Mergi la conţinutul principal
Blog Momente din viață Concediul de odihnă anual - echilibru dintre viață și muncă. Ce spune legislația și cum e plătit

Concediul de odihnă anual - echilibru dintre viață și muncă. Ce spune legislația și cum e plătit

Aspecte legale până la calculul indemnizației pe perioada concediului de odihnă și numărul de zile de concediu în funcție de vechime.

de NN
11 minute 07 Mar 2024 Actualizat pe 29 Noi 2024
Concediul de odihnă anual - echilibru dintre viață și muncă. Ce spune legislația și cum e plătit

Concediul de odihnă este mai mult decât un drept – este o necesitate în menținerea unui stil de viață echilibrat. Cu toate acestea, absorbiți de activitățile cotidiene, uneori tindem să lăsăm concediul de odihnă pe ultimele locuri în lista cu priorități. De aceea, uneori este bine să ne reamintim importanța lui.

Descoperă în continuare tot ce trebuie să știi: de la aspecte legale până la calculul indemnizației pe perioada concediului de odihnă și numărul de zile de concediu în funcție de vechime.

Concediul de odihnă - prevederi legale


👉Concediul de odihnă nu este doar despre relaxare fizică, ci și mintală. Iar ziua de 10 octombrie este celebrată la nivel internațional pentru a ne reaminti de importanța sănătății mintale. Descoperă mai multe despre Ziua Mondiala a Sanatatii Mintale.

Concediul de odihnă este un drept de care beneficiază orice angajat, conform legii 53/ 2003 cu modificările ulterioare, în afara zilelor libere legale sau a celor pentru evenimente familiale deosebite. 

La stabilirea duratei concediului de odihnă anual se iau în considerare, pe lângă perioada de lucru efectivă, şi următoarele perioade de inactivitate pe parcursul derulării unui contract de muncă:

  • perioadele de incapacitate temporară de muncă;
  • perioadele aferente concediului de maternitate;
  • perioadele aferente concediului paternal;
  • perioadele aferente concediului de risc maternal;
  • perioadele aferente concediului pentru îngrijirea copilului bolnav;
  • perioadele aferente concediului de îngrijitor.

De câte zile de concediu de odihnă poți beneficia pe an

Dacă te întrebi câte zile de concediu ai pe an, află că toți salariații au dreptul la un concediu de odihnă anual de cel puțin 20 de zile lucrătoare. În Codul Muncii este menționat că durata concediului de odihnă trebuie să fie de cel puțin 10 zile lucrătoare neîntrerupte, într-un an calendaristic, în cazul în care concediul va fi efectuat fracționat.

Pe lângă cele 20 de zile de concediu de odihnă obligatorii, există câteva categorii de persoane care, prin lege, beneficiază de un concediu de odihnă suplimentar. Acesta este de cel puțin 3 zile lucrătoare și este stabilit prin contractul colectiv de muncă. Iată care sunt categoriile de persoane care beneficiază de concediu suplimentar:

●     salariații care lucrează în condiții grele, periculoase sau vătămătoare;

●     nevăzătorii sau alte persoane cu handicap;

●     tinerii care au până în 18 ani.

Ce poți face dacă angajatorul nu îți respectă zilele de concediu?

Conform art. 151 din Codul Muncii, „angajatorul poate rechema salariatul din concediul de odihnă în caz de forţă majoră sau pentru interese urgente care impun prezenţa salariatului la locul de muncă. În acest caz, angajatorul are obligaţia de a suporta toate cheltuielile salariatului şi ale familiei sale, necesare în vederea revenirii la locul de muncă, precum şi eventualele prejudicii suferite de acesta ca urmare a întreruperii concediului de odihnă”.

Totuși, în cazul în care angajatorul refuză să îți ofere dreptul de a beneficia de concediu anual de odihnă, poți face sesizare către Inspectoratul Teritorial de Muncă, iar ulterior poți acționa compania în judecată.


👉 Folosește-te de fiecare dintre aceste zile pentru a diminua stresul și anxietatea. Descoperă și alte modalitati pe care le poti folosi pentru a mentine anxietatea sub control.

Vechimea în muncă influențează numărul de zile de concediu?

Concediul de odihnă nu poate fi mai mic de 20 de zile lucrătoare, indiferent de vechimea în muncă a salariatului. Totuși, angajatorul are libertatea de a stabili durata concediului de odihnă (de peste 20 de zile), în funcție de vechimea în muncă a salariatului. 

Astfel, în unele companii durata concediului de odihna poate fi mai mare de 20 de zile lucrătoare, iar durata efectivă a concediului de odihnă anual se stabilește în contractul individual de muncă, cu respectarea legii și a contractelor colective de muncă aplicabile.

În ceea ce privește dreptul la concediu de odihnă ca nou angajat, dacă te-ai angajat recent și vrei să afli câte zile de concediu ai pe lună, poți împărți numărul de zile de concediu din contractul de muncă la 12 luni. 

