Dopamina este „vedeta” bunăstării creierului. Pe o scară a fericirii, ea te ridică, ea te coboară. Descoperă în continuare ce este dopamina, care sunt simptomele deficienței ei, cum să o stimulezi prin metode naturale, precum și sfaturi pentru o viață mai fericită și liniștită.
- Hormonul fericirii: rolul și importanța dopaminei
- Posibile simptome ale deficienței de dopamină
- Metode prin care poți stimula natural secreția de dopamină
- Modalități prin care poți gestiona stresul, unul dintre inamicii dopaminei
Hormonul fericirii: rolul și importanța dopaminei
Dopamina este o substanță chimică, eliberată de neuroni, care ajunge la alte celule nervoase ale creierului. În limbaj medical, dopamina este un neurotransmițător.
Deoarece este responsabilă de starea de bine, satisfacția personală și optimism, dopamina mai este denumită „hormonul fericirii” sau „substanța fericirii”. Fie că pleci în vacanța mult visată, te bucuri de deliciile culinare preferate sau ai obținut un bonus financiar, în creierul tău se declanșează o stare de plăcere asociată cu ideea de recompensă.
Când vorbim despre efectele dopaminei, vorbim despre un nivel mai bun de concentrare și de motivație, focus, capacitatea de a fi mai atenți și prezenți la ce se întâmplă în jurul nostru. Aceste abilități sunt necesare în viața de zi cu zi, atât în plan personal, cât și în cel profesional.
Un alt lucru important pe care merită să îl știm, dopamina nu este singurul neurotransmițător care se descarcă atunci când trăim sentimente de bunăstare, de plăcere și de fericire. El mai are un ajutor, serotonina, care este responsabilă în special de reglarea sentimentului nostru de calm. Dopamina și serotonina sunt doi neurotransmițători care interacționează între ei, rezultând diverse stări și momente emoționale pozitive: fericire, calm, plăcere etc.
👉 Citește care esterelatia dintre mindset, stres si performanta. Paul Olteanu, fondatorul Mind Architect, prezintă modul de funcționare al arhitecturii cerebrale, precum și cum putem construi tipare sănătoase de gândire și comportament.
Posibile simptome ale deficienței de dopamină
Un nivel scăzut de dopamină se poate manifesta cu simptome precum atenție și un nivel de concentrare scăzute, lipsă de energie, tulburări de somn, motivație și entuziasm redus. Dacă stările acestea persistă, recomandăm să contactezi un medic pentru a corela stările tale mai puțin bune și a putea primi susținerea necesară.
Un nivel crescut de dopamină (exces de dopamină) poate aduce atât beneficii, cât și dezechilibre. Chiar dacă în acest caz sunt favorizate abilități precum învățarea și concentrarea, o stare de energie exagerată, împreună cu insomniile, nu mai reprezintă un beneficiu pentru organism. Potrivit specialiştilor, nivelurile scăzute ale dopaminei sunt responsabile de lipsa de entuziasm, deficit de atenție, demotivare personală, dificultăți de coordonare motrică.
Partea bună este că deficiența de dopamină se poate restabili prin diverse metode pe care ţi le prezentăm în rândurile următoare.
Metode prin care poți stimula natural secreția de dopamină
Metodele prin care poți stimula natural secreția de dopamină, atât la adulți, cât și la copii, implică o schimbare a stilului de viață. Prin urmare:
- Consumă alimente bogate în aminoacizi care stimulează producerea de dopamină, precum migdale, avocado, banane, carne de vită, carne de pui sau ouă. Include-le în dieta ta săptămânală de acasă sau de la birou;
- Activitățile fizice sunt benefice din mai multe privințe, inclusiv pentru stimularea secreției de dopamină. Fă exerciții fizice regulate, în sala de fitness sau practicând un sport. De asemenea, periodic, programează o ședință de masaj sau rezervă-ți câteva momente de meditație și relaxare;
- Plimbarea este și ea benefică, cu atât mai mult dacă vremea este însorită și te poți bucura de vitamina D naturală. Așadar, ia-ți familia și petrece constant momente în aer liber;
- Respectă programul de somn. Pentru o viață sănătoasă, ai nevoie de minimum 7 ore de somn pe noapte. Odihna este importantă în procesele neurotransmițătorilor, precum dopamina și serotonina;
- Încearcă să fii o persoană optimistă și constructivă. Chiar și în momentele mai puțin bune, gândește-te la realizările tale, la momentele frumoase cu cei dragi și la alte lucruri pozitive. Pentru a cultiva o stare de bine, o idee recomandată este să ținem un jurnal al motivelor de recunoștință. Fie dimineața, fie seara, notează-ți într-un jurnal care sunt principalele trei motive pentru care ești recunoscător în ziua respectivă. Setează-ți intenția de a găsi în fiecare zi trei motive noi. Pot fi motive simple care țin de starea ta de sănătate, relațiile cu ceilalți, relația pe care o ai cu tine sau alte mici bucurii ale vieții.
