Și tu ți-ai dori ca puiul tău să rămână mic, astfel încât să ai grijă de el și să-l protejezi de toate dificultățile lumii? Mulți părinți și-ar dori să devină pentru copii lor ca un fel de „scut” de protecție, care să-i ajute pe cei mici oricând, oriunde, chiar și atunci când vor avea 30 de ani.
Dar realitatea este că lumea evoluează rapid, iar copiii noștri cresc mai repede decât ne-am putea imagina. Așa că, la un moment dat, ca părinte este nevoie să oferi libertatea copilului de a fi pe cont propriu, de a fi independent din toate punctele de vedere.
De aceea, pentru că primul scenariu nu este posibil în lumea reală, există un lucru pe care îl putem face încă de când ei se află la vârste fragede, și anume, să le oferim tot sprijinul necesar, astfel încât ei să devină adulți responsabili și care pot lua decizii sănătoase, indiferent de provocările prin care trec.
Pe lângă sprijinul emoțional, de care au nevoie indiferent de vârstă, îi putem sprijini și în educație. Descoperă, în cele ce urmează, câteva idei interesante care te pot ajuta să-i oferi celui mic o educație financiară pentru copii de excepție.
Educație financiară pentru copii prin jocuri și aplicații educative
Ca adulți, tindem să vedem doar partea practică a învățării și, de cele mai multe ori, uităm că acest proces poate fi și distractiv. Însă, atunci când vine vorba de cei mici, putem să dăm frâu liber creativității și să-i ajutăm să exploreze diverse concepte din lumea reală pe înțelesul lor, adică prin intermediul jocurilor și a aplicațiilor educative. Iar acest lucru se aplică și atunci când vorbim despre educația financiară pentru copii.
Există numeroase jocuri și aplicații destinate educației financiare pentru copiii cu vârste mai mari. Acestea îi pot învăța concepte de bază, precum economisirea, investițiile și gestionarea banilor într-un mod interactiv și distractiv.
Să nu uităm de jocurile „tradiționale”, cum ar fi jocurile de societate sau acele cărți de educație financiară pentru copii, potrivite chiar și pentru cei cu vârste cuprinse între 3 și 5 ani. Acestea necesită participare și din partea ta, ca părinte, astfel că pot contribui și la crearea unei conexiuni emoționale mai strânse între tine și cel mic.
👉Află mai multe despre ce poti face pentru a imbunatati starea emotionala a intregii familii și ce impact poate avea acest lucru asupra deciziilor financiare pe care le luați.
Oferă-i celui mic ocazia de a experimenta situații practice
O altă metodă de educație financiară pentru copii este trăirea experiențelor practice. Mai exact, îi poți oferi copilului ocazia să realizeze anumite treburi casnice în schimbul unor recompense bănești. Însă, aici este important să-l faci pe cel mic să conștientizeze că banii vin atunci când faci un lucru valoros pentru altcineva și că unele acțiuni reprezintă doar responsabilități proprii pentru care nu va fi recompensat.
De exemplu, menținerea curățeniei în propria cameră este responsabilitatea lui. Este vorba despre spațiul lui pe care este bine să îl mențină curat și ordonat, pentru că altfel îi poate afecta joaca. În schimb, dacă te ajută să faci curățenie în baie sau spală vasele, atunci acestea sunt activități pe care poți să le recompensezi. Astfel, prin această metodă de educație financiară pentru copii, îl vei învăța pe cel mic despre importanța câștigării banilor și a muncii într-un mod practic și aplicabil în viața de zi cu zi.
👉Pe lângă folosirea acestor exemple practice, prin care îl pregătești pe cel mic pentru un viitor mai stabil din punct de vedere financiar, poți să te asiguri că acesta va putea să trăiască stilul de viață pe care și-l dorește, chiar și atunci când tu nu mai ești să-i oferi sprijinul de care are nevoie. Descoperă cum poți face asta prin intermediul unei asigurari de viata de la NN.