Iată cum se calculează zilele de concediu: de exemplu, dacă ai 20 de zile de concediu de odihnă anual, le împarți la 12 și vei afla că ai 1,66 zile de concediu pe lună.

Efectuarea și compensarea concediului de odihnă

Efectuarea concediului de odihnă de cel puțin 20 de zile pe an este dreptul oricărui angajat, în timp ce obligația oricărui angajator este de a-i oferi angajatului acest drept.

În ceea ce privește programarea concediului de odihnă, acest aspect este detaliat în art. 148 din Codul Muncii conform căruia:

  • efectuarea concediului de odihnă se realizează în baza unei programări colective sau individuale, iar programarea se face până la sfârșitul anului calendaristic pentru anul următor;
  • prin programările colective se pot stabili perioade de concediu care nu pot fi mai mici de 3 luni pe categorii de personal sau locuri de muncă;
  • prin programare individuală, se poate stabili data efectuării concediului sau, după caz, perioada în care salariatul are dreptul de a efectua concediul, perioadă care nu poate fi mai mare de 3 luni;

De obicei, chiar și în companiile mici, cererea de concediu de odihnă de face digital, prin intermediul programului de pontaj. Astfel că nu ai nevoie de o cerere de concediu de odihnă scrisă manual.

Poți pierde zilele de concediu de odihnă?

Dacă te întrebi ce se întâmplă cu zilele de concediu neefectuate, iată răspunsul! Dacă într-un an rămân zile de concediu de odihnă neefectuate, atunci acestea se reportează pentru anul următor, dar nu pot fi solicitate de către salariat decât în prima jumătate a anului. Dacă nu va fi utilizat până în ultima zi a termenului de 18 luni, orice concediu anual acumulat va fi pierdut. Cu toate acestea, un angajat nu își poate pierde automat dreptul dobândit la concediul anual plătit, doar prin simplul fapt că nu a solicitat concediul.

De asemenea, dreptul la concediul de odihnă nu poate fi cesionat sau limitat și nici nu se poate renunța la el.

Concediul de odihnă: de ce e important să-l programezi?

tanara intr-un birou cu geamuri mari inconjurata de post it colorate

În ritmul agitat al vieții moderne, concediul de odihnă este o necesitate esențială pentru bunăstarea ta fizică, mintală și emoțională. De aceea, nu aștepta până organismul îți dă semnale clare că are nevoie de o pauză, ci programează-ți concediul de odihnă din timp, oricât de încărcat îți este programul, deoarece:

  • îți permite să te deconectezi de la stresul legat de muncă și astfel eviți problemele de sănătate asociate stresului cronic;

👉 Descoperă aici mai multe despre oboseala cronică: în ce contexte poate apărea, care sunt primele simptome și ce poți face pentru a o preveni.

  • te ajută să te reconectezi cu tine însuți și să-ți îmbunătățești în același timp relațiile interpersonale;
  • contribuie la creșterea productivității muncii atunci când te întorci la birou cu mai multă energie;

👉 Descoperă și alte obiceiuri sănătoase care îți pot îmbunătăți calitatea vieții!

Pe lângă efectuarea a cel puțin 20 de zile de concediu de odihnă pe an, mai există câteva soluții suplimentare pe care le poți implementa în viața de zi cu zi pentru că te ajută să prioritizezi aspecte ce țin de îmbunătățirea sănătății tale. Iată care sunt acestea:

  • construiește-ți un echilibru între viața personală și cea profesională prin delimitarea clară a timpului petrecut la birou și cel petrecut acasă;
  • practică o activitate fizică regulată în aer liber, cum ar fi mersul pe jos sau alergatul, deoarece te ajută să-ți menții o stare de sănătate optimă și să reduci riscul apariției unor boli cronice cauzate de sedentarism;
  • alege să consumi alimente sănătoase, bogate în nutrienți, și evită consumul de alimente procesate;
  • asigură-te că dormi cel puțin 8 ore pe noapte pentru a-i permite organismului tău să se odihnească în mod corespunzător și să se recupereze;

👉Descoperă ce poți face pentru un somn odihnitor și cum sa previi si sa tratezi insomnia.

  • practică tehnici de gestionare a stresului, cum ar fi yoga sau meditația, pentru a-ți menține echilibrul emoțional.

Pe lângă aceste activități care, într-o anumită măsură, pot fi implementate zilnic, este important să nu ignori nici importanța vizitelor regulate la medic pentru controale de rutină. Detectarea precoce a unor probleme de sănătate te poate ajuta să apelezi din timp la soluțiile de care ai nevoie pentru a-ți menține o stare de sănătate optimă, pe termen lung.

👉 Un alt instrument care te poate susține în gestionarea posibilelor provocări din zona de sănătate este o asigurare. În caz de accident sau îmbolnăvire, asigurarea de sănătate NN acoperă mai multe servicii medicale, de la analize până la intervenții chirurgicale într-o rețea medicală privată prezentă în toată țara și chiar în străinătate.