Metodele prezentate mai sus sunt tratamente cu dopamină naturală. Dacă în urma efectuării unor analize medicale, ai deficit de vitamina D sau magneziu, două vitamine esențiale care susțin secreția de dopamină, le poți administra. Astfel, la recomandarea medicului tău, aceste suplimente te ajută să intensifici sinteza de dopamină din organism.
Modalități prin care poți gestiona stresul, unul dintre inamicii dopaminei
O altă modalitate prin care putem stimula secreția de dopamină este să învățăm să gestionăm inamicii săi. Potrivit specialiștilor, factorii care pot duce la diminuarea nivelului de dopamină sunt privarea de somn, obezitatea și grăsimile saturate, consumul de droguri și stresul. Când suntem expuși în mod constant la factori de stres, cum ar fi dificultățile financiare, problemele de relație, stresul la locul de muncă și altele, acest lucru poate afecta producția de dopamină a organismului. Iată trei situații comune de stres și ce soluții ai la îndemână.
1. Cum gestionezi stresul financiar
Stresul financiar este cauzat de lipsa banilor, existența unor datorii sau atunci când ai cheltuieli mai mari decât veniturile lunare.
Deși efectele acestui tip de stres pot duce la stări de anxietate, insomnii sau tulburări digestive, există numeroase modalități pentru a depăși acest context. Poți începe prin pași mici, dar care, făcuți constant, vor aduce rezultate. De exemplu, începe prin a-ți face ordine în buget, aplicăregula 50-30-20 și realizează economii pentru un viitor financiar mai bun. Totodată, poate este cazul să îți schimbi locul de muncă sau să cauți oportunități de venit suplimentare salariului tău actual.
👉Descoperă mai multe modalitati de a reduce anxietatea, dar și care sunt principalele cauze care o produc.
Odată ce ai reușit să-ți stabilizezi și diversifici sursele de venit, poți lua în calcul planuri de investiții. Acestea îți oferă posibilitatea de a câștiga bani, în funcție de tipul și caracteristicile fondului de investiții ales. Dacă nu știi de unde să începi, poți programa o discuție direct cu un consultant NN. 👉 Cu NN poți face investitii, având în componență o asigurare de viață. Hai să vorbim de o ofertă personalizată nevoilor tale! Completează formularul de pe site și te sunăm în cel mai scurt timp posibil.
2. Cum gestionezi stresul legat de viitorul tău
Este ideal să te gândești la viitorul tău, însă poate fi și o sursă de stres. Chiar dacă nu poți controla toate detaliile, te poți asigura încă de pe acum de bunăstarea anumitor aspecte importante.
De exemplu, pensia facultativă este un venit suplimentar, care poate fi folosit începând cu vârsta de 60 de ani. Ai flexibilitate deplină, respectiv libertatea să-ți alegi valoarea contribuției sau să suspenzi plata ei.
Economisește mai mult astăzi, pentru mai puține griji în viitor
Afla mai multe despre pensia facultativa NN.
Totodată, o asigurare de viață cu protecție financiară a celor dragi te poate ajuta să gestionezi mai ușor „grijile” tale pentru viitor. Acționând din timp, vei ști că orice provocare ar apărea, vei avea suportul financiar necesar pentru a gestiona acea etapă. 👉 Dacă îți dorești și tu o astfel de asigurare de viata cu protectie financiara, consultantul tău NN îți va sta la dispoziție cu toate detaliile.
3. Cum gestionezi stresul emoțional
Stresul emoțional este inevitabil. El se manifestă sub mai multe semne, de la dureri de cap, tensiune musculară, probleme gastro-intestinale până la insomnii și stări de neliniște.
Dar cum orice provocare are și o rezolvare, și în cazul stresului emoțional există mai multe modalități de a depăși aceste momente. Dincolo de a recunoaște faptul că treci prin anumite stări emoționale, poți apela la câteva acțiuni simple:
- alege să faci o plimbare scurtă, în parc, după ce ai avut o discuție mai aprinsă cu un coleg de muncă;
- include exercițiile fizice în rutina ta zilnică, chiar și 20-30 de minute pe zi pot fi suficiente;
- apelează la exerciții de respirație profundă, meditație sau yoga;
- cere ghidarea unui specialist fie că este coach, consilier, mentor sau terapeut.
Gestionează momentele stresante, atunci când ai nevoie de informații și efectuarea unor operațiuni rapide. 👉 Descarcăaplicatia NN Direct, pentru a fi mai aproape de tot ce contează în asigurări și pensii NN. Ai acces la informații și operațiuni, direct de pe telefon.
În concluzie, dopamina te ajută să te simți bine, să te bucuri împreună cu cei dragi, să fii o persoană productivă și cu idei inspirate.