Ajută-l pe cel mic să-și creeze propriul buget
Odată ce ai implementat sistemul de recompensare, o altă modalitate de a-l învăța pe cel mic cum să economisească și să-și gestioneze banii este de a-l ajuta să-și creeze propriul buget, pe care să-l aloce pe categorii.
Ca să transpui acest lucru într-un mod practic de educație financiară pentru copii, folosește-te de 3 plicuri:
- Primul plic să fie alocat resurselor financiare necesare pentru „visuri mari”, cum ar fi achiziția unei biciclete, a unei trotinete electrice sau a unui smartwatch.
- Al doilea plic ar trebui să fie alocat micilor cheltuieli, cum ar fi dulciurile preferate sau chiar anumite articole de îmbrăcăminte pe care și le dorește.
- Al treilea plic să fie „plicul faptelor bune”. Banii alocați în acesta din urmă ar trebui să fie folosiți, atunci când consideră că este momentul potrivit, pentru a cumpăra un cadou pentru cineva.
👉Pentru visuri și mai mari, cum ar fi alegerea unei instituții academice de top în viitor, poți începe să economisești chiar tu pentru cel mic. La NN, poți alege dintre 2 planuri financiare pentru copii pe cel pe care îl consideri mai potrivit: Planul Academica pentru copii, care susține în principal planurile pentru facultate, sau Planul GenT, care te ajută să investești în unități de fond, pentru a obține profit pe viitor.
Indiferent de opțiunea aleasă, beneficiezi și de componenta de asigurare. Concret, în cazul în care tu nu mai ești, beneficiarul, care poate fi și copilul tău, primește suma asigurată în caz de deces, iar NN preia plata primelor de asigurare, astfel încât planurile financiare să continue chiar și în absența ta.
Ajută-l pe cel mic să împartă banii din recompense în aceste plicuri și învață-l să-și gestioneze bugetul într-un mod cât mai eficient, familiarizându-l din timp cu noțiuni de educație financiară pentru copii. Lasă-l pe el să aleagă procentele de distribuire, iar în acest mod, poți să-i oferi ocazia de a lua propriile decizii și de a-și dezvolta abilități de gestionare a banilor.
Modelează-ți într-un mod sănătos propriul comportament financiar
Nu în ultimul rând, pe lângă experiențele și jocurile practice, să nu uităm că cei mici sunt influențați puternic de comportamentul părinților lor. De aceea, modelarea propriului comportament financiar, astfel încât să fie unul sănătos și responsabil, este esențială.
Iată câteva bune practici pe care le poți pune în aplicare și prin ele să îl inspiri pe cel mic să devină un adult responsabil financiar și nu numai:
- Frecventează un curs de educație financiară. Acesta poate fi foarte util dacă nu știi de unde să începi sau ce soluții funcționează mai bine pentru tine.
- Economisește regulat. Alternativa „pentru adulți” a jocului cu plicurile este regula 50/30/20. 👉Află mai multe despre ea și cum o poti pune in aplicare.
- Ține cont de priorități și cumpără responsabil. Mergi alături de cel mic la cumpărături și comparați împreună prețurile alimentelor și gradul de necesitate al achizițiilor.
- Caută surse suplimentare de venit. În viață este bine să fii ambițios. Chiar dacă în prezent situația financiară a familiei vă permite să vă bucurați de stilul de viață dorit, nu uitați să vă gândiți și la viitor. Este important, în special pentru cel mic, să aveți o siguranță financiară pe termen lung, care să nu depindă de fluctuațiile economice globale sau de anumiți factori politici. De aceea, poți să apelezi, ca sursă suplimentară de venit, la anumite investiții.
👉Învață mai multe despre cum sa investesti inteligent și descoperă 8 idei de investiții care să te determine să acționezi.
În concluzie, prin implementarea ideilor din acest articol, poți face primii pași spre construirea bazelor financiare pentru copilul tău. Nu uita, totuși, că educația financiară presupune un proces continuu de învățare, așa că este important să fii alături de cel mic și să-i oferi toate resursele și instrumentele de care are nevoie pentru a deveni un adult responsabil.
Sursa foto: Shutterstock.