Despre plata primelor de asigurare nu trebuie să-ți faci griji – poți efectua această operațiune direct din aplicația NN Direct, în câteva secunde. 

Întrebări frecvente despre concediul de odihnă

Concediul de odihnă este dreptul tău, ca angajat, așa că este important să fii informat cât mai bine despre particularitățile sale în anumite situații.

Descoperă în cele ce urmează care sunt cele mai frecvente întrebări despre concediul de odihnă și răspunsul lor.

Este nevoie să-mi fac o cerere de concediu de odihnă ca să-mi aprobe angajatorul?

Da, programarea unui concediu de odihnă presupune efectuarea unei cereri de concediu de odihnă. Perioada se stabilește de comun acord cu angajatorul, iar cererea de concediu de odihnă se face, în general, în format digital.

Cum se calculează câți bani primesc în concediul de odihnă?

Dacă te întrebi cu cât se plătește concediul de odihnă, ei bine, concediul de odihnă se plătește exact ca o perioadă normală de lucru. Astfel, ca metodă de calcul pentru concediul de odihnă, pentru fiecare zi de concediu vei primi media zilnică a drepturilor tale salariale din cele 3 luni anterioare celei în care este efectuat concediul. 

Conform art. 150 din Codul Muncii pentru concediu de odihnă, zilele de concediu se plătesc, și, pe perioada concediului de odihnă, indemnizația pentru concediu de odihnă de care beneficiază salariatul nu poate fi mai mică decât salariul de bază, indemnizaţiile şi sporurile cu caracter permanent cuvenite pentru perioada respectivă, prevăzute în contractul individual de muncă.

În calculul de zile concediu de odihnă se includ și sărbătorile legale sau zilele libere plătite, stabilite prin contractul colectiv de muncă?

Nu, sărbătorile legale în care nu se lucrează, precum și zilele libere plătite stabilite prin contractul individual sau colectiv de muncă nu sunt incluse în durata concediului de odihnă anual. Astfel, dacă vrei să faci un calcul pentru zile de concediu, exclude sărbătorile legale sau alte zile libere plătite.

Pot primi plată pentru concediul de odihnă neefectuat?

Conform Codului Muncii, plata pentru zilele de concediu neefectuate este posibilă doar în cazul încetării contractului de muncă. Astfel, compensarea în bani a concediului de odihnă neefectuat poate fi primită odată cu salariul aferent ultimei perioade lucrate.

Dacă am incapacitate temporară de muncă pe întreaga perioadă a unui an calendaristic, mai pot beneficia de concediu de odihnă?

Conform art. 145 din Codul Muncii, orice salariat are dreptul la concediu de odihnă anual, chiar și în situația în care incapacitatea temporară de muncă se menține, în condițiile legii, pe întreaga perioada a unui an calendaristic. Așadar, și dacă ești în concediu medical, ai dreptul la concediu de odihnă, iar angajatorul are obligația să-ți acorde concediul de odihnă anual în cel mult 18 luni începând cu anul următor celui în care ai fost în concediu medical.

👉 Descoperă mai multe informații despre concediul medical: de câte tipuri este și pe ce perioadă se poate acorda.

Zilele libere pentru evenimente deosebite în familie sunt plătite separat sau intră în concediul de odihnă?

Conform art. 152 din Codul Muncii, în cazul unor evenimente familiale deosebite, salariaţii au dreptul la zile libere plătite, care nu se includ în durata concediului de odihnă. Aceste tipuri de evenimente, precum şi numărul zilelor libere plătite sunt stabilite prin lege, prin contractul colectiv de muncă aplicabil sau prin regulamentul intern.

Pot să-mi iau concediu de odihnă în preaviz?

Dacă vrei să afli ce se întâmplă cu zilele de concediu neefectuate la demisie, ei bine, ca angajat, poți beneficia de zile de concediu în preaviz, însă acest lucru trebuie stabilit de comun acord cu angajatorul. Ca regulă generală, nu poți obliga angajatorul să îți aprobe o cerere de concediu de odihnă, la fel cum nici el nu te poate obliga să-ți iei concediu de odihnă în preaviz. 

După câte luni de muncă ai dreptul la concediu?

Dacă te întrebi și tu după câte luni de muncă ai dreptul la concediu, află că ai dreptul la concediu chiar după prima lună. Având în vedere că cele 20 de zile de concediu de odihnă anuale sunt obligatorii, asta înseamnă că beneficiezi de 1,66 zile de concediu pe lună.

În încheiere, concediul de odihnă este un drept al tău, ca salariat, care îți permite să te bucuri de o viață mai echilibrată și mai conectată la sine. Profită de acest drept și investește timpul de care ai nevoie pentru bunăstarea ta psihică și fizică.

Descarcă aplicația NN Direct

Cu NN Direct afli ce vrei să știi despre asigurarea sau pensia ta, așa că aici poți descărca aplicația direct pe telefonul tău.