânilor, recomandată chiar dacă nu se simte nimic la autoexaminarea prin palpare, pentru detectarea precoce a anomaliilor.

Analize specifice bărbaților cu vârste cuprinse între 40-50 de ani

În cazul bărbaților cu vârste cuprinse între 40- 50 de ani, este recomandat în continuare consultul urologic, pentru depistarea deficiențelor tractului urinar inferior. 

Acestea, netratate la timp, reprezintă începutul complicațiilor afecțiunilor prostatei. Din acest motiv, monitorizarea atentă a sănătății tractului urinar și a prostatei devine crucială pentru menținerea unei vieți sănătoase și active. 

👉 Eliberarea pe care o simți atunci când toate rezultatele analizelor sunt în regulă este neprețuită. Și, dacă ne gândim că rezultatele analizelor sunt o reflexie a calității vieții, atunci devine evidentă importanța stilul de viață pe care îl adoptăm. Dacă și tu consideri că e loc de îmbunătățire, descoperă câteva exemple de obiceiuri sanatoase care iti imbunatatesc calitatea vietii.

Longevitate și bunăstare - cele mai importante analize medicale recomandate la vârsta de peste 50 de ani

Conform unui studiu privind longevitatea desfășurat de NN, unul din doi români se așteaptă să trăiască până la 90 de ani și 73% spun că se simt pregătiți pentru o viaţă lungă, dar doar 26% au luat măsuri pentru a-și asigura viitorul financiar. 

Longevitatea merge mână-n mână cu bunăstarea pentru că o viață mai lungă este o viață mai bună dacă suntem sănătoși cât mai mult timp din ea.

femeie in echipament sportiv face drumetie pe un pod

Vârsta de peste 50 de ani aduce o serie de schimbări și provocări în ceea ce privește sănătatea și bunăstarea, atât în cazul bărbaților, cât și al femeilor.

Pentru că funcția tiroidiană și nivelul de vitamină B12 sunt cele mai susceptibile la modificări, în această etapă a vieții, sunt recomandate următoarele analize medicale pentru bărbați și femei:

  • Teste legate de funcția tiroidiană – acestea identifică hipotiroidismul, o afecţiune a glandei tiroide, caracterizată prin deficitul de hormoni tiroidieni, precum și tiroidita lui Hashimoto, o afecțiune autoimună nedureroasă, în care celulele imune atacă și deteriorează tiroida. 
  • Teste legate de nivelul de vitamina B12 – odată cu înaintarea în vârstă, capacitatea organismului de a absorbi vitamina B12 din alimente poate scădea. Acest lucru este cauzat, în parte, de reducerea producției de acid gastric și de factorul intrinsec – 2 substanțe necesare pentru absorbția adecvată a vitaminei B12.
  • Teste pentru a identifica nivelul insulinei – pentru că la această vârstă mulți oameni devin mai puțin activi fizic, acest lucru poate duce la creșterea în greutate și, implicit, la scăderea sensibilității la insulină.

În final, o stare de sănătate bună nu este un obiectiv care, odată îndeplinit, nu mai necesită atenție, ci reprezintă, mai degrabă, un proces continuu, care trebuie întreținut pe tot parcursul vieții. Din fericire, există analizele medicale, care să ne ajute să depistăm din timp unele anomalii, precum și asigurările de sănătate, care ne permit să facem asta fără să resimțim vreun stres financiar major.


Sursă foto: iStock, Getty Images

Descarcă aplicația NN Direct

Cu NN Direct afli ce vrei să știi despre asigurarea sau pensia ta, așa că aici poți descărca aplicația direct pe telefonul tău.